32 °C Budapest

Hogyan lehet ezerből tíz?

Pénzcentrum
2004. február 20. 09:24

Erőteljesen megkurtítaná a szavazatelsőbbségi "A" részvényosztály súlyát az Ericsson igazgatósága, amely talán véget vetne egy hosszú ideje tartó vitának a világ legnagyobb mobil távközlési felszerelésgyártójának a háza táján.

A probléma igen egyszerű az Investor AB és az Industrivaerden AB tulajdonában lévő szavazatelsőbbségi részvények ezerszeres szavazati erőt jelentenek a "B" osztályú törzsrészvényekhez képest, ami ellen a külföldi pénzügyi befektetők már több alkalommal tiltakoztak. Nem is meglepő, hiszen a két svéd befektető úgy tudja irányítani a társaságot, hogy közben nem osztoznak a részvényesekkel a problémák zömén.

Az igazgatóság terve szerint az ezerszeres szavazati erő tízszeresre esne vissza, amely elfogadható lenne mindkét részvényesi csoportnak.

Ha a változtatás keresztülmenne, a 6 legnagyobb svéd részvényes szavazati ereje 83%-ról 30%-ra esne vissza.

A szavazatelsőbbségi részvények alkalmazása gyakori a skandináv országokban, azonban az ezerszeres szorzó nem. AZ EU fokozott nyomás alatt tartja a kérdéses országokat, hogy szabályozzák jobban a helyzetet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon szintén van osztalékelsőbbségi részvény, amelynek maximum szavazati ereje tízszeres.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?