28 °C Budapest

2008-ig haladékot kaphatunk, nem elég meggyőző a konvergencia-programunk

Pénzcentrum
2004. június 24. 12:19

Az Európai Bizottság (EB) mai ülésén főként a maastrichti konvergencia-kritériumok kétségtelenül leginkább vitatott kérdésével: a 3%-os költségvetési hiányra vonatkozó problémával, illetve az új tagországok által benyújtott konvergencia-programok véleményezésével foglalkozott. A Bizottság állásfoglalása szerint haladékot adna az újonnan csatlakozottaknak a költségvetési hiányuk 3%-os szint alá csökkentéséhez az egyes országok által vázolt ütemben. Magyarország esetében ez 2008-at jelent, ugyanakkor a testület egyelőre nem látja egyértelműen biztosítottnak a magyar hiánycsökkentési tervek megvalósíthatóságát, ugyanakkor fel kell gyorsítanunk a költségvetési reformok keresztülvitelét - tudósított a Reuters.A legnagyobb EU-tagországok 3-4 éves haladékot kapnának a 3%-os szint alá kerüléshez, ami tovább gyengíti a Stabilitási és Növekedési Egyezmény hitelességét, és kényszerítő erejét.


A Bizottság valamenyi most csatlakozott tagállam költségvetési hiányra vonatkozó ütemtervét elfogadhatónak tartja. Lengyelország 2007-ig, Csehország hazánkhoz hasonlóan 2008-ig, Szlovákia 2007-ig kapna haladékot a hiány előírt küszöbszint alá csökkentéséhez. Lengyelország felszólítást kapott, hogy minél előbb kezdjen hozzá a kulcsfontosságú költségvetési reformok keresztülviteléhez, az EB különösen a nyugdíjrendszerben mutatkozó tetemes hiány lefaragását tartja égetően fontosnak. A Bizottság véleménye szerint a csehek által benyújtott konvergencia-program, pontosabban az abban vázolt költségvetési hiánycsökkentési ütemterv nem kellően ambíciózus.

A Bizottság mostani javaslatai még nem tekinthetők az EU végleges álláspontjának, arra július 5-ig még várni kell. A mai javaslatterv az EU Gazdasági és Pénzügyi Bizottságához kerül, amely ezt megtárgyalja, és felterjeszti az Ecofinnak, amely július 5-i ülésén dönt a kérdésekben.

Ezen az ülésen - öt másik új tagállamhoz hasonlóan - várhatóan elindul ellenünk majd az ún. túlzott deficit eljárás, ugyanakkor az Európai Bizottsági mai állásfoglalását követően jó esély mutatkozik arra, hogy az EU elfogadja az általunk - illetve a többi most csatlakozott tagároszág által - benyújtott konvergencia-programot.

A Bizottság ma arra is javaslatot tett, hogy az EU legnagyobb négy tagállama, amely szintén megsértette tavaly a 3%-os deficit-kritériumot, 3-4 év haladékot kapnának arra, hogy az előírt szint alá csökkentsék a költségvetési hiányt, emellett a Bizottság felszólította őket a költségvetéei reformokat felgyorsítására.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43