25 °C Budapest

Élénk export és beruházás, 4.2%-kal nőtt a GDP

Pénzcentrum
2004. június 10. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 4.2%-kal nőtt 2004 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - áll a KSH közleményében. A hivatal korábban előzetes adatokat közölt az első negyedéves gazdasági teljesítményre. Az előzetes adatok az előállítási oldali számításokból adódtak, most a felhasználás oldali számok is ismertté válhatnak. Ezek szerint a fogyasztási dinamika tovább lassult, viszont jelentősen élénkültek a beruházások és az export.


Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) teljesítménye 7.2%-kal növekedett, ami elsősorban az ipar és építőipar bővülő teljesítményéből adódott. Az iparon belül a feldolgozóipar hozzáadott értéke 9.0%-kal emelkedett. Az építőipar 14.1%-os növekedést mutatott, míg a mezőgazdaság teljesítménye stagnált. A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 3.2%-kal emelkedett.

Fogyasztás: lassuló dinamika

A háztartások fogyasztási kiadásainak növekedése tovább lassult, e kiadások 2004. I. negyedévében 3.8%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Mind a kormányzattól, mind a háztartásokat segítő non-profit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások kis mértékben csökkentek (0.8 illetve 0,1%-kal). Ezen tényezők együttes hatására a háztartások végső fogyasztása 3.0%-kal emelkedett.


A közösségi fogyasztás 1.3%-kal nőtt. A végső fogyasztás mindezek következtében 2.8%-kal bővült.

Beruházások: jelentős élénkülés

A bruttó állóeszköz-felhalmozás az I. negyedévben - kiugró mértékben - 18.9%-kal emelkedett. Ugyanakkor a készletek csak kis mértékben növekedtek, így a bruttó felhalmozás összességében 9.9%-kal bővült.


Élénk export

Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi exportja 17.4%-kal növekedett, míg az import majdnem hasonló ütemben, 16.6%-kal bővült.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az év egészében 4% körüli GDP növekedés várható.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2004 I. negyedévében a gazdasági növekedés 1.1% volt az előző negyedévhez képest.

Az árutermelő ágazatok teljesítménye 1.4%-kal nőtt. Ezen belül a mezőgazdaságé és az iparé nőtt, míg az építőiparé csökkent. A szolgáltatások hozzáadott értéke 0.7%-kal bővült.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a háztartások fogyasztási kiadása 0.9%-kal emelkedett. Mind a kormányzattól, mind a háztartásokat segítő non-profit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások szerény mértékben csökkentek, 0.4 illetve 0.3%-kal. Így a háztartások tényleges fogyasztása 0.7%-kal nőtt. A közösségi fogyasztás 0.6%-kal való csökkenése következtében a végső fogyasztás 0.5%-kal emelkedett.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás 4.8%-kal, míg a bruttó felhalmozás 11.9%-kal bővült. A belföldi felhasználás mindezek következtében 3.2%-kal emelkedett. Az export 3.3, az import pedig 5.7%-kal nőtt.

Az MNB illetékesei felhívták a figylemet, hogy a meglepetésszerűen jó első negyedéves GDP adat magas értékét a statisztika sajátosságainak is köszönheti. A jegybank számításai szerint mintegy 0.4%ponttal emeli az első negyedéves volumenindexet az ún. szökőnap hatás. Ez azt jelenti, hogy a szökőnap miatt emelkedett a munkanapok száma az első negyedévben, mely összességében magasabb teljesítményt is eredményez.

A mostani staisztikai számítások során a KSH nem használ erre vonatkozó korrekciót. A jelenlegi módszertan szerint eddig két (a mostanival három) szökőnapos negyedév adatai ismertek, mely még nehézzé teszi az ilyen megközelítésű munkanap korrekció paramétereinek beállítását.

Összességében tehát egy igen kedvező adat az, amit a KSH közölt, de részben a statisztika is besegített abba, hogy a korábbi 3.5% körüli várakozásokat lényegesen meghaladó tényadat kerüljön a "piacra".

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?