36 °C Budapest

Calyon Bank: középpontban a magyar hard-landing kockázata

Pénzcentrum
2004. december 6. 10:13

Az ezen a héten napvilágra kerülő magyar makroadatok segítenek abban, hogy jobban meg lehessen ítélni az ikerdeficit probléma tendenciáját, illetve a folyamatosan fennálló ún. hard-landing kockázatát a magyar gazdaság és a forint kapcsán - írja mai reggeli napi piaci elemzésében a Calyon, a legnagyobb francia bankcsoport, a Crédit Agricole vállalati és befektetési bankja. A bank

Az ezen a héten napvilágra kerülő magyar makroadatok segítenek abban, hogy jobban meg lehessen ítélni az ikerdeficit probléma tendenciáját, illetve a folyamatosan fennálló ún. hard-landing kockázatát a magyar gazdaság és a forint kapcsán - írja mai reggeli napi piaci elemzésében a Calyon, a legnagyobb francia bankcsoport, a Crédit Agricole vállalati és befektetési bankja.

A bank várakozásai szerint a holnap megjelenő októberi ipari termelési adat 5.6%-os növbekedést mutathat a szeptemberi éves alapú 6.7%-os bővülés után, a növekedés tehát tovább lassulhat. (A harmadik negyedéves GDP-növekedés 3.7%-os volt a második negyedévi 4.2%-ot követően, ami már eddig is érdemi lassulást jelzett.)

2004.12.06 07:30
Milyen makroadatok várhatók a héten?

2004.12.01 09:00
3.7%-kal nőtt a GDP - revízió felfelé

A másik várhatóan gyenge makroadat a Pénzügyminisztérium által holnap délután közzé teendő novemberi előzetes államháztartási hiány, melyet a Calyon szerint a piac már beárazott (a PM néhány hete 105 milliárd forint körüli deficitet jelzett előre, melyet a múlt héten megerősített). A napi jelentés megjegyzi, hogy a holnapi adatnál sokkal fontosabb üzenet a piac felé az, hogy a kormány - a múlt pénteken közzétett módosított konvergencia-programban is - egy enyhe mértékű fiskális kiigazítást tervez 2005-re, az államháztartás hiánya a GDP 4.7%-ra mérséklődhet.

A Calyon szerint bár a globális piacokon rövid távon még mindig kedvező a környezet a magas kamattartalmú devizák számára, ezt most a forint árfolyam-alakulása terén elsősorban a hazai piaci adatok árnyékolhatják be különösképpen akkor, ha a vártnál még alacsonyabb ipari termelési adat, illetve a vártnál (450 millió EUR) magasabb külkereskedelmi mérleg hiány lát napvilágot (ez utóbbi szerda reggel). Mindez újabb bizonytalanságot eredményezhet a piacon a december 20-i Monetáris Tanács következő kamatmeghatározó ülése előtt. A piac az üléstől a jelenleg 10%-on álló ráta csökkentésére számít.

A Calyon szakértői továbbra is arra számítanak, hogy 2005-ben a "kamatcsökkentések sebessége" lassú lehet a nem kellően kiegyensúlyozott külső finanszírozás kockázatainak köszönhetően. Emellett - miután a köztárasági elnök a múlt héten visszaküldte a parlamentnek a jegybanktörvény tervezett módosítását - a politikai tényezők is az év végi kamatcsökkentések mértékét korlátozhatják. A törvény január után lehetővé tenné a Monetáris Tanács létszámának növelését, ehhez azonban az államfő jóváhagyására még szükség van - emlékeztet a Calyon jelentése.
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?