10 °C Budapest

Beige Book: maradhat az óvatos kamatpolitika

Pénzcentrum
2004. december 2. 14:22

Folytatódó gazdasági növekedésről számolt be legutóbbi jelentésében (Beige Book) a FED. A 12 FED körzetből 11-ben érezhetően javult a gazdasági aktivitás. Az árnyomás érdemben nem erősödik a fogyasztói szinten. A FED maradhat az óvatos kamatpolitikánál.

A fogyasztói kereslet változóan alakult az egyes kerületekben. A legutóbbi Beige Book óta csak néhány kerületben tapasztaltak egyértelmű növekedést. Az autóértékesítésben egyértelműek voltak a mérséklődés jelei.

A feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban kedvező jelek mutatkoztak. A vállalati aktivitás fokozódik. A lakóingatlanok piaca továbbra is meglehetősen élénk, ugyanakkor az ipari ingatlanoknál, irodáknál tart a pangás.

Míg a vállakozói hitelek továbbra is élénken nőnek, addig a jelzálogpiacon és a lakosság hitelpiacon már változatosabb a kép. Egyes kerületekben a háztartási hitelállomány növekedése érezhetően csillapodott.

Az árak tekintetében az alapanyagok és az energia oldaláról erősödő nyomás tapasztalható. A kiskereskedelemben az árak átgyűrűzése viszonylag lassú az emelkedő beszerzési árak ellenére is. Az erős verseny korlátozó tényező.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkaerőpiacon megfigyelhető volt némi élénkülés, egyes kerületekben bizonyos szektorokban munkaerőhiány is kialakult. A kereslet erősödése ellenére a bérköltségek csak meglehetősen visszafogottan nőnek.

A Beige Book lényeges újdonságot nem tartalmazott a korábbi információkhoz képest. A gazdaság növekszik, az árnyomás nem jelentős, a munkaerőpiac élénkül. A FED várhatóan továbbra is óvatos kamatemelésekkel operál majd.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm