13 °C Budapest

Megalakult a Gazdasági és Szociális Tanács - nemzeti stratégia(?)

Pénzcentrum
2004. augusztus 23. 12:13

A mai napon megalakult a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT). A Tanácsot a kormány hívta életre, lényegét tekintve egy konzultatív fórum, azaz véleményeket, javaslatokat fogalmaz meg és állásfoglalásokat fogad el. A GSZT küldetése a gazdaság és a társadalom átfogó fejlődését érintő országos ügyek és az ezekben kialakítandó, kormányzati ciklusokat átívelő nemzeti stratégiák magas szintű megvitatása. Az Európai Uniónak a szintjén is működik egy hasonló intézmény: a Gazdasági és Szociális Tanács (ECOSOC).

A GSZT résztvevői a jelen kormányzati cikluson túlmutató négyéves időszakra kapnak felkérést. A résztvevők kiválasztása nem kormányzati döntéssel, hanem a kormánytól független "személytelen" mechanizmusok révén történik, bár a Tanács tagjai a miniszterek is.

A Tanács tagjai az országos szakszervezeti konföderációk, az országos munkaadói szövetségek és a gazdasági kamarák vezetői, a delegálás jogát a kormány meghagyja a vonatkozó társadalmi csoportok szerveződései számára.

A GSZT és az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), funkciói határozottan elkülönülnek. Az OÉT a munka világával kapcsolatos háromoldalú érdekegyeztetés hazai csúcsintézménye. A két testület nincs alá-, illetve fölérendeltségi viszonyban egymással, kiegészítik egymást, és nem "riválisok".

A GSZT résztvevői

A GSZT-ben helyet kapnak:

a) gazdasági élet képviseletében a munkaadói szövetségek (az OÉT munkaadói), a két gazdasági kamara és a befektetői szféra szervezeteinek első számú vezetői, a Szövetkezeti Tanács elnöke,

b) munkavállalók képviseletében az országos szakszervezeti konföderációk első számú vezetői (az OÉT munkavállalói),

c) gazdaságban és a szociális szférában működő civil szervezetek képviselői és

d) gazdaság és a társadalom kérdéseivel foglalkozó hazailag és nemzetközileg elismert tudományos szakemberek.

A befektetői szférából (a korábbi Gazdasági Tanács résztvevőihez hasonlóan) a következő szervezetek vezetői kapnak meghívást:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- a Bankszövetség,
- a Befektetői Tanács,
- a BÉT Tőzsde Tanácsa,
- a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága (HAIC),
- a Joint Venture Szövetség

Meghívást kap továbbá a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának képviselője is.

A civil szféra képviseletét ideiglenesen, - amíg a civil szervezetek maguk kiválasztják GSZT képviselőiket -, a civil szférának az európai Gazdasági és Szociális Bizottságba (ECOSOC) delegált képviselői, illetve az Idősügyi Tanács, az Országos Fogyatékosügyi Tanács, a Nőképviseleti Tanács, a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia, a MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége), a GTTSZ (a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége) képviselői látják el.

A tudományt a Magyar Tudományos Akadémia jelen és korábbi elnökei valamint az MTA, a Magyar Rektori Konferencia, a Főiskolai Főigazgatói Konferencia és a Magyar Közgazdasági Társaság által delegált egy-egy elismert tudós szakember képviseli.

A GSZT-nek a gazdasági szférát és a munkavállalókat képviselő tagjai négy éves időszakra szervezeteik vezetőinek minőségében kapnak felkérést a részvételre, ám a testület munkájában már személyes minőségükben vesznek részt. Amennyiben e szervezetek vezetésében változás következik be, az új vezető lép a GSZT- ben elődje helyére.

A delegált GSZT tagok mandátumának időtartama, - a civil szervezetek és a tudományos-szakmai szervezetek esetében -, a delegáló szervezetek elhatározásától függ.

A GSZT sikeres működésének ma fontos előfeltétele - az Európai Unió egyes országaihoz hasonló módon -, a kormánynak az aktív és magas szintű részvétele. A miniszterek nem tagjai, hanem "állandó résztvevői" a GSZT- nek. Ez a meghatározás egyrészt jelzi, hogy mandátumuk a kormány mandátumával lejár, másrészt kifejezi a kormány azon távlati szándékát, hogy visszavonuljon a GSZT- ből, - a legfejlettebb európai uniós országok mintáját követve -, amikor és amennyiben ennek a feltételei kialakultak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem