21 °C Budapest

Lassul a kiskereskedelem bővülése

Pénzcentrum
2004. október 22. 10:11

A legfrissebb adatok a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének lassulását mutatják. Augusztusban 4.7%-kal, az első nyolc hónapban 6.8%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva a KSH adatai szerint.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az átlagosnál lassabban, augusztusban 3.2%-kal, az első nyolc hónapban 3.3%-kal növekedtek.


A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülése továbbra is az átlagost meghaladó volt, augusztusban 6.6%-os, az első nyolc hónapban 10.1%-os növekedést mértek az előző év azonos időszakához képest.

Az átlagost meghaladóan növekedett a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem (9.5%-kal), a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem (7.3%-kal), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (5%-kal) változatlan áron számított forgalma. Folytatódott a textil-, ruházati és lábbeli-üzletek forgalmának visszaesése, az augusztusi eladások 5.4%-kal csökkentek az előző év azonos hónapjához képest.

Az eurózóna országaiban augusztusban 0.4%-os csökkenést, az eurózónán kívüli régebbi tagországokkal együtt (az EU-15-ben) 1.6%-os, a májusban csatlakozott tagországokkal együtt (az EU-25-ben) 1.8%-os kiskereskedelmi forgalomnövekedést becsült az Eurostat az előző év azonos időszakához képest.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem augusztusi forgalmában mérsékelt növekedést mértek, 2.7%-kal haladta meg az előző évit. A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelem forgalmának volumene 2.9%-kal emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt augusztusban 4.9%-kal, az első nyolc hónapban 7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom bővülési ütemének lassulása összefüggésben lehet a reálbérkiáramlás dinamikájának lassulásával. A KSH adatai szerint augusztusban az előző év azonos időszakához képest nem volt reálbérnövekedés. Ez a lelassult bérdinamika a következő hónapok folyamatait is meghatározhatja.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?