2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Ők a legnagyobb magyar adótartozók: egy időre megússzák a koronavírus miatt


Orbán Viktor ma bejelentett intézkedéscsomagjának köszönhetően felfüggeszti a veszélyhelyzet végéig az adóvégrehajtásokat: tehát sokan fellélegezhetnek, ugyanis minden NAV felé tartozó adós haladékot kap. Ám az Adóhivatal azt is közzéteszi, kik azok, akik a legtöbb pénzzel tartoznak az államnak. A legfrissebb listán olyan nevek szerepelnek, mint Bíró Ica, Berki Krisztián, vagy éppen Frabato.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatója előtt Orbán Viktor jelentette be a legújabb gazdaságvédelmi intézkedéseket 6 pontban.

 Ezek között szerepel,

  • hogy gyakorlatilag az összes katást felmentik az adófizetés alól június 30-ig,
  • a kata adótartozásokra haladékot kapnak az érintettek,
  • a médiaszolgáltatók is hasonló kedvezményeket kapnak, mnt a turismus és a vendéglátás szereplői,
  • a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat felfüggesztik,
  • a lejáró gyes- gyed, gyet-jogosultság automatikusan meghosszabbodik a veszélyhelyzet végéig
  • és végül az is, hogy adóvégrehajtásokat felfüggesztik.

Hogy ez az utolsó pont Magyarországon egészen pontosan hány embert érint, azt nem tudjuk, arról azonban nagyon pontos adatokkal rendelkezünk, hogy kik tartoznak a legtöbb pénzzel, hiszen a NAV minden negyedévben frissíti a legnagyobb adósok listáját. A listán azoknak a neve olvasható, akiknek 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozása meghaladja a 10 millió, a nem magánszemélyeknél pedig a 100 millió forintot.

A NAV 2019 negyedik negyedévében 86 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt. A 86 adózó összesen 14,2 milliárd forint adót nem fizetett be. Az listán 37 cégnek és 49 magánszemélynek a neve szerepel.

Az éllovas, szentendrei székhelyű Vasbeta Kft., mely is kétszer fenn van a listán, összesen 1,9 milliárdos adóhiánnyal és 1,1 milliárd forint bírsággal. Magánszemélyek közül Tóth Tibor van az élen a maga félmilliárdos adóhiányával.

Közzétették a huzamosabb ideje adótartozással rendelkezők listáit is, melyen azon el nem évült tartozással rendelkezők vannak felsorolva, akik nem vallották be, vagy bevallották, de nem fizették be az adót. A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek listáján 2602 név olvasható. Közülük 1892-en magánszemélyként, 678-an egyéni vállalkozóként halmoztak fel tartozást, továbbá 32 olyan személyt is nyilvántartásba vett a NAV, akik nem rendelkeznek lakcímmel.

Az ismertebb nevek közt szerepel, Bíró Ica, aki svájcifrank-alapú hitele miatt került bajba, és el kellett hagynia az otthonát.

Nem először olvasható Berki Krisztián tévés celeb neve a magánszemély nagyadósok között, jelenleg egy budapesti, XIII. kerületi lakcímmel szerepel a felsorolásban.

Már régóta szerepel a NAV nyilvántartásában többek között Dobrai Sándorné, azaz bróker Marcsika, Seffer István plasztikai sebész, Fischl András, aki Frabato mágus néven ismert, N. Forgács Gábor filmes (aki egyebek mellett az Álom.net című film rendezője volt) és Volkova Ekaterina divattervező is, aki a becsődölt - és 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó - gázkereskedő Emfesz Kft.-t vezető Góczi István felesége.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.