Bajban nagyobb az optimizmus!?

Pénzcentrum
2004. szeptember 20. 11:13

Az európai ellenőrzési eljárás szerint minden EU-tagállamot arra kérnek, hogy évente adjon be stabilizációs és konvergencia programokat a Tanácsnak és a Bizottságnak. E programoknak információt kell szolgáltatniuk a középtávú költségvetési célról, a várt gazdasági fejleményekre vonatkozó főbb feltételezésekről és gazdaságpolitikai lépésekről. Az államháztartás egyenlegéről és az adósságok várható jövőbeli alakulásáról szóló előrejelzéseknek legalább az elkövetkező három évre kell vonatkozni. Az Európai Központi Bank (EKB) vizsgálata szerint a magasabb hiánnyal rendlekező országok szívesen tesznek közzé túlzottan optimista előrejelzéseket, melyek később nem tarthatók.

A költségvetési egyensúlyokra és a reál-GDP növekedésére vonatkozó előrejelzések szisztematikus értékelése, amint azt a 15 EU-tagállam1) a GMU harmadik fázisának kezdete óta publikálja programjaiban, különbségeket mutat az egészséges költségvetési helyzetben levő és a jelentős fiskális egyensúlytalanságokkal küzdő országok között - állapítja meg az EKB.

A gazdasági visszaesés időszakában a jövőbeli gazdasági fejleményekkel kapcsolatban uralkodó bizonytalanság következtében egyre pontatlanabbakká váltak az előrejelzések, és az előrejelzésben szereplő időszakban előrehaladva egyre nőttek a hibák. Ráadásul, az országok nem tudták helyesen előre jelezni a költségvetési folyamatok irányát, így a fiskális konszolidációra vagy bővülésre vonatkozó előrejelzések nem voltak teljesen megbízhatóak.

A jövőbeli fejleményekre vonatkozó pontos előrejelzéseknek elfogulatlannak kell lenni, de úgy tűnik, ez az EU tagországoknak csak a felére igaz, amelyeknél semmilyen jelentős torzítás nem volt a költségvetési előrejelzésben. Ezzel szemben azok az országok, ahol a hiány megközelítette vagy meghaladta a GDP 3%-ának megfelelő referencia értéket, általában lényegesen optimistább költségvetési előrejelzéseket mutattak be, mint a többi ország.


Azok az országok, amelyek nem voltak az egyensúlyi helyzethez közeli állapotban, a program elején szintén hajlamosak voltak gyakrabban optimistán tévedni, amikor a költségvetési mérleg konszolidációját vetítették előre. Az új információk figyelembe vétele és a múlt hibáinak kijavítása érdekében az előrejelzéseket felül kell vizsgálni.

Azok az országok, amelyek nem voltak az egyensúlyi helyzethez közeli állapotban, valóban alaposabban vizsgálták felül költségvetési előrejelzéseiket, mint a többi ország, de e felülvizsgálatok csak bizonytalanul kötődtek a növekedési előrejelzések változásaihoz, és nem tüntették el az egyensúlyközeli országokhoz viszonyított nagyobb torzításokat. Ráadásul, a lefelé irányuló revíziókat gyakran nem kompenzálták azzal, hogy utána megerősítették volna a konszolidációs terveket az eredeti célok elérése érdekében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A stabilizációs és konvergencia programok költségvetési és gazdasági előrejelzéseiben meglévő szisztematikus torzítások arra utalnak, hogy bőven van még javítani való. Az előrejelzések torzításainak kiküszöbölése javítaná az ellenőrzési folyamat átláthatóságát és a fiskális rendszer hitelességét - állapítja meg az EKB.

A Magyar konvergenciaprogram szintén évről évre csökkenő deficittel számol a költségvetési kör egyenlegét illetően. Az első évhezkapcsolódó 4.6%-os GDP arányos hiányt már korrigálni is kellett 5-5.3%-ra, illetve a jövő évi 4.1%-os cél sem tűnik reálisnak, itt is változtatás várható. Kérdés, hogy ilyen módosítások mellett mennyire marad meg a program hitelessége. Bizonyos lépések történtek a hiánynövekedés megfékezése érdekében (nettó 43 mrd-os azonnali intézkedések), ugyanakkor az eredeti tervekhez ez csak minimálisan vitt közelebb.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem