26 °C Budapest

Calyon Bank: középpontban a magyar hard-landing kockázata

Pénzcentrum
2004. december 6. 10:13

Az ezen a héten napvilágra kerülő magyar makroadatok segítenek abban, hogy jobban meg lehessen ítélni az ikerdeficit probléma tendenciáját, illetve a folyamatosan fennálló ún. hard-landing kockázatát a magyar gazdaság és a forint kapcsán - írja mai reggeli napi piaci elemzésében a Calyon, a legnagyobb francia bankcsoport, a Crédit Agricole vállalati és befektetési bankja. A bank

Az ezen a héten napvilágra kerülő magyar makroadatok segítenek abban, hogy jobban meg lehessen ítélni az ikerdeficit probléma tendenciáját, illetve a folyamatosan fennálló ún. hard-landing kockázatát a magyar gazdaság és a forint kapcsán - írja mai reggeli napi piaci elemzésében a Calyon, a legnagyobb francia bankcsoport, a Crédit Agricole vállalati és befektetési bankja.

A bank várakozásai szerint a holnap megjelenő októberi ipari termelési adat 5.6%-os növbekedést mutathat a szeptemberi éves alapú 6.7%-os bővülés után, a növekedés tehát tovább lassulhat. (A harmadik negyedéves GDP-növekedés 3.7%-os volt a második negyedévi 4.2%-ot követően, ami már eddig is érdemi lassulást jelzett.)

2004.12.06 07:30
Milyen makroadatok várhatók a héten?

2004.12.01 09:00
3.7%-kal nőtt a GDP - revízió felfelé

A másik várhatóan gyenge makroadat a Pénzügyminisztérium által holnap délután közzé teendő novemberi előzetes államháztartási hiány, melyet a Calyon szerint a piac már beárazott (a PM néhány hete 105 milliárd forint körüli deficitet jelzett előre, melyet a múlt héten megerősített). A napi jelentés megjegyzi, hogy a holnapi adatnál sokkal fontosabb üzenet a piac felé az, hogy a kormány - a múlt pénteken közzétett módosított konvergencia-programban is - egy enyhe mértékű fiskális kiigazítást tervez 2005-re, az államháztartás hiánya a GDP 4.7%-ra mérséklődhet.

A Calyon szerint bár a globális piacokon rövid távon még mindig kedvező a környezet a magas kamattartalmú devizák számára, ezt most a forint árfolyam-alakulása terén elsősorban a hazai piaci adatok árnyékolhatják be különösképpen akkor, ha a vártnál még alacsonyabb ipari termelési adat, illetve a vártnál (450 millió EUR) magasabb külkereskedelmi mérleg hiány lát napvilágot (ez utóbbi szerda reggel). Mindez újabb bizonytalanságot eredményezhet a piacon a december 20-i Monetáris Tanács következő kamatmeghatározó ülése előtt. A piac az üléstől a jelenleg 10%-on álló ráta csökkentésére számít.

A Calyon szakértői továbbra is arra számítanak, hogy 2005-ben a "kamatcsökkentések sebessége" lassú lehet a nem kellően kiegyensúlyozott külső finanszírozás kockázatainak köszönhetően. Emellett - miután a köztárasági elnök a múlt héten visszaküldte a parlamentnek a jegybanktörvény tervezett módosítását - a politikai tényezők is az év végi kamatcsökkentések mértékét korlátozhatják. A törvény január után lehetővé tenné a Monetáris Tanács létszámának növelését, ehhez azonban az államfő jóváhagyására még szükség van - emlékeztet a Calyon jelentése.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem