32 °C Budapest

Alapkezelők és elemzők: mit lép hétfőn az MNB?

Pénzcentrum
2004. július 30. 14:03

Az elmúlt napokban központi témává vált a forint euróval szembeni erőssége, illetve a jövő hétfői Monetáris Tanács döntésének kimenetele. A tegnapi ING, illetve a mai Concorde elemzéséből látható volt, hogy van némi véleménykülönbség az események várható alakulása szempontjából. Draskovics Tibor pénzügyminiszter ma délelőtt újságíróknak kijelentette, hogy véleménye szerint a költségvetési folyamatok várható további alakulása, illetve a forint elmúlt napokban tapasztalt mozgása szempontjából a jegybanknak megfontolás tárgyává kell tennie a kamatcsökkentés lehetőségét. A kérdés "tisztázása" céljából megkérdeztünk négy elemzőt, hogy mit vár a Monetáris Tanács hétfői ülésétől, változik-e a kamatszint, ha igen, akkor milyen mértékben, illetve mi várható a havi második ülésen. A véleményeket névsor szerint közöljük.Duronelly Péter (Budapest Bank)

Az alapkezelő szakember véleménye szerint a Monetáris Tanács hétfőn nem fog a kamathoz nyúlni, mivel szerinte az MNB stratégiája az is lehet, hogy most minél későbbre tolja a vágás időpontját, így húzva "magára a piacot". Ez a stratégia az elkövetkezendő hetekben akár tovább erősödő forintot, illetve jelentős további hozamcsökkenést eredményezne az állampapírok másodpiacán. A makrogazdasági adatok tükrében, illetve az erősebb forint és csökkenő hozamok indokával így az év hátralévő részében az MNB-nek akár jelentősebb kamatcsökkentési lehetőségei is adódhatnának.

Az augusztus 16-i üléstől Duronelly a jelenlegi folyamatok tükrében 50 bázispontos vágásra számít.

Fórián Szabó Gergely (CA-IB)

Az alapkezelő szerint hétfőn még nem számíthatunk kamatcsökkentésre, bár a piaci folyamatok ezt alátámasztanák. A legfőbb ellenérv az, hogy a makrofolyamatokban gyakorlatilag nem következett be különösebb változás, illetve elmondása szerint az MNB kerülni igyekszik annak még a látszatát is, hogy a forint mindenkori helyzetére "lőne".

A következő, augusztus 16-i kamatmeghatározó MT-ülésen a szakember is 50 bp-os vágást prognosztizál.

Nyeste Orsolya (Postabank)

Az elemző a hétfői kamatcsökkentéssel kapcsoltban több ellenérvet lát, mind amennyi mellette szólna. Az egyedüli indok, ami a monetáris enyhítés irányába mutat, a forint jelenlegi erősebb szintje, míg az ellenérvek között a következetességi dilemma emelhető ki. Egyrészt technikai jellegű "akadálya" is lehet a kamatcsökkentésnek (új ülésezési rend miatt), másrészt a Monetáris Tanács az elmúlt időszakban a kamatdöntéseit követő közleményeiben igyekezett a döntést a forint mindenkori árfolyamának alakulásán kívüli tényekkel indokolni. Várhatóan erre fog törekedni most is az MT.

Az augusztus közepi kamatmeghatározó döntéssel kapcsolatban az elemző szerint kulcskérdés, hogy a mostani kötvénypiaci optimizmus hogyan fog alakulni (pl. végbefektetői viselkedés), ha az elkövetkezendő két hétben is hasonló folyamatok lesznek, mint ezen a héten, úgy az MNB 16-án 25-50 bp-os csökkentésről határozhat. Nyeste jelenleg nagyobb esélyt ad egy kisebb, azaz 25 bp-os enyhítésnek.

Trippon Mariann (CIB)

Az elemző szerint hétfőn nem várható a 11.5%-on álló ráta csökkentése, melyre tegnap, a 247 alatti árfolyamokat látva még nagyobb esély mutatkozott. A vágást "akadályozza" az új ülésezési rend, melynek az MT várhatóan hitelességet akar adni.

Az augusztus 16-i üléstől a szakértő szintén 50 bázispontos kamatcsökkentést vár, melyet az is indokolhat, hogy az MNB akkor teszi közzé a "Jelentés az infláció alakulásáról" című negyedéves jelentését is.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?