Antenna: Vodafone ki, nyereség be

Pénzcentrum
2004. február 12. 08:43

Immár nem társult, hanem kapcsolt vállalkozásként tartja nyilván tulajdonrészcsökkenése miatt a Vodafone-t az Antenna Hungária. Legalább már nem kuszálja össze a számokat a mobil kaland a gyorsjelentésben.

Innentől kezdve azonban a konszolidációs kör változása miatt nem korrekt a 4. negyedéves adatokat elemezni úgyhogy írásunk az AH 2003-as eredményére vonatkozik. Végül is mindegy, a folyamatok így is látszanak, bár a bázisból nem kerültek ki a Vodafone-os vadhajtások, így az összehasonlítás megtévesztő a 2002-es évvel.

Főbb megállapítások
- a társaság árbevételdinamikája igen alacsony, a 2.4% gyakorlatilag semmi egy távközlés, média területén dolgozó társasághoz képest
- üzemi szinten a cég nyereségessége kielégítő, 8.5%-os üzemi eredményszint elfogadható
- a magas amortizáció miatt a cég cash termelő képessége igen jó, a 7.6 milliárdos EBITDA 28.8%-os marginnal párosul
- a jó cash termelő képességhez viszonyítva a 20 milliárd forintos nettó eladósodottság nem tekinthető nagynak, azonban költségei erőteljes lehúzó hatást fejtenek ki a nettó eredményre.


Az Antenna Hungária árbevétele éves szinten 25.3 milliárd forintra nőtt, bár egy egyéb bevételek már csökkenést mutattak. Az EBITDA 11%-os növekedést mutat, emelkedésében nagy szerepe van a személyi költségek lefaragásának. A személyi költségek csökkenése mögött azonban outsourcingot gyanítunk, így tényleges pozitív fejleménynek inkább az erőteljes általános költségkontrollt tekinthetjük.

Az üzemi eredmény nagyarányú emelkedése az ÉCS jelentős csökkenésének tudható be, amely valószínűleg a Vodafone "elvesztésének köszönhető". Az üzemi szintet azonban jelentősen rontották az emelkedő pénzügyi költségek.

Összességében a társaságcsoport 50 milliós nettó eredmény ért el, amely az elmúlt időszak súlyos (Vodafone-nak köszönhető) mínuszai után kis nyugalmat adhat a társaságnak.

A társaság kapcsán még 4 tényezőt érdemes megemlíteni
- tervezett privatizáció, szakmai befektető esetén nyilvános ajánlat
- jelentős kockázat a műsorterjesztési díjak jövőbeli alakulása miatt
- még mindig csak formálódik (bár jó irányba) a távközlési üzletág jövője)
- megfelelő értékeltség

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az esetleges privatizáció kapcsán érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi árfolyam megfelelőnek tekinthető, mind az egy részvényre jutó saját tőke, mind a fundamentális érték területén.

A jelenlegi EBITDA érték stabilitását és egy 6-os EV/EBITDA szintet feltételezve a részvény fundamentális értéke 2156 forint, ennél sokkal többet valószínűleg senki sem akar adni a társaságért. (A Vodafone részedés még indokolhat reáliasan additív 900 forintot, de a részvény értéke még (10%-os műsorterjesztési diszkontot feltételezve) is maximum 2,700 forintra rúghat. )

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?