26 °C Budapest

Lassuló, de dinamikus kiskereskedelem

Pénzcentrum
2004. szeptember 22. 09:00

Az országos kiskereskedelmi forgalom 2004. júliusában, az előző két évi átlagos növekedéstől elmaradóan, de továbbra is viszonylag gyorsan bővült - közölte a KSH. Kiigazítás nélkül 6.0%-kal, naptárhatástól megtisztítva 7.2%-kal haladta meg a júliusi eladási volumen az egy évvel korábbit. Az egy hónappal korábbihoz képest 1.1% volt a növekedés.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az átlagostól elmaradóan, az első hét hónapban 3.3%-kal, júliusban 3.1%-kal emelkedtek. Ezen belül júliusban dinamikusabban nőtt a nagy alapterületű, vegyes termékkört forgalmazó üzletek, valamint a hús- és italszaküzletek értékesítésének volumene, miközben mérséklődtek a dohányáru, valamint a kenyér-, pékáruszaküzletek eladásai.

A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülési üteme 2004-ben folyamatosan az átlagost meghaladó volt: az első hét hónapban 10.1%-kal, júliusban 9.9%-kal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest.

Júliusban a legdinamikusabban a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem (19.9%-kal), a bútor-, háztartásicikk- építőanyag-kiskereskedelem (8.9%-kal), valamint - az egyébként kis súlyú - használtcikk- (34.7%-kal) és csomagküldő kiskereskedelem (14.9%-kal) változatlan áron számított eladásai emelkedtek. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (11.6%-os) növekedésében főként az illatszerüzletek értékesítésének emelkedése játszott szerepet. A textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem veszített korábbi lendületéből, júliusi eladásai kissé elmaradtak az egy évvel korábbitól.


Az Európai Unióban júliusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom előző hónapban megindult mérsékelt bővülése. Az EU-25-ben 2.6%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Unió tevékenységi besorolása szerint a jármű- és üzemanyag-kereskedelem nem tartozik a kiskereskedelem ágazatba, ezért adatai az eddigiekben tárgyalt kiskereskedelmi forgalomban nincsenek figyelembe véve. A korábbi hazai gyakorlatnak megfelelően azonban a KSH adatgyűjtése erre a területre is kiterjed.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem növekedése júliusban jelentősebben lelassult, összességében csak 1.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítési volument. Ezen belül a motorkerékpár-, valamint az alkatrészeladások nőttek gyorsabban, a személygépkocsi-értékesítés kissé visszaesett.

A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 5.6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedésben jelentős részben az idegenforgalmi szezonnak köszönhető.

A kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme bár lassul, viszonylag mégis dinamikusnak tekinthető a reálbérnövekedés jelentős lefékeződése mellett. A korábbi időszak fogyasztási lendülete tehát továbbra is kitartani látszik, a háztartások a jövedelemnövekedés mérséklődése mellett továbbra is szívesen vásárolnak hitelre. A fogyasztási hitelek kereslete továbbra is viszonylag kamatrugalmatlan.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM