17 °C Budapest

Lassul a kiskereskedelem bővülése

Pénzcentrum
2004. október 22. 10:11

A legfrissebb adatok a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének lassulását mutatják. Augusztusban 4.7%-kal, az első nyolc hónapban 6.8%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva a KSH adatai szerint.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az átlagosnál lassabban, augusztusban 3.2%-kal, az első nyolc hónapban 3.3%-kal növekedtek.


A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülése továbbra is az átlagost meghaladó volt, augusztusban 6.6%-os, az első nyolc hónapban 10.1%-os növekedést mértek az előző év azonos időszakához képest.

Az átlagost meghaladóan növekedett a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem (9.5%-kal), a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem (7.3%-kal), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (5%-kal) változatlan áron számított forgalma. Folytatódott a textil-, ruházati és lábbeli-üzletek forgalmának visszaesése, az augusztusi eladások 5.4%-kal csökkentek az előző év azonos hónapjához képest.

Az eurózóna országaiban augusztusban 0.4%-os csökkenést, az eurózónán kívüli régebbi tagországokkal együtt (az EU-15-ben) 1.6%-os, a májusban csatlakozott tagországokkal együtt (az EU-25-ben) 1.8%-os kiskereskedelmi forgalomnövekedést becsült az Eurostat az előző év azonos időszakához képest.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem augusztusi forgalmában mérsékelt növekedést mértek, 2.7%-kal haladta meg az előző évit. A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelem forgalmának volumene 2.9%-kal emelkedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt augusztusban 4.9%-kal, az első nyolc hónapban 7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom bővülési ütemének lassulása összefüggésben lehet a reálbérkiáramlás dinamikájának lassulásával. A KSH adatai szerint augusztusban az előző év azonos időszakához képest nem volt reálbérnövekedés. Ez a lelassult bérdinamika a következő hónapok folyamatait is meghatározhatja.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?