Lassuló, de dinamikus kiskereskedelem

Pénzcentrum
2004. szeptember 22. 09:00

Az országos kiskereskedelmi forgalom 2004. júliusában, az előző két évi átlagos növekedéstől elmaradóan, de továbbra is viszonylag gyorsan bővült - közölte a KSH. Kiigazítás nélkül 6.0%-kal, naptárhatástól megtisztítva 7.2%-kal haladta meg a júliusi eladási volumen az egy évvel korábbit. Az egy hónappal korábbihoz képest 1.1% volt a növekedés.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az átlagostól elmaradóan, az első hét hónapban 3.3%-kal, júliusban 3.1%-kal emelkedtek. Ezen belül júliusban dinamikusabban nőtt a nagy alapterületű, vegyes termékkört forgalmazó üzletek, valamint a hús- és italszaküzletek értékesítésének volumene, miközben mérséklődtek a dohányáru, valamint a kenyér-, pékáruszaküzletek eladásai.

A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülési üteme 2004-ben folyamatosan az átlagost meghaladó volt: az első hét hónapban 10.1%-kal, júliusban 9.9%-kal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest.

Júliusban a legdinamikusabban a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem (19.9%-kal), a bútor-, háztartásicikk- építőanyag-kiskereskedelem (8.9%-kal), valamint - az egyébként kis súlyú - használtcikk- (34.7%-kal) és csomagküldő kiskereskedelem (14.9%-kal) változatlan áron számított eladásai emelkedtek. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (11.6%-os) növekedésében főként az illatszerüzletek értékesítésének emelkedése játszott szerepet. A textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem veszített korábbi lendületéből, júliusi eladásai kissé elmaradtak az egy évvel korábbitól.


Az Európai Unióban júliusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom előző hónapban megindult mérsékelt bővülése. Az EU-25-ben 2.6%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Unió tevékenységi besorolása szerint a jármű- és üzemanyag-kereskedelem nem tartozik a kiskereskedelem ágazatba, ezért adatai az eddigiekben tárgyalt kiskereskedelmi forgalomban nincsenek figyelembe véve. A korábbi hazai gyakorlatnak megfelelően azonban a KSH adatgyűjtése erre a területre is kiterjed.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem növekedése júliusban jelentősebben lelassult, összességében csak 1.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítési volument. Ezen belül a motorkerékpár-, valamint az alkatrészeladások nőttek gyorsabban, a személygépkocsi-értékesítés kissé visszaesett.

A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 5.6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedésben jelentős részben az idegenforgalmi szezonnak köszönhető.

A kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme bár lassul, viszonylag mégis dinamikusnak tekinthető a reálbérnövekedés jelentős lefékeződése mellett. A korábbi időszak fogyasztási lendülete tehát továbbra is kitartani látszik, a háztartások a jövedelemnövekedés mérséklődése mellett továbbra is szívesen vásárolnak hitelre. A fogyasztási hitelek kereslete továbbra is viszonylag kamatrugalmatlan.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?