24 °C Budapest

Kopint Datorg: 5.5%-os áht-hiány, 4 mrd euró közeli FDI várható 2004-ben

Pénzcentrum
2004. november 17. 15:20

A 2004 tavaszán kezdődött globális fellendülés őszre veszített a lendületéből, ami arra utal, hogy a világgazdasági növekedés dinamikája túljutott a csúcspontján. A lassulás dacára a világkereskedelem volumene becslések szerint mintegy 10%-kal bővült 2004 első három negyedévében - olvasható a Kopint Datorg novemberi konjunktúra-jelentésében.


Az Európai Központi Bank megjelentette 2004-es Konvergenciajelentését, amelyben 11 ország - a tíz új csatlakozó és Svédország - 2003 szeptembere és 2004 augusztusa közötti konvergencia-teljesítményét értékeli, az öt Maastricht-i kritérium közül négynek a teljesülését vizsgálva. Az elemzési periódus végéig csak Észtország és Litvánia felelt meg mind a négy követelménynek; igaz, Szlovénia sem állt ettől távol.

A magyar gazdaság továbbra is dinamikusan, ám az év első feléhez képest lassuló ütemben bővül. Az államháztartás és a folyó fizetési mérleg egyenlege jelentős hiányt mutat, és e tekintetben nem látszanak a javulás jelei. Az idén továbbra is 4%-os, jövőre ezt valamelyest meghaladó mértékű gazdasági növekedésre számítunk.

A külkereskedelemben mind az export, mind az import bővülésének üteme lassult a nyár közepétől kezdődően. Az ipari növekedés üteme ugyancsak visszaesett a harmadik negyedévben, ám az első kilenc hónapban így is csaknem 9%-os volumenbővülést mértek. A technológiailag igényesebb, azaz nemzetközileg versenyképesebb tevékenységet folytató feldolgozóipari ágazatok - mindenek előtt az elektronikai gépgyártás és a járműgyártás - továbbra is dinamikusan fejlődnek, miközben a munkaintenzív iparágak folytatják a hanyatlásukat.

A magyar állampapírok kimagasló hozama továbbra is fenntartja a forint iránti keresletet. Ezen az sem változtatott, hogy a Magyar Nemzeti Bank a makrogazdasági mutatók javulására - mindenek előtt az infláció ütemének csökkenésére - tekintettel október 18-án 50 bázisponttal, 10.5%-ra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az év hátralévő részében további alapkamat-csökkentésre számítunk.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm