-1 °C Budapest

Felállhat a fejlesztési minisztérium, személycserék a kormányzásban (?)

Pénzcentrum
2004. július 12. 10:48

Az előzetes információknak megfelelően a nyár végére várható, hogy a kormányzati rendszerben érdemi változások következzenek be. A részleteket a miniszterelnök és munkacsoportja igyekszik titokban tartani, ugyanakkor a kijelölt időpont közeledtével egyre intenzívebbek a találgatások, bizonyos információk szivárognak ki. A Népszabadság értesülései szerint a felsővezetés terén érdemi változások várhatók, ugyanakkor miniszteri leváltásokra feltehetően nem kerül sor. A rendszert érintő egyik legjelentősebb változás egy ún. fejlesztési minisztérium felállítása lenne, mely Nagy Sándor területfejlesztésért felelős, valamint Baráth Etele Nemzeti Fejlesztési Hivatalt irányító államtitkár hivatalainak bázisán jönne létre.

Az új minisztérium Juhász Endre tárca nélküli miniszter által uniós ügyeket koordináló szervezet helyén állna fel, és feltehetően jelentős forrásokat vonna el a gazdasági tárcától. Nem kizárt, hogy eddig a GKM-hez tartozó kiemelt feladatok (elsősorban autópályaépítés) is az új tárcához kerülne.

A Népszabadság szerint az MSZP-s javaslat SZDSZ-es fogadtatásáról nem sokat lehet tudni. Eddig a kisebbik kormánypárt minden olyan javaslatot elutasított, mely Csillag István pozícióját illetve a gazdasági tárca helyzetét kedvezőtlenül érintette volna. Az új minisztérium vezetője nagy valószínűséggel Baráth Etele lenne.

A kormányzati átalakítások egy másik fontos pontja lehet egy önálló vidékfejlesztési miniszteri poszt létesítése. Szanyi Tibor eddigi munkájával a kormányfő elégedetlen volt.

A közigazgatás hatékonyabbá tétele érdekében több háttérintézmény, közhasznú társaság, közalapítvány megszűnik, illetve beolvad az egyes tárcákba. Megszünhetnek kormánybiztosi, kormánymeghatalmazotti posztok, a redundanciák csökkenhetnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hatékonyabb kormányzati gazdálkodást, a kiemelt feladatok sikeresebb kezelését hivatott elősegíteni a pénzügyminiszter által korábban bejelentett módszertani változás a fejezeti kezelésű és beruházási előirányzatok esetében. Itt áttérnek a 0 bázisú tervezésre, a források kiosztása belső pályázatok alapján történik majd a tárcák között.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm