-1 °C Budapest

Antenna: Vodafone ki, nyereség be

Pénzcentrum
2004. február 12. 08:43

Immár nem társult, hanem kapcsolt vállalkozásként tartja nyilván tulajdonrészcsökkenése miatt a Vodafone-t az Antenna Hungária. Legalább már nem kuszálja össze a számokat a mobil kaland a gyorsjelentésben.

Innentől kezdve azonban a konszolidációs kör változása miatt nem korrekt a 4. negyedéves adatokat elemezni úgyhogy írásunk az AH 2003-as eredményére vonatkozik. Végül is mindegy, a folyamatok így is látszanak, bár a bázisból nem kerültek ki a Vodafone-os vadhajtások, így az összehasonlítás megtévesztő a 2002-es évvel.

Főbb megállapítások
- a társaság árbevételdinamikája igen alacsony, a 2.4% gyakorlatilag semmi egy távközlés, média területén dolgozó társasághoz képest
- üzemi szinten a cég nyereségessége kielégítő, 8.5%-os üzemi eredményszint elfogadható
- a magas amortizáció miatt a cég cash termelő képessége igen jó, a 7.6 milliárdos EBITDA 28.8%-os marginnal párosul
- a jó cash termelő képességhez viszonyítva a 20 milliárd forintos nettó eladósodottság nem tekinthető nagynak, azonban költségei erőteljes lehúzó hatást fejtenek ki a nettó eredményre.


Az Antenna Hungária árbevétele éves szinten 25.3 milliárd forintra nőtt, bár egy egyéb bevételek már csökkenést mutattak. Az EBITDA 11%-os növekedést mutat, emelkedésében nagy szerepe van a személyi költségek lefaragásának. A személyi költségek csökkenése mögött azonban outsourcingot gyanítunk, így tényleges pozitív fejleménynek inkább az erőteljes általános költségkontrollt tekinthetjük.

Az üzemi eredmény nagyarányú emelkedése az ÉCS jelentős csökkenésének tudható be, amely valószínűleg a Vodafone "elvesztésének köszönhető". Az üzemi szintet azonban jelentősen rontották az emelkedő pénzügyi költségek.

Összességében a társaságcsoport 50 milliós nettó eredmény ért el, amely az elmúlt időszak súlyos (Vodafone-nak köszönhető) mínuszai után kis nyugalmat adhat a társaságnak.

A társaság kapcsán még 4 tényezőt érdemes megemlíteni
- tervezett privatizáció, szakmai befektető esetén nyilvános ajánlat
- jelentős kockázat a műsorterjesztési díjak jövőbeli alakulása miatt
- még mindig csak formálódik (bár jó irányba) a távközlési üzletág jövője)
- megfelelő értékeltség

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az esetleges privatizáció kapcsán érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi árfolyam megfelelőnek tekinthető, mind az egy részvényre jutó saját tőke, mind a fundamentális érték területén.

A jelenlegi EBITDA érték stabilitását és egy 6-os EV/EBITDA szintet feltételezve a részvény fundamentális értéke 2156 forint, ennél sokkal többet valószínűleg senki sem akar adni a társaságért. (A Vodafone részedés még indokolhat reáliasan additív 900 forintot, de a részvény értéke még (10%-os műsorterjesztési diszkontot feltételezve) is maximum 2,700 forintra rúghat. )

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem