Olcsóbb burgonya, drágább húsfélék

Pénzcentrum
2004. október 8. 09:00

A mezőgazdasági termékek termelői árszintje idén augusztusban 2.6%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A január-augusztusi átlagos áremelkedés 5.9%-os volt: a növény-termesztési és kertészeti termékek ára 8.2%-kal, az állatoké és állati termékeké 3.3%-kal nőtt a tavalyi első nyolc hónaphoz képest.

Júliusban a növényi és kertészeti termékeknél jelentős árcsökkenés következett be, mely augusztusban mérsékeltebb ütemben tovább folytatódott. AZ átlagos árszint 4.2%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Jelentősen csökkent többek között a gabonafélék és a burgonya ára. Augusztusban az élő állatok és állati termékek átlagos árszintje 10.6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, mely elsősorban a marha, a sertés árnövekedésével volt indokolható. Itt elég alacsonyak voltak a bázisok is.


A mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 12.3%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A termelők jövedelmi helyzete 2004 első nyolc hónapjában 5.7%-kal romlott az árviszonyok változása következtében.

A gabonafélék árszintje 2004. január-augusztusban 21%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az augusztusi árszínvonal az előző évitől 6%-kal elmaradt, a takarmánybúzáért 28%-kal (8200 Ft-tal) fizettek kevesebbet tonnánként.

A burgonya ára a tavalyi első nyolc hónaphoz képest idén 6.9%-kal emelkedett, de augusztusban már közel 33%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

A zöldségfélék ára idén az első nyolc hónapban 9%-kal emelkedett, a gyümölcsféléké 15%-kal csökkent a tavaly ilyenkorihoz képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vágóállatok termelői ára idén 9%-kal nőtt a 2003. január−augusztushoz képest, ezen belül a vágósertés termelői ára 11.9%-kal, a vágóbaromfié 61%-kal növekedett.


2004 első nyolc hónapjában a mezőgazdasági ráfordítások közül a takarmányok ára emelkedett a legnagyobb mértékben (23.9%-kal) az egy évvel korábbihoz képest, de augusztusban már enyhe csökkenés figyelhető meg júliushoz viszonyítva.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM