11 °C Budapest

2008-ig haladékot kaphatunk, nem elég meggyőző a konvergencia-programunk

Pénzcentrum
2004. június 24. 12:19

Az Európai Bizottság (EB) mai ülésén főként a maastrichti konvergencia-kritériumok kétségtelenül leginkább vitatott kérdésével: a 3%-os költségvetési hiányra vonatkozó problémával, illetve az új tagországok által benyújtott konvergencia-programok véleményezésével foglalkozott. A Bizottság állásfoglalása szerint haladékot adna az újonnan csatlakozottaknak a költségvetési hiányuk 3%-os szint alá csökkentéséhez az egyes országok által vázolt ütemben. Magyarország esetében ez 2008-at jelent, ugyanakkor a testület egyelőre nem látja egyértelműen biztosítottnak a magyar hiánycsökkentési tervek megvalósíthatóságát, ugyanakkor fel kell gyorsítanunk a költségvetési reformok keresztülvitelét - tudósított a Reuters.A legnagyobb EU-tagországok 3-4 éves haladékot kapnának a 3%-os szint alá kerüléshez, ami tovább gyengíti a Stabilitási és Növekedési Egyezmény hitelességét, és kényszerítő erejét.


A Bizottság valamenyi most csatlakozott tagállam költségvetési hiányra vonatkozó ütemtervét elfogadhatónak tartja. Lengyelország 2007-ig, Csehország hazánkhoz hasonlóan 2008-ig, Szlovákia 2007-ig kapna haladékot a hiány előírt küszöbszint alá csökkentéséhez. Lengyelország felszólítást kapott, hogy minél előbb kezdjen hozzá a kulcsfontosságú költségvetési reformok keresztülviteléhez, az EB különösen a nyugdíjrendszerben mutatkozó tetemes hiány lefaragását tartja égetően fontosnak. A Bizottság véleménye szerint a csehek által benyújtott konvergencia-program, pontosabban az abban vázolt költségvetési hiánycsökkentési ütemterv nem kellően ambíciózus.

A Bizottság mostani javaslatai még nem tekinthetők az EU végleges álláspontjának, arra július 5-ig még várni kell. A mai javaslatterv az EU Gazdasági és Pénzügyi Bizottságához kerül, amely ezt megtárgyalja, és felterjeszti az Ecofinnak, amely július 5-i ülésén dönt a kérdésekben.

Ezen az ülésen - öt másik új tagállamhoz hasonlóan - várhatóan elindul ellenünk majd az ún. túlzott deficit eljárás, ugyanakkor az Európai Bizottsági mai állásfoglalását követően jó esély mutatkozik arra, hogy az EU elfogadja az általunk - illetve a többi most csatlakozott tagároszág által - benyújtott konvergencia-programot.

A Bizottság ma arra is javaslatot tett, hogy az EU legnagyobb négy tagállama, amely szintén megsértette tavaly a 3%-os deficit-kritériumot, 3-4 év haladékot kapnának arra, hogy az előírt szint alá csökkentsék a költségvetési hiányt, emellett a Bizottság felszólította őket a költségvetéei reformokat felgyorsítására.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm