Élénkülési jelek a magyar M&A piacon - a MOL a legnagyobb külföldi befektetések mögött

Pénzcentrum
2004. március 30. 10:25

Miközben globális szinten stagnálás, Európában pedig mindössze minimális bővülés figyelhető meg, Közép-Kelet-Európában jelentősen erősödött a fúziós és felvásárlási tevékenység tavaly - derült ki a PricewaterhouseCoopers kilenc országot érintő felméréséből. A magyar M&A piacon a tranzakciók becsült értéke - több nagy értékű ügylet révén - 36%-kal 2.6 mrd dollárra emelkedett, miközben az ügyletek száma több mint 30%-kal 128 db-ra csökkent. A hazai tranzakciók súlyának növekedésével párhuzamosan csökkent a Magyarországra irányuló, külföldi vállalatok által végrehajtott tranzakciók aránya. Hét Magyarországról külföldre irányuló ügylet zárult le tavaly, a legnagyobb külföldi befektetéseket a MOL Rt. hajtotta végre (az eladói oldalon a Slovnaft/Slovbena, illetve a Jukosz állt). A legaktívabb iparág továbbra is a termelő szektor maradt, a média és az IT szegmens növekvő súlya meghaladta a regionális átlagot. Összesen hét privatizáció zajlott le hazánkban tavaly: Postabank, Konzumbank, Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft., Belvárosi Irodaház Kft., Fégarmy Rt., Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft., Forrás Rt.

A vizsgált kilenc országban (Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) a PwC 38.6 mrd dollárra becsüli a fúziós és felvásárlási piac tavalyi méretét, amely duplája a 2002-es 17.7 mrd dolláros értéknek.

"A kiemelkedő bővülés hátterében elsődlegesen nagy értékű tranzakciók állnak; különösen dinamikus volt az orosz fúziós piac, de számos megatranzakció zárult le a régió egyéb országaiban is" - nyilatkozta Dezse Margeret, a PwC Pénzügyi Tanácsadási Üzletágának vezetője.


HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?