Kopint Datorg: 5.5%-os áht-hiány, 4 mrd euró közeli FDI várható 2004-ben

Pénzcentrum
2004. november 17. 15:20

A 2004 tavaszán kezdődött globális fellendülés őszre veszített a lendületéből, ami arra utal, hogy a világgazdasági növekedés dinamikája túljutott a csúcspontján. A lassulás dacára a világkereskedelem volumene becslések szerint mintegy 10%-kal bővült 2004 első három negyedévében - olvasható a Kopint Datorg novemberi konjunktúra-jelentésében.


Az Európai Központi Bank megjelentette 2004-es Konvergenciajelentését, amelyben 11 ország - a tíz új csatlakozó és Svédország - 2003 szeptembere és 2004 augusztusa közötti konvergencia-teljesítményét értékeli, az öt Maastricht-i kritérium közül négynek a teljesülését vizsgálva. Az elemzési periódus végéig csak Észtország és Litvánia felelt meg mind a négy követelménynek; igaz, Szlovénia sem állt ettől távol.

A magyar gazdaság továbbra is dinamikusan, ám az év első feléhez képest lassuló ütemben bővül. Az államháztartás és a folyó fizetési mérleg egyenlege jelentős hiányt mutat, és e tekintetben nem látszanak a javulás jelei. Az idén továbbra is 4%-os, jövőre ezt valamelyest meghaladó mértékű gazdasági növekedésre számítunk.

A külkereskedelemben mind az export, mind az import bővülésének üteme lassult a nyár közepétől kezdődően. Az ipari növekedés üteme ugyancsak visszaesett a harmadik negyedévben, ám az első kilenc hónapban így is csaknem 9%-os volumenbővülést mértek. A technológiailag igényesebb, azaz nemzetközileg versenyképesebb tevékenységet folytató feldolgozóipari ágazatok - mindenek előtt az elektronikai gépgyártás és a járműgyártás - továbbra is dinamikusan fejlődnek, miközben a munkaintenzív iparágak folytatják a hanyatlásukat.

A magyar állampapírok kimagasló hozama továbbra is fenntartja a forint iránti keresletet. Ezen az sem változtatott, hogy a Magyar Nemzeti Bank a makrogazdasági mutatók javulására - mindenek előtt az infláció ütemének csökkenésére - tekintettel október 18-án 50 bázisponttal, 10.5%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az év hátralévő részében további alapkamat-csökkentésre számítunk.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24