Felállhat a fejlesztési minisztérium, személycserék a kormányzásban (?)

Pénzcentrum
2004. július 12. 10:48

Az előzetes információknak megfelelően a nyár végére várható, hogy a kormányzati rendszerben érdemi változások következzenek be. A részleteket a miniszterelnök és munkacsoportja igyekszik titokban tartani, ugyanakkor a kijelölt időpont közeledtével egyre intenzívebbek a találgatások, bizonyos információk szivárognak ki. A Népszabadság értesülései szerint a felsővezetés terén érdemi változások várhatók, ugyanakkor miniszteri leváltásokra feltehetően nem kerül sor. A rendszert érintő egyik legjelentősebb változás egy ún. fejlesztési minisztérium felállítása lenne, mely Nagy Sándor területfejlesztésért felelős, valamint Baráth Etele Nemzeti Fejlesztési Hivatalt irányító államtitkár hivatalainak bázisán jönne létre.

Az új minisztérium Juhász Endre tárca nélküli miniszter által uniós ügyeket koordináló szervezet helyén állna fel, és feltehetően jelentős forrásokat vonna el a gazdasági tárcától. Nem kizárt, hogy eddig a GKM-hez tartozó kiemelt feladatok (elsősorban autópályaépítés) is az új tárcához kerülne.

A Népszabadság szerint az MSZP-s javaslat SZDSZ-es fogadtatásáról nem sokat lehet tudni. Eddig a kisebbik kormánypárt minden olyan javaslatot elutasított, mely Csillag István pozícióját illetve a gazdasági tárca helyzetét kedvezőtlenül érintette volna. Az új minisztérium vezetője nagy valószínűséggel Baráth Etele lenne.

A kormányzati átalakítások egy másik fontos pontja lehet egy önálló vidékfejlesztési miniszteri poszt létesítése. Szanyi Tibor eddigi munkájával a kormányfő elégedetlen volt.

A közigazgatás hatékonyabbá tétele érdekében több háttérintézmény, közhasznú társaság, közalapítvány megszűnik, illetve beolvad az egyes tárcákba. Megszünhetnek kormánybiztosi, kormánymeghatalmazotti posztok, a redundanciák csökkenhetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hatékonyabb kormányzati gazdálkodást, a kiemelt feladatok sikeresebb kezelését hivatott elősegíteni a pénzügyminiszter által korábban bejelentett módszertani változás a fejezeti kezelésű és beruházási előirányzatok esetében. Itt áttérnek a 0 bázisú tervezésre, a források kiosztása belső pályázatok alapján történik majd a tárcák között.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?