18 °C Budapest

Beige Book: maradhat az óvatos kamatpolitika

Pénzcentrum
2004. december 2. 14:22

Folytatódó gazdasági növekedésről számolt be legutóbbi jelentésében (Beige Book) a FED. A 12 FED körzetből 11-ben érezhetően javult a gazdasági aktivitás. Az árnyomás érdemben nem erősödik a fogyasztói szinten. A FED maradhat az óvatos kamatpolitikánál.

A fogyasztói kereslet változóan alakult az egyes kerületekben. A legutóbbi Beige Book óta csak néhány kerületben tapasztaltak egyértelmű növekedést. Az autóértékesítésben egyértelműek voltak a mérséklődés jelei.

A feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban kedvező jelek mutatkoztak. A vállalati aktivitás fokozódik. A lakóingatlanok piaca továbbra is meglehetősen élénk, ugyanakkor az ipari ingatlanoknál, irodáknál tart a pangás.

Míg a vállakozói hitelek továbbra is élénken nőnek, addig a jelzálogpiacon és a lakosság hitelpiacon már változatosabb a kép. Egyes kerületekben a háztartási hitelállomány növekedése érezhetően csillapodott.

Az árak tekintetében az alapanyagok és az energia oldaláról erősödő nyomás tapasztalható. A kiskereskedelemben az árak átgyűrűzése viszonylag lassú az emelkedő beszerzési árak ellenére is. Az erős verseny korlátozó tényező.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkaerőpiacon megfigyelhető volt némi élénkülés, egyes kerületekben bizonyos szektorokban munkaerőhiány is kialakult. A kereslet erősödése ellenére a bérköltségek csak meglehetősen visszafogottan nőnek.

A Beige Book lényeges újdonságot nem tartalmazott a korábbi információkhoz képest. A gazdaság növekszik, az árnyomás nem jelentős, a munkaerőpiac élénkül. A FED várhatóan továbbra is óvatos kamatemelésekkel operál majd.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?