19 °C Budapest

Alapkezelők és elemzők: mit lép hétfőn az MNB?

Pénzcentrum
2004. július 30. 14:03

Az elmúlt napokban központi témává vált a forint euróval szembeni erőssége, illetve a jövő hétfői Monetáris Tanács döntésének kimenetele. A tegnapi ING, illetve a mai Concorde elemzéséből látható volt, hogy van némi véleménykülönbség az események várható alakulása szempontjából. Draskovics Tibor pénzügyminiszter ma délelőtt újságíróknak kijelentette, hogy véleménye szerint a költségvetési folyamatok várható további alakulása, illetve a forint elmúlt napokban tapasztalt mozgása szempontjából a jegybanknak megfontolás tárgyává kell tennie a kamatcsökkentés lehetőségét. A kérdés "tisztázása" céljából megkérdeztünk négy elemzőt, hogy mit vár a Monetáris Tanács hétfői ülésétől, változik-e a kamatszint, ha igen, akkor milyen mértékben, illetve mi várható a havi második ülésen. A véleményeket névsor szerint közöljük.Duronelly Péter (Budapest Bank)

Az alapkezelő szakember véleménye szerint a Monetáris Tanács hétfőn nem fog a kamathoz nyúlni, mivel szerinte az MNB stratégiája az is lehet, hogy most minél későbbre tolja a vágás időpontját, így húzva "magára a piacot". Ez a stratégia az elkövetkezendő hetekben akár tovább erősödő forintot, illetve jelentős további hozamcsökkenést eredményezne az állampapírok másodpiacán. A makrogazdasági adatok tükrében, illetve az erősebb forint és csökkenő hozamok indokával így az év hátralévő részében az MNB-nek akár jelentősebb kamatcsökkentési lehetőségei is adódhatnának.

Az augusztus 16-i üléstől Duronelly a jelenlegi folyamatok tükrében 50 bázispontos vágásra számít.

Fórián Szabó Gergely (CA-IB)

Az alapkezelő szerint hétfőn még nem számíthatunk kamatcsökkentésre, bár a piaci folyamatok ezt alátámasztanák. A legfőbb ellenérv az, hogy a makrofolyamatokban gyakorlatilag nem következett be különösebb változás, illetve elmondása szerint az MNB kerülni igyekszik annak még a látszatát is, hogy a forint mindenkori helyzetére "lőne".

A következő, augusztus 16-i kamatmeghatározó MT-ülésen a szakember is 50 bp-os vágást prognosztizál.

Nyeste Orsolya (Postabank)

Az elemző a hétfői kamatcsökkentéssel kapcsoltban több ellenérvet lát, mind amennyi mellette szólna. Az egyedüli indok, ami a monetáris enyhítés irányába mutat, a forint jelenlegi erősebb szintje, míg az ellenérvek között a következetességi dilemma emelhető ki. Egyrészt technikai jellegű "akadálya" is lehet a kamatcsökkentésnek (új ülésezési rend miatt), másrészt a Monetáris Tanács az elmúlt időszakban a kamatdöntéseit követő közleményeiben igyekezett a döntést a forint mindenkori árfolyamának alakulásán kívüli tényekkel indokolni. Várhatóan erre fog törekedni most is az MT.

Az augusztus közepi kamatmeghatározó döntéssel kapcsolatban az elemző szerint kulcskérdés, hogy a mostani kötvénypiaci optimizmus hogyan fog alakulni (pl. végbefektetői viselkedés), ha az elkövetkezendő két hétben is hasonló folyamatok lesznek, mint ezen a héten, úgy az MNB 16-án 25-50 bp-os csökkentésről határozhat. Nyeste jelenleg nagyobb esélyt ad egy kisebb, azaz 25 bp-os enyhítésnek.

Trippon Mariann (CIB)

Az elemző szerint hétfőn nem várható a 11.5%-on álló ráta csökkentése, melyre tegnap, a 247 alatti árfolyamokat látva még nagyobb esély mutatkozott. A vágást "akadályozza" az új ülésezési rend, melynek az MT várhatóan hitelességet akar adni.

Az augusztus 16-i üléstől a szakértő szintén 50 bázispontos kamatcsökkentést vár, melyet az is indokolhat, hogy az MNB akkor teszi közzé a "Jelentés az infláció alakulásáról" című negyedéves jelentését is.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM