2021. január 21. csütörtök Ágnes

Rendkívüli bejelentés: 0 százalékos hitelt vezet be a kormány a fiataloknak


Nulla százalékra csökken a felsőoktatási hallgatók számára elérhető Diákhitel2 kamata - döntött a kormány, közölte közös sajtótájékoztatóján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára és Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

A kormány októbertől eltörli a Diákhitel2 kamatát, a kamatok megfizetését a kormány vállalja magára, az intézkedés a már folyósított hitelekre is vonatkozik

- mondta el Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden, a Diákhitel Központtal közösen tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár azt is közölte, hogy 2018. februárjától a Diákhitel2 nemcsak a tandíjra, hanem az idegen nyelvű képzésben részt vevők esetében, a térítési díjra is elérhetővé válik, valamint 40-ről 45 évre emelkedik, hogy a Diákhitel1-et meddig lehet igénybe venni.

A Diákhitel1 havi maximum felvehető értéke 70 ezer forintra nő, aki külföldön tölt egy vagy két félévet, az ennek az összegnek a dupláját veheti fel erre az időszakra. Szintén jövő februártól lesz érvényes, hogy aki rokkantsági vagy rehabilitációs járadékban részesül, mentesül a kamatfizetés alól - az ellátás idejére.

Szeptember 30-ig kitolódik a Diákhitel2 igénylési időszaka a folyó félév tekintetében

- közölte Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezetője, majd hozzátette, hogy aki befizette már a tandíjat, az október 15-ig visszaigényelheti azt, és felveheti a Diákhitel2-t. Ezt technikailag úgy tudja megtenni, hogy igazolja, az intézmény már megkapta a tandíját, és ebben az esetben a Diákhitel Központ visszautalja azt a diáknak, ha megköti a diákhitel-szerződést. A folyamatot a tanulmányi osztályon tudják elindítani a diákok, ott kérhetnek igazolást a tandíj megfizetéséről.

A diákhitelek törlesztéséhez kapcsolódik, hogy a volt diákok számára a munkáltatók cafetéria keretében is támogathatják a hitel törlesztését, ez a juttatás adó- és járulékmentes lesz a törlesztőrészet erejéig, de legfeljebba a minimálbér 20 százalékáig.

A diákhitelekkel kapcsolatban nem ez mostanában az egyetlen újítás, szeptember 6. óta a teljes igénylési folyamat végig vihető elektronikusan, amennyiben a hallgató rendelkezik Ügyfélkapu-regisztrációval. Ezzel a lehetőséggel minden negyedik igénylő élt azóta. Diákhitel2-t 3 458-an igényeltek idén.

A diákhitelrendszer átalakításával kapcsolatban régóta megy a gondolkodás a Diákhitel Központon belül, kormánydöntés pedig az elmúlt napokban született róla - mondta el az Emmi államtitkára, majd hozzátette: sikerességi kritériumokat, például, hogy többen vegyenek fel Diákhitelt, nem határozott meg a kabinet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked