Antenna: Vodafone ki, nyereség be

Pénzcentrum
2004. február 12. 08:43

Immár nem társult, hanem kapcsolt vállalkozásként tartja nyilván tulajdonrészcsökkenése miatt a Vodafone-t az Antenna Hungária. Legalább már nem kuszálja össze a számokat a mobil kaland a gyorsjelentésben.

Innentől kezdve azonban a konszolidációs kör változása miatt nem korrekt a 4. negyedéves adatokat elemezni úgyhogy írásunk az AH 2003-as eredményére vonatkozik. Végül is mindegy, a folyamatok így is látszanak, bár a bázisból nem kerültek ki a Vodafone-os vadhajtások, így az összehasonlítás megtévesztő a 2002-es évvel.

Főbb megállapítások
- a társaság árbevételdinamikája igen alacsony, a 2.4% gyakorlatilag semmi egy távközlés, média területén dolgozó társasághoz képest
- üzemi szinten a cég nyereségessége kielégítő, 8.5%-os üzemi eredményszint elfogadható
- a magas amortizáció miatt a cég cash termelő képessége igen jó, a 7.6 milliárdos EBITDA 28.8%-os marginnal párosul
- a jó cash termelő képességhez viszonyítva a 20 milliárd forintos nettó eladósodottság nem tekinthető nagynak, azonban költségei erőteljes lehúzó hatást fejtenek ki a nettó eredményre.


Az Antenna Hungária árbevétele éves szinten 25.3 milliárd forintra nőtt, bár egy egyéb bevételek már csökkenést mutattak. Az EBITDA 11%-os növekedést mutat, emelkedésében nagy szerepe van a személyi költségek lefaragásának. A személyi költségek csökkenése mögött azonban outsourcingot gyanítunk, így tényleges pozitív fejleménynek inkább az erőteljes általános költségkontrollt tekinthetjük.

Az üzemi eredmény nagyarányú emelkedése az ÉCS jelentős csökkenésének tudható be, amely valószínűleg a Vodafone "elvesztésének köszönhető". Az üzemi szintet azonban jelentősen rontották az emelkedő pénzügyi költségek.

Összességében a társaságcsoport 50 milliós nettó eredmény ért el, amely az elmúlt időszak súlyos (Vodafone-nak köszönhető) mínuszai után kis nyugalmat adhat a társaságnak.

A társaság kapcsán még 4 tényezőt érdemes megemlíteni
- tervezett privatizáció, szakmai befektető esetén nyilvános ajánlat
- jelentős kockázat a műsorterjesztési díjak jövőbeli alakulása miatt
- még mindig csak formálódik (bár jó irányba) a távközlési üzletág jövője)
- megfelelő értékeltség

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az esetleges privatizáció kapcsán érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi árfolyam megfelelőnek tekinthető, mind az egy részvényre jutó saját tőke, mind a fundamentális érték területén.

A jelenlegi EBITDA érték stabilitását és egy 6-os EV/EBITDA szintet feltételezve a részvény fundamentális értéke 2156 forint, ennél sokkal többet valószínűleg senki sem akar adni a társaságért. (A Vodafone részedés még indokolhat reáliasan additív 900 forintot, de a részvény értéke még (10%-os műsorterjesztési diszkontot feltételezve) is maximum 2,700 forintra rúghat. )

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?