25 °C Budapest

Tovább tart a forint-bull? 251-nél a kurzus

Pénzcentrum
2004. július 1. 12:01

A forint/euró kurzus a tegnapi zárószintje közelében nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában a kurzus változatlanul a 251-es szint közelében ingadozik. Az állampapírok másodpiacán szerény mértékűm vegyes irányú hozamelmozdulás mutatkozik. A dollár/euró kurzusban a tegnap esti kamatemelés csak kismértékű elmozdulásokat okozott, míg a jen szignifikáns erősödést produkált a dollárral szemben.

A forint/euró kurzus a tegnapi záróérték (250.60-250.90) közelében nyitott, majd a kurzus a délelőtti kereskedés során változatlanul ezen a szinten ingadozott, a legutóbbi kötések jellemzően a 250.90-251.30 Ft/euró közötti sávban születtek. (Technikai okok miatt sajnos nem működik a forint-chart.)

A forint tegnapi erősödése mögött - amint már megírtuk - a lengyel kamatemelésen túl feltehetően a költségvetési takarékoskodást célzó intézkedések is közrejátszhattak, az optimista hangulat azonban - mely a forintot középtávon is a jelenlegi szinten tarthatná - elemzők szerint kissé eltúlzottnak tűnik. A makrogazdasági fundamentumok jelenleg feltehetően kissé gyengébb forint/euró kurzust indokolnának.

Az állampapírok másodpiacán a hozamgörbe rövidebb szakaszán mintegy 2-4 bp-os hozamcsökkenést, míg a hosszabb oldalon hasonló mértékű hozamemelkedést figyelhetünk meg, ami az elmúlt napok folyamataira is jellemző volt. A hosszabb oldali hozamemelkedés a magyar gazdasággal kapcsolatos befektetői bizonytalanságra utal, a végbefektetők továbbra is kissé kedvezőtlenek látják a kilátásokat.

Az Államadósság Kezelő Központ ma a 12 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, az értékesítésre felkínált mennyiség 35 milliárd forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár/euró keresztárfolyam a FED tegnapi kamatdöntését követően csak kismértékű ingadozásokat mutatott, a kurzus a 25 bázispontos kamatemelés bejelentését megelőzően az 1.2170 USD/EUR szint közelében ingadozott, a mai adatok alapján a legutóbbi kötések jellemzően az 1.2150-1.2170 USD/EUS sávban születtek. A kurzus kismértékű ingadozás mutatja, hogy a döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

A dollár/euró kurzusra hatással lehet ma az Európai Központi Bank ülése, melyen a piaci várakozások szerint - a meglévő inflációs nyomás ellenére - 2%-on maradhat az irányadó ráta. A két vezető deviza árfolymára az amerikai heti friss munkanélküliek számára, illetve az egész ország feldolgozóipari teljesítményére vonatkozó ISM-index lehet érdemi hatással. A tegnapi Chicagoi PMI-index jelentős visszaesést mutatott az USA közép-nyugati régiójában, mely figyelmeztető jelként is szolgálhat az Egyesült Államok gazdasági növekedésének további alakulása tekintetében.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen az amerikai kamatemelés ellenére is erősödni tudott a dollárral szemben, amelynek hátterében a ma reggel nyilvánosságra hozott ún. Tankan jelentés áll. A vállalkozások üzleti hangulatindexére, illetve várakozásaira vonatkozó felmérések a várt értékeknél is jobb eredményt tükröztek, és megerősítették a japán gazdasági növekedés fenntarthatóságát. Az adatok a Nikkei tőzsdeindexében is emelkedést eredményeztek. A JPY/USD kurzus a tegnapi 109 feletti szintekről mostanra a 108-108.20 JPY/USD közötti sávba mozdult, elmúlt az elmúlt hetek legnagyobb jenerősödést jelenti a dollárral szemben. Technikai szempontból a jen erősödésének útjában jelentős ellenállási pontnak mutatkozik, a 107.75-ös,k illetve a 107-es szintek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22