12 °C Budapest

Draskovics: differenciált adókulcs, jövő évi költségvetés

Pénzcentrum
2004. szeptember 21. 09:27

A kormány, a költségvetés prioritásairól, a bankok jelentősebb adóztatásáról nyilatkozott Draskovics Tibor Pénzügyminiszter a Népszabadságnak. A bankok kiemelkedő jövedlemezősége Draskovics szerint jelentős részben külső ényezőkhöz kapcsolódik. A miniszter jövőre kisebb, olcsóbb, hatékonyabb államot ígér.

A bankok magas nyereségének egy része nem a költségeik csökkentésére és a jövedelmezőségük javítására tett dicséretes és eredményes erőfeszítésekből következik, hanem külső tényezőkből - állította Draskovics. Ilyenek a magas kamatszinthez kapcsolódó automatikusan széles kamatmarzs, a lakáshitelezés felfutása állami támogatások mellett és a jegybanki tartalékszabályozás változása. Ennek tükrében indokolt lehet a magasabb elvonás.

A pénzügyminiszter szerint a bankok magasabb adóztatása nem vet fel alkotmányossági aggályokat, ugyanis a testület korábban más ügyek kapcsán megerősítette: a kedvezmények, külön adókulcsok megléte nincs ellentétben az alaptörvénnyel. A cél a közkiadásokhoz való arányosabb hozzájárulás. A bankok magasabb adóztatásából származó extra bevételt Draskovics 30 mrd Ft-ra becsüli.

A 2005-ös költségvetésben a kormány kevesebbet kíván költeni az állam működésére - állította Draskovics -, és ennek révén csökkenthetők lesznek az adók is. A kormány elkötelezett a pénzügyminiszter szerint az államháztartás méretének és hiányának lefaragására. Draskovics szerint a tervektől való kisebb eltérések jelentőségét hiba túlbecsülni. Néhány tized százalékpont eltérés a deficitben vagy a kiadások mértékében nem változtatja meg alapjaiban a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit.

A miniszter fontosnak tartja, hogy az adóváltozások hatását hangsúlyosan vegyék majd figyelembe a partnerek a bértárgyalásokon. Az adótábla változása (középső kulcs kikerül) önmagában 2% reálkereset emelkedést okoz átlagosan Draskovics becslése szerint. Részben emiatt alacsonyabb bruttó béremelés is elegendő, hogy a vásárlóerőt növeljék, ugyanakkor az alacsonyabb bruttó bérnövekedés miatt a vállalati terhek nem nőnek majd olyan mértékben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A miniszter szerint a 2005-ös költségvetés nagyobb növekedést, több munkahelyet és javuló életkörülményeket jelent.

Az interjú alapvetően a költségvetésre, a kormány szándékaira, céljaira vonatkozó iránymutatást tartalmazott, a konkrétumokra, a részletkérdésekre a pénzügyminiszter nem tért ki. Az idei év költségvetési céljainak sikertelensége természetesen a jövő évi kilátásokat is negatívan befolyásolja, az ezzel kapcsolatos problémafelvetés a nyilatkozatból hiányzott.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06