360 m euró deficit a külker mérlegben

Pénzcentrum
2004. szeptember 7. 09:00

A KSH első becslése szerint 2004 júliusában a kivitel értéke 914 milliárd forintot, a behozatalé 1004 milliárd forintot tett ki, a deficit így 90 mrd Ft. Az MNB által számított havi átlagos euróárfolyamon ez kb. 360 m eurónak felel meg. Tavaly júliusban a hiány megközelítette a 462 m eurót.

Az export értéke forintban 11, az importé 6%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjában regisztrált értéket. Az euró értékindexek az export tekintetében 15%-os bővülést, az import esetében 10%-os növekedést mutatnak.


A KSH a júliusi adatközléssel párhuzamosan felfelé korrigálta a júniusi hiányt is. Míg az első becslés 390 m eurós deficitről szólt, addig a most közölt adat már megközelíti a 452 m eurót. Az első 7 hónapban a kumulált deficit nagysága 2,973 m euró, ami 330 m euróval magasabb mint egy évvel korábban. Az export 14%-kal, az import 13.8%-kal emelkedett euróban.

A kereskedelmi mérleg első félévben tapasztalt 130 milliárd forintos (kb. 430 m eurós) romlása döntően az Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelem alakulásával magyarázható, amely relációban 108 milliárd forinttal nőtt a passzívum. Az ázsiai országokkal lebonyolított kereskedelem 67 milliárd forinttal romlott, amelyen belül a Koreai Köztársasággal, illetve Szingapúrral folytatott kereskedelemben keletkezett deficit mintegy 25-25 milliárd forinttal nőtt. Kína viszonylatában ugyanakkor - miután az európai uniós szabályozással összhangban lévő új módszertan nem a származási, hanem a feladó országok szerint határozza meg az import értékét - az egyenleg lényegében változatlan maradt, s a passzívum 85 milliárd forintot tett ki.


Amint a fenti ábrából is látszik a 12 havi kumulált import értéke júliusban ismét meghaladta az exportét, mely a kedvezőtlen irányú változásokra utal. Az értékelésnél természetesen figyelembe kell venni az elsősorban áprilisban jelentkező felhalmozási hatást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A májusi és júniusi import szintjét a KSH szerint jelentősen, összességében mintegy 170 milliárd forinttal, 10%-kal növelte a közvámraktárakba korábban betárolt közösségi származású vámáruk csatlakozáskori, egyszeri adminisztratív intézkedéssel szabad forgalomba helyezésének hatása. Ennek keretében termelési célú, illetve ideiglenes jelleggel betárolt vámáruk kezelése történt, egységes eljárás keretében. Ezáltal bekerültek a forgalomba a statisztikai megfigyelés körébe nem tartozó tételek is (mint pl. vásárokra, kiállításokra, építkezésekhez visszaszállítási igénnyel behozott javak). Ez utóbbi tételek arányának becslése folyamatban van.

A júliusi export mérsékelt növekedésére a szabadságolások miatti termeléskiesés ad magyarázatot.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?