26 °C Budapest

Beige Book: maradhat az óvatos kamatpolitika

Pénzcentrum
2004. december 2. 14:22

Folytatódó gazdasági növekedésről számolt be legutóbbi jelentésében (Beige Book) a FED. A 12 FED körzetből 11-ben érezhetően javult a gazdasági aktivitás. Az árnyomás érdemben nem erősödik a fogyasztói szinten. A FED maradhat az óvatos kamatpolitikánál.

A fogyasztói kereslet változóan alakult az egyes kerületekben. A legutóbbi Beige Book óta csak néhány kerületben tapasztaltak egyértelmű növekedést. Az autóértékesítésben egyértelműek voltak a mérséklődés jelei.

A feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban kedvező jelek mutatkoztak. A vállalati aktivitás fokozódik. A lakóingatlanok piaca továbbra is meglehetősen élénk, ugyanakkor az ipari ingatlanoknál, irodáknál tart a pangás.

Míg a vállakozói hitelek továbbra is élénken nőnek, addig a jelzálogpiacon és a lakosság hitelpiacon már változatosabb a kép. Egyes kerületekben a háztartási hitelállomány növekedése érezhetően csillapodott.

Az árak tekintetében az alapanyagok és az energia oldaláról erősödő nyomás tapasztalható. A kiskereskedelemben az árak átgyűrűzése viszonylag lassú az emelkedő beszerzési árak ellenére is. Az erős verseny korlátozó tényező.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A munkaerőpiacon megfigyelhető volt némi élénkülés, egyes kerületekben bizonyos szektorokban munkaerőhiány is kialakult. A kereslet erősödése ellenére a bérköltségek csak meglehetősen visszafogottan nőnek.

A Beige Book lényeges újdonságot nem tartalmazott a korábbi információkhoz képest. A gazdaság növekszik, az árnyomás nem jelentős, a munkaerőpiac élénkül. A FED várhatóan továbbra is óvatos kamatemelésekkel operál majd.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?