8 °C Budapest

Draskovics: differenciált adókulcs, jövő évi költségvetés

Pénzcentrum
2004. szeptember 21. 09:27

A kormány, a költségvetés prioritásairól, a bankok jelentősebb adóztatásáról nyilatkozott Draskovics Tibor Pénzügyminiszter a Népszabadságnak. A bankok kiemelkedő jövedlemezősége Draskovics szerint jelentős részben külső ényezőkhöz kapcsolódik. A miniszter jövőre kisebb, olcsóbb, hatékonyabb államot ígér.

A bankok magas nyereségének egy része nem a költségeik csökkentésére és a jövedelmezőségük javítására tett dicséretes és eredményes erőfeszítésekből következik, hanem külső tényezőkből - állította Draskovics. Ilyenek a magas kamatszinthez kapcsolódó automatikusan széles kamatmarzs, a lakáshitelezés felfutása állami támogatások mellett és a jegybanki tartalékszabályozás változása. Ennek tükrében indokolt lehet a magasabb elvonás.

A pénzügyminiszter szerint a bankok magasabb adóztatása nem vet fel alkotmányossági aggályokat, ugyanis a testület korábban más ügyek kapcsán megerősítette: a kedvezmények, külön adókulcsok megléte nincs ellentétben az alaptörvénnyel. A cél a közkiadásokhoz való arányosabb hozzájárulás. A bankok magasabb adóztatásából származó extra bevételt Draskovics 30 mrd Ft-ra becsüli.

A 2005-ös költségvetésben a kormány kevesebbet kíván költeni az állam működésére - állította Draskovics -, és ennek révén csökkenthetők lesznek az adók is. A kormány elkötelezett a pénzügyminiszter szerint az államháztartás méretének és hiányának lefaragására. Draskovics szerint a tervektől való kisebb eltérések jelentőségét hiba túlbecsülni. Néhány tized százalékpont eltérés a deficitben vagy a kiadások mértékében nem változtatja meg alapjaiban a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit.

A miniszter fontosnak tartja, hogy az adóváltozások hatását hangsúlyosan vegyék majd figyelembe a partnerek a bértárgyalásokon. Az adótábla változása (középső kulcs kikerül) önmagában 2% reálkereset emelkedést okoz átlagosan Draskovics becslése szerint. Részben emiatt alacsonyabb bruttó béremelés is elegendő, hogy a vásárlóerőt növeljék, ugyanakkor az alacsonyabb bruttó bérnövekedés miatt a vállalati terhek nem nőnek majd olyan mértékben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A miniszter szerint a 2005-ös költségvetés nagyobb növekedést, több munkahelyet és javuló életkörülményeket jelent.

Az interjú alapvetően a költségvetésre, a kormány szándékaira, céljaira vonatkozó iránymutatást tartalmazott, a konkrétumokra, a részletkérdésekre a pénzügyminiszter nem tért ki. Az idei év költségvetési céljainak sikertelensége természetesen a jövő évi kilátásokat is negatívan befolyásolja, az ezzel kapcsolatos problémafelvetés a nyilatkozatból hiányzott.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem