29 °C Budapest

Felállhat a fejlesztési minisztérium, személycserék a kormányzásban (?)

Pénzcentrum
2004. július 12. 10:48

Az előzetes információknak megfelelően a nyár végére várható, hogy a kormányzati rendszerben érdemi változások következzenek be. A részleteket a miniszterelnök és munkacsoportja igyekszik titokban tartani, ugyanakkor a kijelölt időpont közeledtével egyre intenzívebbek a találgatások, bizonyos információk szivárognak ki. A Népszabadság értesülései szerint a felsővezetés terén érdemi változások várhatók, ugyanakkor miniszteri leváltásokra feltehetően nem kerül sor. A rendszert érintő egyik legjelentősebb változás egy ún. fejlesztési minisztérium felállítása lenne, mely Nagy Sándor területfejlesztésért felelős, valamint Baráth Etele Nemzeti Fejlesztési Hivatalt irányító államtitkár hivatalainak bázisán jönne létre.

Az új minisztérium Juhász Endre tárca nélküli miniszter által uniós ügyeket koordináló szervezet helyén állna fel, és feltehetően jelentős forrásokat vonna el a gazdasági tárcától. Nem kizárt, hogy eddig a GKM-hez tartozó kiemelt feladatok (elsősorban autópályaépítés) is az új tárcához kerülne.

A Népszabadság szerint az MSZP-s javaslat SZDSZ-es fogadtatásáról nem sokat lehet tudni. Eddig a kisebbik kormánypárt minden olyan javaslatot elutasított, mely Csillag István pozícióját illetve a gazdasági tárca helyzetét kedvezőtlenül érintette volna. Az új minisztérium vezetője nagy valószínűséggel Baráth Etele lenne.

A kormányzati átalakítások egy másik fontos pontja lehet egy önálló vidékfejlesztési miniszteri poszt létesítése. Szanyi Tibor eddigi munkájával a kormányfő elégedetlen volt.

A közigazgatás hatékonyabbá tétele érdekében több háttérintézmény, közhasznú társaság, közalapítvány megszűnik, illetve beolvad az egyes tárcákba. Megszünhetnek kormánybiztosi, kormánymeghatalmazotti posztok, a redundanciák csökkenhetnek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hatékonyabb kormányzati gazdálkodást, a kiemelt feladatok sikeresebb kezelését hivatott elősegíteni a pénzügyminiszter által korábban bejelentett módszertani változás a fejezeti kezelésű és beruházási előirányzatok esetében. Itt áttérnek a 0 bázisú tervezésre, a források kiosztása belső pályázatok alapján történik majd a tárcák között.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?