28 °C Budapest

A kormány elkötelezett a konvergencia-program és a hiánycsökkentés mellett

Pénzcentrum
2004. szeptember 15. 16:50

"Magyarország hosszú távú érdeke, hogy tartsuk az irányt" - mondta Gyurcsány Ferenc ma a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón. A miniszterelnök-jelölt kiemelte: bízik abban a programban, amit Draskovics Tibor pénzügyminiszter készített, s a lépésekben, amelyeket eddig tett. Megerősítette: személyesen is elkötelezett a konvergencia-program végrehajtása és az euró 2010-es bevezetése mellett, és ha ehhez bátrabb lépések kellenek, akkor azokat a kormány meg fogja tenni.

Elengedhetetlen a magas színvonalú szakmai munka folytatása is, hangsúlyozta, ezért a fontos programokat megerősített tervező és elemző háttérre kell alapozni. Gyurcsány Ferenc kijelentette: nem csak a program végrehajtásához, hanem az azt kidolgozó pénzügyminiszter személyéhez is ragaszkodik, az új kormányban Draskovics Tiborral kíván együtt dolgozni.

Draskovics Tibor a tájékoztatón átfogó és részletes helyzetképet adott a magyar gazdaság folyamatairól. A pénzügyminiszter elmondta: 2004-ben, ha az eredetileg vártnál némileg szerényebb mértékben, de tovább csökken az államháztartás hiánya. A hiány valóságos mértékét tükröző, eredmény szemléletű úgynevezett ESA hiány a korábban várt 4.6%-ról 4.9-5.1%-ra, az önkormányzatok várható 0.2%-os hiányát is figyelembe véve 5.1-5.3%-ra emelkedik.

A kormány, áttekintve a helyzetet, határozott intézkedésekkel ellensúlyozza a bevételkiesést. Az állami társaságok osztalékának elvonásával, egyes kincstári vagyonelemek értékesítésével, az állami pénzalapok bevételeinek emelésével, illetve a közteherviselés elmulasztásának szigorú szankcionálásával a költségvetés egyensúlya a pénzügyminiszter szerint fenntartható.

A pénzügyminiszter kiemelte: kemény évközi takarékossági intézkedésekkel eredményesen sikerült fékezni az állami kiadások felgyorsult növekedését, korlátozni az állami intézmények pazarló gazdálkodását.

Idén a gazdaság növekedése a korábban várt 3.3-3.5% helyett eléri a 3.8-3.9%-t, ami jóval meghaladja az Európai Unió átlagos növekedési ütemét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Draskovics hozzátette: a hiánycsökkentésnek a konvergencia programban elfogadott pályája módosul, de a célja nem. Az elkövetkező években a hiány kissé gyorsabb csökkentésével 2007-2008-ra teljesítjük az előírt egyensúlyi követelményeket és Magyarország 2010-ben csatlakozik az euró-zónához.

A sajtótájékoztatót követően a forint árfolyama jelentősen erősödött a bankközi piacon, ami a bejelentések kedvező fogadtatását jelzi.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?