21 °C Budapest

360 m euró deficit a külker mérlegben

Pénzcentrum
2004. szeptember 7. 09:00

A KSH első becslése szerint 2004 júliusában a kivitel értéke 914 milliárd forintot, a behozatalé 1004 milliárd forintot tett ki, a deficit így 90 mrd Ft. Az MNB által számított havi átlagos euróárfolyamon ez kb. 360 m eurónak felel meg. Tavaly júliusban a hiány megközelítette a 462 m eurót.

Az export értéke forintban 11, az importé 6%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjában regisztrált értéket. Az euró értékindexek az export tekintetében 15%-os bővülést, az import esetében 10%-os növekedést mutatnak.


A KSH a júliusi adatközléssel párhuzamosan felfelé korrigálta a júniusi hiányt is. Míg az első becslés 390 m eurós deficitről szólt, addig a most közölt adat már megközelíti a 452 m eurót. Az első 7 hónapban a kumulált deficit nagysága 2,973 m euró, ami 330 m euróval magasabb mint egy évvel korábban. Az export 14%-kal, az import 13.8%-kal emelkedett euróban.

A kereskedelmi mérleg első félévben tapasztalt 130 milliárd forintos (kb. 430 m eurós) romlása döntően az Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelem alakulásával magyarázható, amely relációban 108 milliárd forinttal nőtt a passzívum. Az ázsiai országokkal lebonyolított kereskedelem 67 milliárd forinttal romlott, amelyen belül a Koreai Köztársasággal, illetve Szingapúrral folytatott kereskedelemben keletkezett deficit mintegy 25-25 milliárd forinttal nőtt. Kína viszonylatában ugyanakkor - miután az európai uniós szabályozással összhangban lévő új módszertan nem a származási, hanem a feladó országok szerint határozza meg az import értékét - az egyenleg lényegében változatlan maradt, s a passzívum 85 milliárd forintot tett ki.


Amint a fenti ábrából is látszik a 12 havi kumulált import értéke júliusban ismét meghaladta az exportét, mely a kedvezőtlen irányú változásokra utal. Az értékelésnél természetesen figyelembe kell venni az elsősorban áprilisban jelentkező felhalmozási hatást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A májusi és júniusi import szintjét a KSH szerint jelentősen, összességében mintegy 170 milliárd forinttal, 10%-kal növelte a közvámraktárakba korábban betárolt közösségi származású vámáruk csatlakozáskori, egyszeri adminisztratív intézkedéssel szabad forgalomba helyezésének hatása. Ennek keretében termelési célú, illetve ideiglenes jelleggel betárolt vámáruk kezelése történt, egységes eljárás keretében. Ezáltal bekerültek a forgalomba a statisztikai megfigyelés körébe nem tartozó tételek is (mint pl. vásárokra, kiállításokra, építkezésekhez visszaszállítási igénnyel behozott javak). Ez utóbbi tételek arányának becslése folyamatban van.

A júliusi export mérsékelt növekedésére a szabadságolások miatti termeléskiesés ad magyarázatot.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm