22 °C Budapest

Emelkedő belföldi, csökkenő export árak

Pénzcentrum
2004. augusztus 31. 09:00

2004 júliusában az ipari termelőiár-színvonal gyakorlatilag nem változott, az árak 0.1%-kal nőttek az előző hónaphoz képest - közölte a KSH. A belföldi értékesítések havi áremelkedése a júniusinál erőteljesebb: 0.8%. A forintban mért exportértékesítések havi árai 0.5%-kal mérséklődtek. A termelői árak 12 havi árnövekedési üteme mérséklődött, 2.7%-os értékével ez az idei legalacsonyabb éves áremelkedés. A belföldi értékesítési árak 9.4%-os éves rátája meghaladta a júniusi értéket. A forintban mért exportárak továbbra sem érték el az egy évvel ezelőtti szintet, és a 12 havi 2.6%-os árcsökkenés a júniusinál is erősebb volt.

A belföldi értékesítési árak 1 havi változását a feldolgozóipari ágazatok árnövekedése határozta meg (1.0%). Folytatódott a hónapok óta tartó áremelkedés a kohászati termékeket előállító fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártásában (3.2%). A keresletnövekedés és nyersanyaghiány, valamint a szállítási költségek drágulása egyaránt az áremelkedések irányába hatott. A fémalapanyag gyártásában a júniusihoz hasonlóan átlagosan 5.2%-kal nőttek az árak, ezen belül pedig továbbra is átlag feletti volt a vas-, acél-, vasötvözetalapanyag-gyártás (6.8%) árnövekedése.

A kőolaj világpiaci árai júliusban ismét emelkedtek, és a kőolaj-feldolgozás belföldi értékesítésében 2.6%-os növekedést váltottak ki. Emelkedett a vegyi anyag és termék gyártásának árszínvonala is (1.3%).

A feldolgozóipari átlagos árnövekedéshez közeli értékkel, 0.9%-kal nőttek az élelmiszeripari termelői árak.


A forintban mért exportértékesítési árak júliusban az előző hónaphoz mérten 0.5%-kal csökkentek. A csökkenés mértéke alacsonyabb volt, mint a forint előző hónaphoz viszonyított erősödése az euróval, illetve a dollárral szemben (1.3-2.4%). Más szóval az ipari exportárak emelkedését a forint erősödése mérsékelte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Emelkedtek az árak az élelmiszerek, a bőrtermék, lábbeli, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termékeknél, valamint a vegyipari ágazatok közül a kőolaj-feldolgozás és vegyi anyag és termék kivitelében, 0.2-1.9% közötti növekedéssel. Az ipari kivitelt meghatározó gépipari ágazatok exportárai átlagosan 0.8%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy hónappal korábban.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?