25 °C Budapest

A nap grafikonja: Korrupció - nálunk a helyzet változatlan, hogy állunk a régióban?

Pénzcentrum
2004. október 21. 09:52

Tegnap tették közzé a Transparency International nemzetközi szervezet korrupciós indexét. A 146 vizsgált ország közül idén Olaszországgal megosztva a 42. helyet "sikerült megszereznünk", míg a tavaly a 133 vizsgált országból a 40. helyen álltunk, azaz a helyzet lényegében változatlan.

A közhivatalok korrupciójának elterjedtségét vizsgáló nemzetközi szervezet, a Transparency International (TI) más szervezetek (pl. Economist Intelligence Unit, World Economic Forum) bevonásával üzletemberek, az adott országot jól ismerő szakértők, turisták véleménye alapján állítja össze indexét, amely három év gördülő adatait tartalmazza.

A legkevésbé korrupt ország maximum tíz pontot érhet el a skálán. Magyarország tavaly és az idén is 4.8 pontot "szerzett". Az alábbi ábrán látható, hogy a "legtisztább" ország ezúttal is Finnország lett 9.7 ponttal, míg a kenőpénzek melegágyának nevezhető Banglades és Haiti 1.5 pontot kapott. A TI idén rekordszámú, 146 országot vizsgált, mi csak néhány országot választottunk ki.


Az ábra alapján egyértelműen látható, hogy az Európai Unió országai a lista elején dominánsak, ami számunkra azt jelenti, hogy ezen a területen is még sokat kell fejlődnünk. Annyi azonban "megnyugtató", hogy a régiós versenytársaink (Szlovákia, Csehország, Lengyelország) mind hátrébb szorult a listán. De valóban így van ez?

A szakértők szerint a nagy építkezések erősítik az emberek korrupciós érzetét, ugyanakkor a hozzáértők szerint kétséges, hogy egy ilyen komplex problémát, mint a korrupciót valóban mérni lehetne. A szakmabeliek szerint az ilyen jellegű felméréseket nem szabad túl komolyan venni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Érdemes azonban a másik oldaláról is megnézni a problémát, azaz hogyan vélekednek az adott ország állampolgárai. A rangsor itt különbözik az előzőtől, pontosabban abban, hogy Csehországban és hazánkban nagyjából megegyezik a korrupció elterjedtsége, míg Lengyelországban jóval alacsonyabb. Talán nem is annyira az egymáshoz képesti sorrenddel kellene foglalkozni, mivel egy biztos: a korrupció területén (pontosabban ellene) még igencsak sok a tennivalónk...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?