33 °C Budapest

Lassuló, de dinamikus kiskereskedelem

Pénzcentrum
2004. szeptember 22. 09:00

Az országos kiskereskedelmi forgalom 2004. júliusában, az előző két évi átlagos növekedéstől elmaradóan, de továbbra is viszonylag gyorsan bővült - közölte a KSH. Kiigazítás nélkül 6.0%-kal, naptárhatástól megtisztítva 7.2%-kal haladta meg a júliusi eladási volumen az egy évvel korábbit. Az egy hónappal korábbihoz képest 1.1% volt a növekedés.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásai az átlagostól elmaradóan, az első hét hónapban 3.3%-kal, júliusban 3.1%-kal emelkedtek. Ezen belül júliusban dinamikusabban nőtt a nagy alapterületű, vegyes termékkört forgalmazó üzletek, valamint a hús- és italszaküzletek értékesítésének volumene, miközben mérséklődtek a dohányáru, valamint a kenyér-, pékáruszaküzletek eladásai.

A nem élelmiszertermékek kiskereskedelmi forgalmának bővülési üteme 2004-ben folyamatosan az átlagost meghaladó volt: az első hét hónapban 10.1%-kal, júliusban 9.9%-kal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest.

Júliusban a legdinamikusabban a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem (19.9%-kal), a bútor-, háztartásicikk- építőanyag-kiskereskedelem (8.9%-kal), valamint - az egyébként kis súlyú - használtcikk- (34.7%-kal) és csomagküldő kiskereskedelem (14.9%-kal) változatlan áron számított eladásai emelkedtek. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem (11.6%-os) növekedésében főként az illatszerüzletek értékesítésének emelkedése játszott szerepet. A textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem veszített korábbi lendületéből, júliusi eladásai kissé elmaradtak az egy évvel korábbitól.


Az Európai Unióban júliusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom előző hónapban megindult mérsékelt bővülése. Az EU-25-ben 2.6%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Unió tevékenységi besorolása szerint a jármű- és üzemanyag-kereskedelem nem tartozik a kiskereskedelem ágazatba, ezért adatai az eddigiekben tárgyalt kiskereskedelmi forgalomban nincsenek figyelembe véve. A korábbi hazai gyakorlatnak megfelelően azonban a KSH adatgyűjtése erre a területre is kiterjed.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem növekedése júliusban jelentősebben lelassult, összességében csak 1.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítési volument. Ezen belül a motorkerékpár-, valamint az alkatrészeladások nőttek gyorsabban, a személygépkocsi-értékesítés kissé visszaesett.

A gépjármű-üzemanyag kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 5.6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedésben jelentős részben az idegenforgalmi szezonnak köszönhető.

A kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme bár lassul, viszonylag mégis dinamikusnak tekinthető a reálbérnövekedés jelentős lefékeződése mellett. A korábbi időszak fogyasztási lendülete tehát továbbra is kitartani látszik, a háztartások a jövedelemnövekedés mérséklődése mellett továbbra is szívesen vásárolnak hitelre. A fogyasztási hitelek kereslete továbbra is viszonylag kamatrugalmatlan.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?