16 °C Budapest

Élénk export és beruházás, 4.2%-kal nőtt a GDP

Pénzcentrum
2004. június 10. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 4.2%-kal nőtt 2004 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - áll a KSH közleményében. A hivatal korábban előzetes adatokat közölt az első negyedéves gazdasági teljesítményre. Az előzetes adatok az előállítási oldali számításokból adódtak, most a felhasználás oldali számok is ismertté válhatnak. Ezek szerint a fogyasztási dinamika tovább lassult, viszont jelentősen élénkültek a beruházások és az export.


Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) teljesítménye 7.2%-kal növekedett, ami elsősorban az ipar és építőipar bővülő teljesítményéből adódott. Az iparon belül a feldolgozóipar hozzáadott értéke 9.0%-kal emelkedett. Az építőipar 14.1%-os növekedést mutatott, míg a mezőgazdaság teljesítménye stagnált. A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 3.2%-kal emelkedett.

Fogyasztás: lassuló dinamika

A háztartások fogyasztási kiadásainak növekedése tovább lassult, e kiadások 2004. I. negyedévében 3.8%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Mind a kormányzattól, mind a háztartásokat segítő non-profit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások kis mértékben csökkentek (0.8 illetve 0,1%-kal). Ezen tényezők együttes hatására a háztartások végső fogyasztása 3.0%-kal emelkedett.


A közösségi fogyasztás 1.3%-kal nőtt. A végső fogyasztás mindezek következtében 2.8%-kal bővült.

Beruházások: jelentős élénkülés

A bruttó állóeszköz-felhalmozás az I. negyedévben - kiugró mértékben - 18.9%-kal emelkedett. Ugyanakkor a készletek csak kis mértékben növekedtek, így a bruttó felhalmozás összességében 9.9%-kal bővült.


Élénk export

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi exportja 17.4%-kal növekedett, míg az import majdnem hasonló ütemben, 16.6%-kal bővült.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az év egészében 4% körüli GDP növekedés várható.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2004 I. negyedévében a gazdasági növekedés 1.1% volt az előző negyedévhez képest.

Az árutermelő ágazatok teljesítménye 1.4%-kal nőtt. Ezen belül a mezőgazdaságé és az iparé nőtt, míg az építőiparé csökkent. A szolgáltatások hozzáadott értéke 0.7%-kal bővült.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a háztartások fogyasztási kiadása 0.9%-kal emelkedett. Mind a kormányzattól, mind a háztartásokat segítő non-profit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások szerény mértékben csökkentek, 0.4 illetve 0.3%-kal. Így a háztartások tényleges fogyasztása 0.7%-kal nőtt. A közösségi fogyasztás 0.6%-kal való csökkenése következtében a végső fogyasztás 0.5%-kal emelkedett.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 4.8%-kal, míg a bruttó felhalmozás 11.9%-kal bővült. A belföldi felhasználás mindezek következtében 3.2%-kal emelkedett. Az export 3.3, az import pedig 5.7%-kal nőtt.

Az MNB illetékesei felhívták a figylemet, hogy a meglepetésszerűen jó első negyedéves GDP adat magas értékét a statisztika sajátosságainak is köszönheti. A jegybank számításai szerint mintegy 0.4%ponttal emeli az első negyedéves volumenindexet az ún. szökőnap hatás. Ez azt jelenti, hogy a szökőnap miatt emelkedett a munkanapok száma az első negyedévben, mely összességében magasabb teljesítményt is eredményez.

A mostani staisztikai számítások során a KSH nem használ erre vonatkozó korrekciót. A jelenlegi módszertan szerint eddig két (a mostanival három) szökőnapos negyedév adatai ismertek, mely még nehézzé teszi az ilyen megközelítésű munkanap korrekció paramétereinek beállítását.

Összességében tehát egy igen kedvező adat az, amit a KSH közölt, de részben a statisztika is besegített abba, hogy a korábbi 3.5% körüli várakozásokat lényegesen meghaladó tényadat kerüljön a "piacra".

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?