20 °C Budapest

A kormány elkötelezett a konvergencia-program és a hiánycsökkentés mellett

Pénzcentrum
2004. szeptember 15. 16:50

"Magyarország hosszú távú érdeke, hogy tartsuk az irányt" - mondta Gyurcsány Ferenc ma a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón. A miniszterelnök-jelölt kiemelte: bízik abban a programban, amit Draskovics Tibor pénzügyminiszter készített, s a lépésekben, amelyeket eddig tett. Megerősítette: személyesen is elkötelezett a konvergencia-program végrehajtása és az euró 2010-es bevezetése mellett, és ha ehhez bátrabb lépések kellenek, akkor azokat a kormány meg fogja tenni.

Elengedhetetlen a magas színvonalú szakmai munka folytatása is, hangsúlyozta, ezért a fontos programokat megerősített tervező és elemző háttérre kell alapozni. Gyurcsány Ferenc kijelentette: nem csak a program végrehajtásához, hanem az azt kidolgozó pénzügyminiszter személyéhez is ragaszkodik, az új kormányban Draskovics Tiborral kíván együtt dolgozni.

Draskovics Tibor a tájékoztatón átfogó és részletes helyzetképet adott a magyar gazdaság folyamatairól. A pénzügyminiszter elmondta: 2004-ben, ha az eredetileg vártnál némileg szerényebb mértékben, de tovább csökken az államháztartás hiánya. A hiány valóságos mértékét tükröző, eredmény szemléletű úgynevezett ESA hiány a korábban várt 4.6%-ról 4.9-5.1%-ra, az önkormányzatok várható 0.2%-os hiányát is figyelembe véve 5.1-5.3%-ra emelkedik.

A kormány, áttekintve a helyzetet, határozott intézkedésekkel ellensúlyozza a bevételkiesést. Az állami társaságok osztalékának elvonásával, egyes kincstári vagyonelemek értékesítésével, az állami pénzalapok bevételeinek emelésével, illetve a közteherviselés elmulasztásának szigorú szankcionálásával a költségvetés egyensúlya a pénzügyminiszter szerint fenntartható.

A pénzügyminiszter kiemelte: kemény évközi takarékossági intézkedésekkel eredményesen sikerült fékezni az állami kiadások felgyorsult növekedését, korlátozni az állami intézmények pazarló gazdálkodását.

Idén a gazdaság növekedése a korábban várt 3.3-3.5% helyett eléri a 3.8-3.9%-t, ami jóval meghaladja az Európai Unió átlagos növekedési ütemét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Draskovics hozzátette: a hiánycsökkentésnek a konvergencia programban elfogadott pályája módosul, de a célja nem. Az elkövetkező években a hiány kissé gyorsabb csökkentésével 2007-2008-ra teljesítjük az előírt egyensúlyi követelményeket és Magyarország 2010-ben csatlakozik az euró-zónához.

A sajtótájékoztatót követően a forint árfolyama jelentősen erősödött a bankközi piacon, ami a bejelentések kedvező fogadtatását jelzi.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM