32 °C Budapest

GE: csökkent hazánk relatív vonzereje - vidéki beruházások

Pénzcentrum
2004. március 2. 09:03

Szini Istvánnal, a General Electric vezető magyarországi képviselőjével és igazgatósági elnökével készített interjút a Magyar Hírlap, melyből kiderül, hogy bár Magyarország továbbra is vonzó az anyacég számára, relatíve azonban csökkent vonzereje.

Szini szerint kezd beszűkülni a hazai munkaerőpiac, egyes munkahelyekre nagyon nehéz munkaerőt találni. Példakánt említette a GE vezetője azokat az eseteket, melyekhez több idegen nyelv ismerete szükséges.

Iparűzési adó
A helyi önkormányzatnak fizetendő adó, melynek alapja az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén a nettó árbevétel csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével és közvetített szolgáltatások értékével , valamint az anyagköltséggel. Mértékét az önkormányzatok állapítják meg, de maximum 2%-os lehet.

SZÓTÁR >>

Az iparűzési adóról Szini elmondta, hogy azt a GE sem szereti jobban, mint a többi cég, s az igazi probléma az adónemmel az, hogy nem csak a magyarországi gyártást adóztatja meg, hiszen a külföldön készített, és beszerelt alkatrészek eladási ára is az alapja. Az adó jelenleg már egyenesen verseny hátránynak számít.

Hazánk relatív vonzereje a régióban egyébként is csökkenőben van, s Szini szerint a GE egy újabb iparágának Magyarországra telepítése esélytelennek tűnik. A vezető célja az, hogy a GE szolgáltatásokat telepítsen hazánkban, s ezek között említette a pénzügyi szolgáltatásokat, melyek hatalmas lehetőségeket tartogatnak még. A GE most is jelen van ezen a területen, az óriáscégé ugyanis a Budapest Bank.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hazai beruházásokkal kapcsolatban Szini elmondta, hogy azok célpontjai lehetnek Debrecen, Pécs és Szeged is, melynek megvan az az előnye is, hogy külföldi munkavállalókat is át tudnak csábítani hazánkba.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?