12 °C Budapest

Draskovics: "még a héten levelet írok" - alkalmas a parlamenti vitára a jegybanktörvény módosítása

Pénzcentrum
2004. október 20. 16:26

Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank (EKB) ma közzétett konvergencia-jelentésének a jegybanki függetlenségre vonatkozó része a Draskovics Tibor szerint "nem világos", mivel eddig a jegybank és kormány is úgy tudta, hogy az EKB elégedett az MNB-re vonatkozó szabályozással - mondta a pénzügyminiszter az MTI-nek. A parlament Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága a mai napon tárgyalt a Jegybanktörvény módosítására beadott indítványról, és azt az általános parlamenti vitára alkalmasnak találta.


Amint azt jeleztük, a jelentés szerint a magyar jogszabályok nem felelnek meg az uniós előírásoknak, illetve irányelveknek, ezért módosításokra van szükség mind a jegybank célkitűzései, mind az intézményi és személyes függetlenség terén.

Draskovics Tibor szerint az EU-EKB feddése nem világos, ezért ígéretet tett arra, hogy még a héten levelet ír az Európai központi Bank elnökének, Jean-Claude Trichet-nek, amelyben arról kér tájékoztatást, hogy melyek azok az elemek, amelyek problematikusnak látszanak. A válasz ismeretében a pénzügyminiszter szerint a most benyújtott módosítás kapcsán a szükséges korrekciók elvégezhetők.

A parlament Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága mai ülésén a kormánypárti képviselők igenlő szavazatával általános vitára alkalmasnak találta a jegybanktörvény MSZP-SZDSZ-es módosítását, és megnyílt a lehetőség arra, hogy az eredeti terveknek megfelelően (várhatóan November 15-ig) elfogadhatja a módosító javaslatot.

Az MTI beszámolója szerint a kormánypárti honatyák azzal érveltek, hogy az indítvány a jelenleginél nagyobb lehetőséget ad a kiegyensúlyozott döntéshozatalra, az ellenzék szerint viszont a javaslat durván sérti a jegybank függetlenségét, szemben áll az európai gyakorlattal.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?