Alapkezelők és elemzők: mit lép hétfőn az MNB?

Pénzcentrum
2004. július 30. 14:03

Az elmúlt napokban központi témává vált a forint euróval szembeni erőssége, illetve a jövő hétfői Monetáris Tanács döntésének kimenetele. A tegnapi ING, illetve a mai Concorde elemzéséből látható volt, hogy van némi véleménykülönbség az események várható alakulása szempontjából. Draskovics Tibor pénzügyminiszter ma délelőtt újságíróknak kijelentette, hogy véleménye szerint a költségvetési folyamatok várható további alakulása, illetve a forint elmúlt napokban tapasztalt mozgása szempontjából a jegybanknak megfontolás tárgyává kell tennie a kamatcsökkentés lehetőségét. A kérdés "tisztázása" céljából megkérdeztünk négy elemzőt, hogy mit vár a Monetáris Tanács hétfői ülésétől, változik-e a kamatszint, ha igen, akkor milyen mértékben, illetve mi várható a havi második ülésen. A véleményeket névsor szerint közöljük.



Duronelly Péter (Budapest Bank)

Az alapkezelő szakember véleménye szerint a Monetáris Tanács hétfőn nem fog a kamathoz nyúlni, mivel szerinte az MNB stratégiája az is lehet, hogy most minél későbbre tolja a vágás időpontját, így húzva "magára a piacot". Ez a stratégia az elkövetkezendő hetekben akár tovább erősödő forintot, illetve jelentős további hozamcsökkenést eredményezne az állampapírok másodpiacán. A makrogazdasági adatok tükrében, illetve az erősebb forint és csökkenő hozamok indokával így az év hátralévő részében az MNB-nek akár jelentősebb kamatcsökkentési lehetőségei is adódhatnának.

Az augusztus 16-i üléstől Duronelly a jelenlegi folyamatok tükrében 50 bázispontos vágásra számít.

Fórián Szabó Gergely (CA-IB)

Az alapkezelő szerint hétfőn még nem számíthatunk kamatcsökkentésre, bár a piaci folyamatok ezt alátámasztanák. A legfőbb ellenérv az, hogy a makrofolyamatokban gyakorlatilag nem következett be különösebb változás, illetve elmondása szerint az MNB kerülni igyekszik annak még a látszatát is, hogy a forint mindenkori helyzetére "lőne".

A következő, augusztus 16-i kamatmeghatározó MT-ülésen a szakember is 50 bp-os vágást prognosztizál.

Nyeste Orsolya (Postabank)

Az elemző a hétfői kamatcsökkentéssel kapcsoltban több ellenérvet lát, mind amennyi mellette szólna. Az egyedüli indok, ami a monetáris enyhítés irányába mutat, a forint jelenlegi erősebb szintje, míg az ellenérvek között a következetességi dilemma emelhető ki. Egyrészt technikai jellegű "akadálya" is lehet a kamatcsökkentésnek (új ülésezési rend miatt), másrészt a Monetáris Tanács az elmúlt időszakban a kamatdöntéseit követő közleményeiben igyekezett a döntést a forint mindenkori árfolyamának alakulásán kívüli tényekkel indokolni. Várhatóan erre fog törekedni most is az MT.

Az augusztus közepi kamatmeghatározó döntéssel kapcsolatban az elemző szerint kulcskérdés, hogy a mostani kötvénypiaci optimizmus hogyan fog alakulni (pl. végbefektetői viselkedés), ha az elkövetkezendő két hétben is hasonló folyamatok lesznek, mint ezen a héten, úgy az MNB 16-án 25-50 bp-os csökkentésről határozhat. Nyeste jelenleg nagyobb esélyt ad egy kisebb, azaz 25 bp-os enyhítésnek.

Trippon Mariann (CIB)

Az elemző szerint hétfőn nem várható a 11.5%-on álló ráta csökkentése, melyre tegnap, a 247 alatti árfolyamokat látva még nagyobb esély mutatkozott. A vágást "akadályozza" az új ülésezési rend, melynek az MT várhatóan hitelességet akar adni.

Az augusztus 16-i üléstől a szakértő szintén 50 bázispontos kamatcsökkentést vár, melyet az is indokolhat, hogy az MNB akkor teszi közzé a "Jelentés az infláció alakulásáról" című negyedéves jelentését is.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem