36 °C Budapest

Olcsóbb burgonya, drágább húsfélék

Pénzcentrum
2004. október 8. 09:00

A mezőgazdasági termékek termelői árszintje idén augusztusban 2.6%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A január-augusztusi átlagos áremelkedés 5.9%-os volt: a növény-termesztési és kertészeti termékek ára 8.2%-kal, az állatoké és állati termékeké 3.3%-kal nőtt a tavalyi első nyolc hónaphoz képest.

Júliusban a növényi és kertészeti termékeknél jelentős árcsökkenés következett be, mely augusztusban mérsékeltebb ütemben tovább folytatódott. AZ átlagos árszint 4.2%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Jelentősen csökkent többek között a gabonafélék és a burgonya ára. Augusztusban az élő állatok és állati termékek átlagos árszintje 10.6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, mely elsősorban a marha, a sertés árnövekedésével volt indokolható. Itt elég alacsonyak voltak a bázisok is.


A mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 12.3%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A termelők jövedelmi helyzete 2004 első nyolc hónapjában 5.7%-kal romlott az árviszonyok változása következtében.

A gabonafélék árszintje 2004. január-augusztusban 21%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az augusztusi árszínvonal az előző évitől 6%-kal elmaradt, a takarmánybúzáért 28%-kal (8200 Ft-tal) fizettek kevesebbet tonnánként.

A burgonya ára a tavalyi első nyolc hónaphoz képest idén 6.9%-kal emelkedett, de augusztusban már közel 33%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

A zöldségfélék ára idén az első nyolc hónapban 9%-kal emelkedett, a gyümölcsféléké 15%-kal csökkent a tavaly ilyenkorihoz képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vágóállatok termelői ára idén 9%-kal nőtt a 2003. január−augusztushoz képest, ezen belül a vágósertés termelői ára 11.9%-kal, a vágóbaromfié 61%-kal növekedett.


2004 első nyolc hónapjában a mezőgazdasági ráfordítások közül a takarmányok ára emelkedett a legnagyobb mértékben (23.9%-kal) az egy évvel korábbihoz képest, de augusztusban már enyhe csökkenés figyelhető meg júliushoz viszonyítva.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?