29 °C Budapest

A nap grafikonja: Korrupció - nálunk a helyzet változatlan, hogy állunk a régióban?

Pénzcentrum
2004. október 21. 09:52

Tegnap tették közzé a Transparency International nemzetközi szervezet korrupciós indexét. A 146 vizsgált ország közül idén Olaszországgal megosztva a 42. helyet "sikerült megszereznünk", míg a tavaly a 133 vizsgált országból a 40. helyen álltunk, azaz a helyzet lényegében változatlan.

A közhivatalok korrupciójának elterjedtségét vizsgáló nemzetközi szervezet, a Transparency International (TI) más szervezetek (pl. Economist Intelligence Unit, World Economic Forum) bevonásával üzletemberek, az adott országot jól ismerő szakértők, turisták véleménye alapján állítja össze indexét, amely három év gördülő adatait tartalmazza.

A legkevésbé korrupt ország maximum tíz pontot érhet el a skálán. Magyarország tavaly és az idén is 4.8 pontot "szerzett". Az alábbi ábrán látható, hogy a "legtisztább" ország ezúttal is Finnország lett 9.7 ponttal, míg a kenőpénzek melegágyának nevezhető Banglades és Haiti 1.5 pontot kapott. A TI idén rekordszámú, 146 országot vizsgált, mi csak néhány országot választottunk ki.


Az ábra alapján egyértelműen látható, hogy az Európai Unió országai a lista elején dominánsak, ami számunkra azt jelenti, hogy ezen a területen is még sokat kell fejlődnünk. Annyi azonban "megnyugtató", hogy a régiós versenytársaink (Szlovákia, Csehország, Lengyelország) mind hátrébb szorult a listán. De valóban így van ez?

A szakértők szerint a nagy építkezések erősítik az emberek korrupciós érzetét, ugyanakkor a hozzáértők szerint kétséges, hogy egy ilyen komplex problémát, mint a korrupciót valóban mérni lehetne. A szakmabeliek szerint az ilyen jellegű felméréseket nem szabad túl komolyan venni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes azonban a másik oldaláról is megnézni a problémát, azaz hogyan vélekednek az adott ország állampolgárai. A rangsor itt különbözik az előzőtől, pontosabban abban, hogy Csehországban és hazánkban nagyjából megegyezik a korrupció elterjedtsége, míg Lengyelországban jóval alacsonyabb. Talán nem is annyira az egymáshoz képesti sorrenddel kellene foglalkozni, mivel egy biztos: a korrupció területén (pontosabban ellene) még igencsak sok a tennivalónk...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem