0 °C Budapest

2008-ig haladékot kaphatunk, nem elég meggyőző a konvergencia-programunk

Pénzcentrum
2004. június 24. 12:19

Az Európai Bizottság (EB) mai ülésén főként a maastrichti konvergencia-kritériumok kétségtelenül leginkább vitatott kérdésével: a 3%-os költségvetési hiányra vonatkozó problémával, illetve az új tagországok által benyújtott konvergencia-programok véleményezésével foglalkozott. A Bizottság állásfoglalása szerint haladékot adna az újonnan csatlakozottaknak a költségvetési hiányuk 3%-os szint alá csökkentéséhez az egyes országok által vázolt ütemben. Magyarország esetében ez 2008-at jelent, ugyanakkor a testület egyelőre nem látja egyértelműen biztosítottnak a magyar hiánycsökkentési tervek megvalósíthatóságát, ugyanakkor fel kell gyorsítanunk a költségvetési reformok keresztülvitelét - tudósított a Reuters.A legnagyobb EU-tagországok 3-4 éves haladékot kapnának a 3%-os szint alá kerüléshez, ami tovább gyengíti a Stabilitási és Növekedési Egyezmény hitelességét, és kényszerítő erejét.


A Bizottság valamenyi most csatlakozott tagállam költségvetési hiányra vonatkozó ütemtervét elfogadhatónak tartja. Lengyelország 2007-ig, Csehország hazánkhoz hasonlóan 2008-ig, Szlovákia 2007-ig kapna haladékot a hiány előírt küszöbszint alá csökkentéséhez. Lengyelország felszólítást kapott, hogy minél előbb kezdjen hozzá a kulcsfontosságú költségvetési reformok keresztülviteléhez, az EB különösen a nyugdíjrendszerben mutatkozó tetemes hiány lefaragását tartja égetően fontosnak. A Bizottság véleménye szerint a csehek által benyújtott konvergencia-program, pontosabban az abban vázolt költségvetési hiánycsökkentési ütemterv nem kellően ambíciózus.

A Bizottság mostani javaslatai még nem tekinthetők az EU végleges álláspontjának, arra július 5-ig még várni kell. A mai javaslatterv az EU Gazdasági és Pénzügyi Bizottságához kerül, amely ezt megtárgyalja, és felterjeszti az Ecofinnak, amely július 5-i ülésén dönt a kérdésekben.

Ezen az ülésen - öt másik új tagállamhoz hasonlóan - várhatóan elindul ellenünk majd az ún. túlzott deficit eljárás, ugyanakkor az Európai Bizottsági mai állásfoglalását követően jó esély mutatkozik arra, hogy az EU elfogadja az általunk - illetve a többi most csatlakozott tagároszág által - benyújtott konvergencia-programot.

A Bizottság ma arra is javaslatot tett, hogy az EU legnagyobb négy tagállama, amely szintén megsértette tavaly a 3%-os deficit-kritériumot, 3-4 év haladékot kapnának arra, hogy az előírt szint alá csökkentsék a költségvetési hiányt, emellett a Bizottság felszólította őket a költségvetéei reformokat felgyorsítására.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem