14 °C Budapest

Draskovics: differenciált adókulcs, jövő évi költségvetés

Pénzcentrum
2004. szeptember 21. 09:27

A kormány, a költségvetés prioritásairól, a bankok jelentősebb adóztatásáról nyilatkozott Draskovics Tibor Pénzügyminiszter a Népszabadságnak. A bankok kiemelkedő jövedlemezősége Draskovics szerint jelentős részben külső ényezőkhöz kapcsolódik. A miniszter jövőre kisebb, olcsóbb, hatékonyabb államot ígér.

A bankok magas nyereségének egy része nem a költségeik csökkentésére és a jövedelmezőségük javítására tett dicséretes és eredményes erőfeszítésekből következik, hanem külső tényezőkből - állította Draskovics. Ilyenek a magas kamatszinthez kapcsolódó automatikusan széles kamatmarzs, a lakáshitelezés felfutása állami támogatások mellett és a jegybanki tartalékszabályozás változása. Ennek tükrében indokolt lehet a magasabb elvonás.

A pénzügyminiszter szerint a bankok magasabb adóztatása nem vet fel alkotmányossági aggályokat, ugyanis a testület korábban más ügyek kapcsán megerősítette: a kedvezmények, külön adókulcsok megléte nincs ellentétben az alaptörvénnyel. A cél a közkiadásokhoz való arányosabb hozzájárulás. A bankok magasabb adóztatásából származó extra bevételt Draskovics 30 mrd Ft-ra becsüli.

A 2005-ös költségvetésben a kormány kevesebbet kíván költeni az állam működésére - állította Draskovics -, és ennek révén csökkenthetők lesznek az adók is. A kormány elkötelezett a pénzügyminiszter szerint az államháztartás méretének és hiányának lefaragására. Draskovics szerint a tervektől való kisebb eltérések jelentőségét hiba túlbecsülni. Néhány tized százalékpont eltérés a deficitben vagy a kiadások mértékében nem változtatja meg alapjaiban a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit.

A miniszter fontosnak tartja, hogy az adóváltozások hatását hangsúlyosan vegyék majd figyelembe a partnerek a bértárgyalásokon. Az adótábla változása (középső kulcs kikerül) önmagában 2% reálkereset emelkedést okoz átlagosan Draskovics becslése szerint. Részben emiatt alacsonyabb bruttó béremelés is elegendő, hogy a vásárlóerőt növeljék, ugyanakkor az alacsonyabb bruttó bérnövekedés miatt a vállalati terhek nem nőnek majd olyan mértékben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A miniszter szerint a 2005-ös költségvetés nagyobb növekedést, több munkahelyet és javuló életkörülményeket jelent.

Az interjú alapvetően a költségvetésre, a kormány szándékaira, céljaira vonatkozó iránymutatást tartalmazott, a konkrétumokra, a részletkérdésekre a pénzügyminiszter nem tért ki. Az idei év költségvetési céljainak sikertelensége természetesen a jövő évi kilátásokat is negatívan befolyásolja, az ezzel kapcsolatos problémafelvetés a nyilatkozatból hiányzott.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM