27 °C Budapest

Tovább tart a forint-bull? 251-nél a kurzus

Pénzcentrum
2004. július 1. 12:01

A forint/euró kurzus a tegnapi zárószintje közelében nyitott, majd a kereskedés eddigi szakaszában a kurzus változatlanul a 251-es szint közelében ingadozik. Az állampapírok másodpiacán szerény mértékűm vegyes irányú hozamelmozdulás mutatkozik. A dollár/euró kurzusban a tegnap esti kamatemelés csak kismértékű elmozdulásokat okozott, míg a jen szignifikáns erősödést produkált a dollárral szemben.

A forint/euró kurzus a tegnapi záróérték (250.60-250.90) közelében nyitott, majd a kurzus a délelőtti kereskedés során változatlanul ezen a szinten ingadozott, a legutóbbi kötések jellemzően a 250.90-251.30 Ft/euró közötti sávban születtek. (Technikai okok miatt sajnos nem működik a forint-chart.)

A forint tegnapi erősödése mögött - amint már megírtuk - a lengyel kamatemelésen túl feltehetően a költségvetési takarékoskodást célzó intézkedések is közrejátszhattak, az optimista hangulat azonban - mely a forintot középtávon is a jelenlegi szinten tarthatná - elemzők szerint kissé eltúlzottnak tűnik. A makrogazdasági fundamentumok jelenleg feltehetően kissé gyengébb forint/euró kurzust indokolnának.

Az állampapírok másodpiacán a hozamgörbe rövidebb szakaszán mintegy 2-4 bp-os hozamcsökkenést, míg a hosszabb oldalon hasonló mértékű hozamemelkedést figyelhetünk meg, ami az elmúlt napok folyamataira is jellemző volt. A hosszabb oldali hozamemelkedés a magyar gazdasággal kapcsolatos befektetői bizonytalanságra utal, a végbefektetők továbbra is kissé kedvezőtlenek látják a kilátásokat.

Az Államadósság Kezelő Központ ma a 12 hónapos futamidejű diszkont-kincstárjegyek aukcióját tartja, az értékesítésre felkínált mennyiség 35 milliárd forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A dollár/euró keresztárfolyam a FED tegnapi kamatdöntését követően csak kismértékű ingadozásokat mutatott, a kurzus a 25 bázispontos kamatemelés bejelentését megelőzően az 1.2170 USD/EUR szint közelében ingadozott, a mai adatok alapján a legutóbbi kötések jellemzően az 1.2150-1.2170 USD/EUS sávban születtek. A kurzus kismértékű ingadozás mutatja, hogy a döntés megfelelt a piaci várakozásoknak.

A dollár/euró kurzusra hatással lehet ma az Európai Központi Bank ülése, melyen a piaci várakozások szerint - a meglévő inflációs nyomás ellenére - 2%-on maradhat az irányadó ráta. A két vezető deviza árfolymára az amerikai heti friss munkanélküliek számára, illetve az egész ország feldolgozóipari teljesítményére vonatkozó ISM-index lehet érdemi hatással. A tegnapi Chicagoi PMI-index jelentős visszaesést mutatott az USA közép-nyugati régiójában, mely figyelmeztető jelként is szolgálhat az Egyesült Államok gazdasági növekedésének további alakulása tekintetében.

usdjpycomp
usdjpycomp
A jen az amerikai kamatemelés ellenére is erősödni tudott a dollárral szemben, amelynek hátterében a ma reggel nyilvánosságra hozott ún. Tankan jelentés áll. A vállalkozások üzleti hangulatindexére, illetve várakozásaira vonatkozó felmérések a várt értékeknél is jobb eredményt tükröztek, és megerősítették a japán gazdasági növekedés fenntarthatóságát. Az adatok a Nikkei tőzsdeindexében is emelkedést eredményeztek. A JPY/USD kurzus a tegnapi 109 feletti szintekről mostanra a 108-108.20 JPY/USD közötti sávba mozdult, elmúlt az elmúlt hetek legnagyobb jenerősödést jelenti a dollárral szemben. Technikai szempontból a jen erősödésének útjában jelentős ellenállási pontnak mutatkozik, a 107.75-ös,k illetve a 107-es szintek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?