16 °C Budapest

Lassul a kiskereskedelem bővülése

Pénzcentrum
2004. október 22. 10:11

A legfrissebb adatok a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének lassulását mutatják. Augusztusban 4.7%-kal, az első nyolc hónapban 6.8%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva a KSH adatai szerint.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az átlagosnál lassabban, augusztusban 3.2%-kal, az első nyolc hónapban 3.3%-kal növekedtek.


A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülése továbbra is az átlagost meghaladó volt, augusztusban 6.6%-os, az első nyolc hónapban 10.1%-os növekedést mértek az előző év azonos időszakához képest.

Az átlagost meghaladóan növekedett a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem (9.5%-kal), a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem (7.3%-kal), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (5%-kal) változatlan áron számított forgalma. Folytatódott a textil-, ruházati és lábbeli-üzletek forgalmának visszaesése, az augusztusi eladások 5.4%-kal csökkentek az előző év azonos hónapjához képest.

Az eurózóna országaiban augusztusban 0.4%-os csökkenést, az eurózónán kívüli régebbi tagországokkal együtt (az EU-15-ben) 1.6%-os, a májusban csatlakozott tagországokkal együtt (az EU-25-ben) 1.8%-os kiskereskedelmi forgalomnövekedést becsült az Eurostat az előző év azonos időszakához képest.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem augusztusi forgalmában mérsékelt növekedést mértek, 2.7%-kal haladta meg az előző évit. A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelem forgalmának volumene 2.9%-kal emelkedett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt augusztusban 4.9%-kal, az első nyolc hónapban 7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom bővülési ütemének lassulása összefüggésben lehet a reálbérkiáramlás dinamikájának lassulásával. A KSH adatai szerint augusztusban az előző év azonos időszakához képest nem volt reálbérnövekedés. Ez a lelassult bérdinamika a következő hónapok folyamatait is meghatározhatja.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?