21 °C Budapest

360 m euró deficit a külker mérlegben

Pénzcentrum
2004. szeptember 7. 09:00

A KSH első becslése szerint 2004 júliusában a kivitel értéke 914 milliárd forintot, a behozatalé 1004 milliárd forintot tett ki, a deficit így 90 mrd Ft. Az MNB által számított havi átlagos euróárfolyamon ez kb. 360 m eurónak felel meg. Tavaly júliusban a hiány megközelítette a 462 m eurót.

Az export értéke forintban 11, az importé 6%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjában regisztrált értéket. Az euró értékindexek az export tekintetében 15%-os bővülést, az import esetében 10%-os növekedést mutatnak.


A KSH a júliusi adatközléssel párhuzamosan felfelé korrigálta a júniusi hiányt is. Míg az első becslés 390 m eurós deficitről szólt, addig a most közölt adat már megközelíti a 452 m eurót. Az első 7 hónapban a kumulált deficit nagysága 2,973 m euró, ami 330 m euróval magasabb mint egy évvel korábban. Az export 14%-kal, az import 13.8%-kal emelkedett euróban.

A kereskedelmi mérleg első félévben tapasztalt 130 milliárd forintos (kb. 430 m eurós) romlása döntően az Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelem alakulásával magyarázható, amely relációban 108 milliárd forinttal nőtt a passzívum. Az ázsiai országokkal lebonyolított kereskedelem 67 milliárd forinttal romlott, amelyen belül a Koreai Köztársasággal, illetve Szingapúrral folytatott kereskedelemben keletkezett deficit mintegy 25-25 milliárd forinttal nőtt. Kína viszonylatában ugyanakkor - miután az európai uniós szabályozással összhangban lévő új módszertan nem a származási, hanem a feladó országok szerint határozza meg az import értékét - az egyenleg lényegében változatlan maradt, s a passzívum 85 milliárd forintot tett ki.


Amint a fenti ábrából is látszik a 12 havi kumulált import értéke júliusban ismét meghaladta az exportét, mely a kedvezőtlen irányú változásokra utal. Az értékelésnél természetesen figyelembe kell venni az elsősorban áprilisban jelentkező felhalmozási hatást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A májusi és júniusi import szintjét a KSH szerint jelentősen, összességében mintegy 170 milliárd forinttal, 10%-kal növelte a közvámraktárakba korábban betárolt közösségi származású vámáruk csatlakozáskori, egyszeri adminisztratív intézkedéssel szabad forgalomba helyezésének hatása. Ennek keretében termelési célú, illetve ideiglenes jelleggel betárolt vámáruk kezelése történt, egységes eljárás keretében. Ezáltal bekerültek a forgalomba a statisztikai megfigyelés körébe nem tartozó tételek is (mint pl. vásárokra, kiállításokra, építkezésekhez visszaszállítási igénnyel behozott javak). Ez utóbbi tételek arányának becslése folyamatban van.

A júliusi export mérsékelt növekedésére a szabadságolások miatti termeléskiesés ad magyarázatot.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem