2020. március 31. kedd Árpád

Ők a legnagyobb magyar adótartozók: egy időre megússzák a koronavírus miatt


Orbán Viktor ma bejelentett intézkedéscsomagjának köszönhetően felfüggeszti a veszélyhelyzet végéig az adóvégrehajtásokat: tehát sokan fellélegezhetnek, ugyanis minden NAV felé tartozó adós haladékot kap. Ám az Adóhivatal azt is közzéteszi, kik azok, akik a legtöbb pénzzel tartoznak az államnak. A legfrissebb listán olyan nevek szerepelnek, mint Bíró Ica, Berki Krisztián, vagy éppen Frabato.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója előtt Orbán Viktor jelentette be a legújabb gazdaságvédelmi intézkedéseket 6 pontban.

 Ezek között szerepel,

 • hogy gyakorlatilag az összes katást felmentik az adófizetés alól június 30-ig,
 • a kata adótartozásokra haladékot kapnak az érintettek,
 • a médiaszolgáltatók is hasonló kedvezményeket kapnak, mnt a turismus és a vendéglátás szereplői,
 • a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat felfüggesztik,
 • a lejáró gyes- gyed, gyet-jogosultság automatikusan meghosszabbodik a veszélyhelyzet végéig
 • és végül az is, hogy adóvégrehajtásokat felfüggesztik.

Hogy ez az utolsó pont Magyarországon egészen pontosan hány embert érint, azt nem tudjuk, arról azonban nagyon pontos adatokkal rendelkezünk, hogy kik tartoznak a legtöbb pénzzel, hiszen a NAV minden negyedévben frissíti a legnagyobb adósok listáját. A listán azoknak a neve olvasható, akiknek 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozása meghaladja a 10 millió, a nem magánszemélyeknél pedig a 100 millió forintot.

A NAV 2019 negyedik negyedévében 86 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt. A 86 adózó összesen 14,2 milliárd forint adót nem fizetett be. Az listán 37 cégnek és 49 magánszemélynek a neve szerepel.

Az éllovas, szentendrei székhelyű Vasbeta Kft., mely is kétszer fenn van a listán, összesen 1,9 milliárdos adóhiánnyal és 1,1 milliárd forint bírsággal. Magánszemélyek közül Tóth Tibor van az élen a maga félmilliárdos adóhiányával.

Közzétették a huzamosabb ideje adótartozással rendelkezők listáit is, melyen azon el nem évült tartozással rendelkezők vannak felsorolva, akik nem vallották be, vagy bevallották, de nem fizették be az adót. A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek listáján 2602 név olvasható. Közülük 1892-en magánszemélyként, 678-an egyéni vállalkozóként halmoztak fel tartozást, továbbá 32 olyan személyt is nyilvántartásba vett a NAV, akik nem rendelkeznek lakcímmel.

Az ismertebb nevek közt szerepel, Bíró Ica, aki svájcifrank-alapú hitele miatt került bajba, és el kellett hagynia az otthonát.

Nem először olvasható Berki Krisztián tévés celeb neve a magánszemély nagyadósok között, jelenleg egy budapesti, XIII. kerületi lakcímmel szerepel a felsorolásban.

Már régóta szerepel a NAV nyilvántartásában többek között Dobrai Sándorné, azaz bróker Marcsika, Seffer István plasztikai sebész, Fischl András, aki Frabato mágus néven ismert, N. Forgács Gábor filmes (aki egyebek mellett az Álom.net című film rendezője volt) és Volkova Ekaterina divattervező is, aki a becsődölt - és 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó - gázkereskedő Emfesz Kft.-t vezető Góczi István felesége.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

 • száraz köhögés
 • láz
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légzési nehézségek
 • légszomj
 • hasmenés
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.26-04.01
Budapest

Interspar

03.26-04.01
Országos

Lidl

03.26-04.01
Országos

Spar

03.26-04.01
Országos

Auchan

03.26-04.01
Országos

Tesco

03.26-04.01
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos