360 m euró deficit a külker mérlegben

Pénzcentrum
2004. szeptember 7. 09:00

A KSH első becslése szerint 2004 júliusában a kivitel értéke 914 milliárd forintot, a behozatalé 1004 milliárd forintot tett ki, a deficit így 90 mrd Ft. Az MNB által számított havi átlagos euróárfolyamon ez kb. 360 m eurónak felel meg. Tavaly júliusban a hiány megközelítette a 462 m eurót.

Az export értéke forintban 11, az importé 6%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjában regisztrált értéket. Az euró értékindexek az export tekintetében 15%-os bővülést, az import esetében 10%-os növekedést mutatnak.


A KSH a júliusi adatközléssel párhuzamosan felfelé korrigálta a júniusi hiányt is. Míg az első becslés 390 m eurós deficitről szólt, addig a most közölt adat már megközelíti a 452 m eurót. Az első 7 hónapban a kumulált deficit nagysága 2,973 m euró, ami 330 m euróval magasabb mint egy évvel korábban. Az export 14%-kal, az import 13.8%-kal emelkedett euróban.

A kereskedelmi mérleg első félévben tapasztalt 130 milliárd forintos (kb. 430 m eurós) romlása döntően az Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelem alakulásával magyarázható, amely relációban 108 milliárd forinttal nőtt a passzívum. Az ázsiai országokkal lebonyolított kereskedelem 67 milliárd forinttal romlott, amelyen belül a Koreai Köztársasággal, illetve Szingapúrral folytatott kereskedelemben keletkezett deficit mintegy 25-25 milliárd forinttal nőtt. Kína viszonylatában ugyanakkor - miután az európai uniós szabályozással összhangban lévő új módszertan nem a származási, hanem a feladó országok szerint határozza meg az import értékét - az egyenleg lényegében változatlan maradt, s a passzívum 85 milliárd forintot tett ki.


Amint a fenti ábrából is látszik a 12 havi kumulált import értéke júliusban ismét meghaladta az exportét, mely a kedvezőtlen irányú változásokra utal. Az értékelésnél természetesen figyelembe kell venni az elsősorban áprilisban jelentkező felhalmozási hatást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A májusi és júniusi import szintjét a KSH szerint jelentősen, összességében mintegy 170 milliárd forinttal, 10%-kal növelte a közvámraktárakba korábban betárolt közösségi származású vámáruk csatlakozáskori, egyszeri adminisztratív intézkedéssel szabad forgalomba helyezésének hatása. Ennek keretében termelési célú, illetve ideiglenes jelleggel betárolt vámáruk kezelése történt, egységes eljárás keretében. Ezáltal bekerültek a forgalomba a statisztikai megfigyelés körébe nem tartozó tételek is (mint pl. vásárokra, kiállításokra, építkezésekhez visszaszállítási igénnyel behozott javak). Ez utóbbi tételek arányának becslése folyamatban van.

A júliusi export mérsékelt növekedésére a szabadságolások miatti termeléskiesés ad magyarázatot.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?