36 °C Budapest

Bajban nagyobb az optimizmus!?

Pénzcentrum
2004. szeptember 20. 11:13

Az európai ellenőrzési eljárás szerint minden EU-tagállamot arra kérnek, hogy évente adjon be stabilizációs és konvergencia programokat a Tanácsnak és a Bizottságnak. E programoknak információt kell szolgáltatniuk a középtávú költségvetési célról, a várt gazdasági fejleményekre vonatkozó főbb feltételezésekről és gazdaságpolitikai lépésekről. Az államháztartás egyenlegéről és az adósságok várható jövőbeli alakulásáról szóló előrejelzéseknek legalább az elkövetkező három évre kell vonatkozni. Az Európai Központi Bank (EKB) vizsgálata szerint a magasabb hiánnyal rendlekező országok szívesen tesznek közzé túlzottan optimista előrejelzéseket, melyek később nem tarthatók.

A költségvetési egyensúlyokra és a reál-GDP növekedésére vonatkozó előrejelzések szisztematikus értékelése, amint azt a 15 EU-tagállam1) a GMU harmadik fázisának kezdete óta publikálja programjaiban, különbségeket mutat az egészséges költségvetési helyzetben levő és a jelentős fiskális egyensúlytalanságokkal küzdő országok között - állapítja meg az EKB.

A gazdasági visszaesés időszakában a jövőbeli gazdasági fejleményekkel kapcsolatban uralkodó bizonytalanság következtében egyre pontatlanabbakká váltak az előrejelzések, és az előrejelzésben szereplő időszakban előrehaladva egyre nőttek a hibák. Ráadásul, az országok nem tudták helyesen előre jelezni a költségvetési folyamatok irányát, így a fiskális konszolidációra vagy bővülésre vonatkozó előrejelzések nem voltak teljesen megbízhatóak.

A jövőbeli fejleményekre vonatkozó pontos előrejelzéseknek elfogulatlannak kell lenni, de úgy tűnik, ez az EU tagországoknak csak a felére igaz, amelyeknél semmilyen jelentős torzítás nem volt a költségvetési előrejelzésben. Ezzel szemben azok az országok, ahol a hiány megközelítette vagy meghaladta a GDP 3%-ának megfelelő referencia értéket, általában lényegesen optimistább költségvetési előrejelzéseket mutattak be, mint a többi ország.


Azok az országok, amelyek nem voltak az egyensúlyi helyzethez közeli állapotban, a program elején szintén hajlamosak voltak gyakrabban optimistán tévedni, amikor a költségvetési mérleg konszolidációját vetítették előre. Az új információk figyelembe vétele és a múlt hibáinak kijavítása érdekében az előrejelzéseket felül kell vizsgálni.

Azok az országok, amelyek nem voltak az egyensúlyi helyzethez közeli állapotban, valóban alaposabban vizsgálták felül költségvetési előrejelzéseiket, mint a többi ország, de e felülvizsgálatok csak bizonytalanul kötődtek a növekedési előrejelzések változásaihoz, és nem tüntették el az egyensúlyközeli országokhoz viszonyított nagyobb torzításokat. Ráadásul, a lefelé irányuló revíziókat gyakran nem kompenzálták azzal, hogy utána megerősítették volna a konszolidációs terveket az eredeti célok elérése érdekében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A stabilizációs és konvergencia programok költségvetési és gazdasági előrejelzéseiben meglévő szisztematikus torzítások arra utalnak, hogy bőven van még javítani való. Az előrejelzések torzításainak kiküszöbölése javítaná az ellenőrzési folyamat átláthatóságát és a fiskális rendszer hitelességét - állapítja meg az EKB.

A Magyar konvergenciaprogram szintén évről évre csökkenő deficittel számol a költségvetési kör egyenlegét illetően. Az első évhezkapcsolódó 4.6%-os GDP arányos hiányt már korrigálni is kellett 5-5.3%-ra, illetve a jövő évi 4.1%-os cél sem tűnik reálisnak, itt is változtatás várható. Kérdés, hogy ilyen módosítások mellett mennyire marad meg a program hitelessége. Bizonyos lépések történtek a hiánynövekedés megfékezése érdekében (nettó 43 mrd-os azonnali intézkedések), ugyanakkor az eredeti tervekhez ez csak minimálisan vitt közelebb.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00