22 °C Budapest

Draskovics: differenciált adókulcs, jövő évi költségvetés

Pénzcentrum
2004. szeptember 21. 09:27

A kormány, a költségvetés prioritásairól, a bankok jelentősebb adóztatásáról nyilatkozott Draskovics Tibor Pénzügyminiszter a Népszabadságnak. A bankok kiemelkedő jövedlemezősége Draskovics szerint jelentős részben külső ényezőkhöz kapcsolódik. A miniszter jövőre kisebb, olcsóbb, hatékonyabb államot ígér.

A bankok magas nyereségének egy része nem a költségeik csökkentésére és a jövedelmezőségük javítására tett dicséretes és eredményes erőfeszítésekből következik, hanem külső tényezőkből - állította Draskovics. Ilyenek a magas kamatszinthez kapcsolódó automatikusan széles kamatmarzs, a lakáshitelezés felfutása állami támogatások mellett és a jegybanki tartalékszabályozás változása. Ennek tükrében indokolt lehet a magasabb elvonás.

A pénzügyminiszter szerint a bankok magasabb adóztatása nem vet fel alkotmányossági aggályokat, ugyanis a testület korábban más ügyek kapcsán megerősítette: a kedvezmények, külön adókulcsok megléte nincs ellentétben az alaptörvénnyel. A cél a közkiadásokhoz való arányosabb hozzájárulás. A bankok magasabb adóztatásából származó extra bevételt Draskovics 30 mrd Ft-ra becsüli.

A 2005-ös költségvetésben a kormány kevesebbet kíván költeni az állam működésére - állította Draskovics -, és ennek révén csökkenthetők lesznek az adók is. A kormány elkötelezett a pénzügyminiszter szerint az államháztartás méretének és hiányának lefaragására. Draskovics szerint a tervektől való kisebb eltérések jelentőségét hiba túlbecsülni. Néhány tized százalékpont eltérés a deficitben vagy a kiadások mértékében nem változtatja meg alapjaiban a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit.

A miniszter fontosnak tartja, hogy az adóváltozások hatását hangsúlyosan vegyék majd figyelembe a partnerek a bértárgyalásokon. Az adótábla változása (középső kulcs kikerül) önmagában 2% reálkereset emelkedést okoz átlagosan Draskovics becslése szerint. Részben emiatt alacsonyabb bruttó béremelés is elegendő, hogy a vásárlóerőt növeljék, ugyanakkor az alacsonyabb bruttó bérnövekedés miatt a vállalati terhek nem nőnek majd olyan mértékben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A miniszter szerint a 2005-ös költségvetés nagyobb növekedést, több munkahelyet és javuló életkörülményeket jelent.

Az interjú alapvetően a költségvetésre, a kormány szándékaira, céljaira vonatkozó iránymutatást tartalmazott, a konkrétumokra, a részletkérdésekre a pénzügyminiszter nem tért ki. Az idei év költségvetési céljainak sikertelensége természetesen a jövő évi kilátásokat is negatívan befolyásolja, az ezzel kapcsolatos problémafelvetés a nyilatkozatból hiányzott.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?