18 °C Budapest

A kormány elkötelezett a konvergencia-program és a hiánycsökkentés mellett

Pénzcentrum
2004. szeptember 15. 16:50

"Magyarország hosszú távú érdeke, hogy tartsuk az irányt" - mondta Gyurcsány Ferenc ma a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón. A miniszterelnök-jelölt kiemelte: bízik abban a programban, amit Draskovics Tibor pénzügyminiszter készített, s a lépésekben, amelyeket eddig tett. Megerősítette: személyesen is elkötelezett a konvergencia-program végrehajtása és az euró 2010-es bevezetése mellett, és ha ehhez bátrabb lépések kellenek, akkor azokat a kormány meg fogja tenni.

Elengedhetetlen a magas színvonalú szakmai munka folytatása is, hangsúlyozta, ezért a fontos programokat megerősített tervező és elemző háttérre kell alapozni. Gyurcsány Ferenc kijelentette: nem csak a program végrehajtásához, hanem az azt kidolgozó pénzügyminiszter személyéhez is ragaszkodik, az új kormányban Draskovics Tiborral kíván együtt dolgozni.

Draskovics Tibor a tájékoztatón átfogó és részletes helyzetképet adott a magyar gazdaság folyamatairól. A pénzügyminiszter elmondta: 2004-ben, ha az eredetileg vártnál némileg szerényebb mértékben, de tovább csökken az államháztartás hiánya. A hiány valóságos mértékét tükröző, eredmény szemléletű úgynevezett ESA hiány a korábban várt 4.6%-ról 4.9-5.1%-ra, az önkormányzatok várható 0.2%-os hiányát is figyelembe véve 5.1-5.3%-ra emelkedik.

A kormány, áttekintve a helyzetet, határozott intézkedésekkel ellensúlyozza a bevételkiesést. Az állami társaságok osztalékának elvonásával, egyes kincstári vagyonelemek értékesítésével, az állami pénzalapok bevételeinek emelésével, illetve a közteherviselés elmulasztásának szigorú szankcionálásával a költségvetés egyensúlya a pénzügyminiszter szerint fenntartható.

A pénzügyminiszter kiemelte: kemény évközi takarékossági intézkedésekkel eredményesen sikerült fékezni az állami kiadások felgyorsult növekedését, korlátozni az állami intézmények pazarló gazdálkodását.

Idén a gazdaság növekedése a korábban várt 3.3-3.5% helyett eléri a 3.8-3.9%-t, ami jóval meghaladja az Európai Unió átlagos növekedési ütemét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Draskovics hozzátette: a hiánycsökkentésnek a konvergencia programban elfogadott pályája módosul, de a célja nem. Az elkövetkező években a hiány kissé gyorsabb csökkentésével 2007-2008-ra teljesítjük az előírt egyensúlyi követelményeket és Magyarország 2010-ben csatlakozik az euró-zónához.

A sajtótájékoztatót követően a forint árfolyama jelentősen erősödött a bankközi piacon, ami a bejelentések kedvező fogadtatását jelzi.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?