A nap grafikonja: Korrupció - nálunk a helyzet változatlan, hogy állunk a régióban?

Pénzcentrum
2004. október 21. 09:52

Tegnap tették közzé a Transparency International nemzetközi szervezet korrupciós indexét. A 146 vizsgált ország közül idén Olaszországgal megosztva a 42. helyet "sikerült megszereznünk", míg a tavaly a 133 vizsgált országból a 40. helyen álltunk, azaz a helyzet lényegében változatlan.

A közhivatalok korrupciójának elterjedtségét vizsgáló nemzetközi szervezet, a Transparency International (TI) más szervezetek (pl. Economist Intelligence Unit, World Economic Forum) bevonásával üzletemberek, az adott országot jól ismerő szakértők, turisták véleménye alapján állítja össze indexét, amely három év gördülő adatait tartalmazza.

A legkevésbé korrupt ország maximum tíz pontot érhet el a skálán. Magyarország tavaly és az idén is 4.8 pontot "szerzett". Az alábbi ábrán látható, hogy a "legtisztább" ország ezúttal is Finnország lett 9.7 ponttal, míg a kenőpénzek melegágyának nevezhető Banglades és Haiti 1.5 pontot kapott. A TI idén rekordszámú, 146 országot vizsgált, mi csak néhány országot választottunk ki.


Az ábra alapján egyértelműen látható, hogy az Európai Unió országai a lista elején dominánsak, ami számunkra azt jelenti, hogy ezen a területen is még sokat kell fejlődnünk. Annyi azonban "megnyugtató", hogy a régiós versenytársaink (Szlovákia, Csehország, Lengyelország) mind hátrébb szorult a listán. De valóban így van ez?

A szakértők szerint a nagy építkezések erősítik az emberek korrupciós érzetét, ugyanakkor a hozzáértők szerint kétséges, hogy egy ilyen komplex problémát, mint a korrupciót valóban mérni lehetne. A szakmabeliek szerint az ilyen jellegű felméréseket nem szabad túl komolyan venni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes azonban a másik oldaláról is megnézni a problémát, azaz hogyan vélekednek az adott ország állampolgárai. A rangsor itt különbözik az előzőtől, pontosabban abban, hogy Csehországban és hazánkban nagyjából megegyezik a korrupció elterjedtsége, míg Lengyelországban jóval alacsonyabb. Talán nem is annyira az egymáshoz képesti sorrenddel kellene foglalkozni, mivel egy biztos: a korrupció területén (pontosabban ellene) még igencsak sok a tennivalónk...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?