28 °C Budapest

A kormány elkötelezett a konvergencia-program és a hiánycsökkentés mellett

Pénzcentrum
2004. szeptember 15. 16:50

"Magyarország hosszú távú érdeke, hogy tartsuk az irányt" - mondta Gyurcsány Ferenc ma a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón. A miniszterelnök-jelölt kiemelte: bízik abban a programban, amit Draskovics Tibor pénzügyminiszter készített, s a lépésekben, amelyeket eddig tett. Megerősítette: személyesen is elkötelezett a konvergencia-program végrehajtása és az euró 2010-es bevezetése mellett, és ha ehhez bátrabb lépések kellenek, akkor azokat a kormány meg fogja tenni.

Elengedhetetlen a magas színvonalú szakmai munka folytatása is, hangsúlyozta, ezért a fontos programokat megerősített tervező és elemző háttérre kell alapozni. Gyurcsány Ferenc kijelentette: nem csak a program végrehajtásához, hanem az azt kidolgozó pénzügyminiszter személyéhez is ragaszkodik, az új kormányban Draskovics Tiborral kíván együtt dolgozni.

Draskovics Tibor a tájékoztatón átfogó és részletes helyzetképet adott a magyar gazdaság folyamatairól. A pénzügyminiszter elmondta: 2004-ben, ha az eredetileg vártnál némileg szerényebb mértékben, de tovább csökken az államháztartás hiánya. A hiány valóságos mértékét tükröző, eredmény szemléletű úgynevezett ESA hiány a korábban várt 4.6%-ról 4.9-5.1%-ra, az önkormányzatok várható 0.2%-os hiányát is figyelembe véve 5.1-5.3%-ra emelkedik.

A kormány, áttekintve a helyzetet, határozott intézkedésekkel ellensúlyozza a bevételkiesést. Az állami társaságok osztalékának elvonásával, egyes kincstári vagyonelemek értékesítésével, az állami pénzalapok bevételeinek emelésével, illetve a közteherviselés elmulasztásának szigorú szankcionálásával a költségvetés egyensúlya a pénzügyminiszter szerint fenntartható.

A pénzügyminiszter kiemelte: kemény évközi takarékossági intézkedésekkel eredményesen sikerült fékezni az állami kiadások felgyorsult növekedését, korlátozni az állami intézmények pazarló gazdálkodását.

Idén a gazdaság növekedése a korábban várt 3.3-3.5% helyett eléri a 3.8-3.9%-t, ami jóval meghaladja az Európai Unió átlagos növekedési ütemét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Draskovics hozzátette: a hiánycsökkentésnek a konvergencia programban elfogadott pályája módosul, de a célja nem. Az elkövetkező években a hiány kissé gyorsabb csökkentésével 2007-2008-ra teljesítjük az előírt egyensúlyi követelményeket és Magyarország 2010-ben csatlakozik az euró-zónához.

A sajtótájékoztatót követően a forint árfolyama jelentősen erősödött a bankközi piacon, ami a bejelentések kedvező fogadtatását jelzi.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem