29 °C Budapest

Megalakult a Gazdasági és Szociális Tanács - nemzeti stratégia(?)

Pénzcentrum
2004. augusztus 23. 12:13

A mai napon megalakult a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT). A Tanácsot a kormány hívta életre, lényegét tekintve egy konzultatív fórum, azaz véleményeket, javaslatokat fogalmaz meg és állásfoglalásokat fogad el. A GSZT küldetése a gazdaság és a társadalom átfogó fejlődését érintő országos ügyek és az ezekben kialakítandó, kormányzati ciklusokat átívelő nemzeti stratégiák magas szintű megvitatása. Az Európai Uniónak a szintjén is működik egy hasonló intézmény: a Gazdasági és Szociális Tanács (ECOSOC).

A GSZT résztvevői a jelen kormányzati cikluson túlmutató négyéves időszakra kapnak felkérést. A résztvevők kiválasztása nem kormányzati döntéssel, hanem a kormánytól független "személytelen" mechanizmusok révén történik, bár a Tanács tagjai a miniszterek is.

A Tanács tagjai az országos szakszervezeti konföderációk, az országos munkaadói szövetségek és a gazdasági kamarák vezetői, a delegálás jogát a kormány meghagyja a vonatkozó társadalmi csoportok szerveződései számára.

A GSZT és az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), funkciói határozottan elkülönülnek. Az OÉT a munka világával kapcsolatos háromoldalú érdekegyeztetés hazai csúcsintézménye. A két testület nincs alá-, illetve fölérendeltségi viszonyban egymással, kiegészítik egymást, és nem "riválisok".

A GSZT résztvevői

A GSZT-ben helyet kapnak:

a) gazdasági élet képviseletében a munkaadói szövetségek (az OÉT munkaadói), a két gazdasági kamara és a befektetői szféra szervezeteinek első számú vezetői, a Szövetkezeti Tanács elnöke,

b) munkavállalók képviseletében az országos szakszervezeti konföderációk első számú vezetői (az OÉT munkavállalói),

c) gazdaságban és a szociális szférában működő civil szervezetek képviselői és

d) gazdaság és a társadalom kérdéseivel foglalkozó hazailag és nemzetközileg elismert tudományos szakemberek.

A befektetői szférából (a korábbi Gazdasági Tanács résztvevőihez hasonlóan) a következő szervezetek vezetői kapnak meghívást:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- a Bankszövetség,
- a Befektetői Tanács,
- a BÉT Tőzsde Tanácsa,
- a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága (HAIC),
- a Joint Venture Szövetség

Meghívást kap továbbá a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának képviselője is.

A civil szféra képviseletét ideiglenesen, - amíg a civil szervezetek maguk kiválasztják GSZT képviselőiket -, a civil szférának az európai Gazdasági és Szociális Bizottságba (ECOSOC) delegált képviselői, illetve az Idősügyi Tanács, az Országos Fogyatékosügyi Tanács, a Nőképviseleti Tanács, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia, a MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége), a GTTSZ (a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége) képviselői látják el.

A tudományt a Magyar Tudományos Akadémia jelen és korábbi elnökei valamint az MTA, a Magyar Rektori Konferencia, a Főiskolai Főigazgatói Konferencia és a Magyar Közgazdasági Társaság által delegált egy-egy elismert tudós szakember képviseli.

A GSZT-nek a gazdasági szférát és a munkavállalókat képviselő tagjai négy éves időszakra szervezeteik vezetőinek minőségében kapnak felkérést a részvételre, ám a testület munkájában már személyes minőségükben vesznek részt. Amennyiben e szervezetek vezetésében változás következik be, az új vezető lép a GSZT- ben elődje helyére.

A delegált GSZT tagok mandátumának időtartama, - a civil szervezetek és a tudományos-szakmai szervezetek esetében -, a delegáló szervezetek elhatározásától függ.

A GSZT sikeres működésének ma fontos előfeltétele - az Európai Unió egyes országaihoz hasonló módon -, a kormánynak az aktív és magas szintű részvétele. A miniszterek nem tagjai, hanem "állandó résztvevői" a GSZT- nek. Ez a meghatározás egyrészt jelzi, hogy mandátumuk a kormány mandátumával lejár, másrészt kifejezi a kormány azon távlati szándékát, hogy visszavonuljon a GSZT- ből, - a legfejlettebb európai uniós országok mintáját követve -, amikor és amennyiben ennek a feltételei kialakultak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem