A nap grafikonja: Korrupció - nálunk a helyzet változatlan, hogy állunk a régióban?

Pénzcentrum
2004. október 21. 09:52

Tegnap tették közzé a Transparency International nemzetközi szervezet korrupciós indexét. A 146 vizsgált ország közül idén Olaszországgal megosztva a 42. helyet "sikerült megszereznünk", míg a tavaly a 133 vizsgált országból a 40. helyen álltunk, azaz a helyzet lényegében változatlan.

A közhivatalok korrupciójának elterjedtségét vizsgáló nemzetközi szervezet, a Transparency International (TI) más szervezetek (pl. Economist Intelligence Unit, World Economic Forum) bevonásával üzletemberek, az adott országot jól ismerő szakértők, turisták véleménye alapján állítja össze indexét, amely három év gördülő adatait tartalmazza.

A legkevésbé korrupt ország maximum tíz pontot érhet el a skálán. Magyarország tavaly és az idén is 4.8 pontot "szerzett". Az alábbi ábrán látható, hogy a "legtisztább" ország ezúttal is Finnország lett 9.7 ponttal, míg a kenőpénzek melegágyának nevezhető Banglades és Haiti 1.5 pontot kapott. A TI idén rekordszámú, 146 országot vizsgált, mi csak néhány országot választottunk ki.


Az ábra alapján egyértelműen látható, hogy az Európai Unió országai a lista elején dominánsak, ami számunkra azt jelenti, hogy ezen a területen is még sokat kell fejlődnünk. Annyi azonban "megnyugtató", hogy a régiós versenytársaink (Szlovákia, Csehország, Lengyelország) mind hátrébb szorult a listán. De valóban így van ez?

A szakértők szerint a nagy építkezések erősítik az emberek korrupciós érzetét, ugyanakkor a hozzáértők szerint kétséges, hogy egy ilyen komplex problémát, mint a korrupciót valóban mérni lehetne. A szakmabeliek szerint az ilyen jellegű felméréseket nem szabad túl komolyan venni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdemes azonban a másik oldaláról is megnézni a problémát, azaz hogyan vélekednek az adott ország állampolgárai. A rangsor itt különbözik az előzőtől, pontosabban abban, hogy Csehországban és hazánkban nagyjából megegyezik a korrupció elterjedtsége, míg Lengyelországban jóval alacsonyabb. Talán nem is annyira az egymáshoz képesti sorrenddel kellene foglalkozni, mivel egy biztos: a korrupció területén (pontosabban ellene) még igencsak sok a tennivalónk...

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?