21 °C Budapest

Nem is gondolnád, hány jó házasság megy rá a hitelfelvételre

2017. május 25. 15:00

A legjobb kapcsolat és a legstabilabb házasság is rámehet a pénzügyi problémákra, főleg ha rosszul végződik egy hitelfelvétel, amiről a pár egyik tagja mondjuk nem is tudott. Az ilyen esetek káros következményeitől is megvéd a közjegyzőnél kötött házassági szerződés: ebben a felek rögzíthetik, hogy a külön-külön keletkezet adósságaik a másikat nem terhelik.

Egyre többen ismerik fel, hogy a vagyonjogi kérdések házasság előtti rendezése nem a bizalmatlanságról, sokkal inkább a házastárs biztonságáról szól. A kapcsolat stabilitásának megőrzése érdekében fontos gondoskodni arról, hogy pénzügyi döntéseink miatt a másikat ne érhesse kellemetlenség. Például amiatt, ha a férj a nagyszüleitől örökölt lakását egy jóval nagyobbra cseréli, hogy azt bérbe adja, a jelentős árkülönbözetet lakáshitelből fedezi, ám annak törlesztésével gondjai akadnak. Nem egyszer a feleség nem is tud arról, hogy párja a tranzakció érdekében mekkora adósságba verte magát.

Kellemetlen lehet a meglepetés

Így nagy lehet a megdöbbenés, amikor a férj hitelezője a feleség nevén lévő vagyontárgyakra is rá akarja tenni a kezét. Többek között arra a Balaton-parti nyaralóra, amit a férj a neje nevére vett, most azonban azon is túl kell adnia. Sajnos arról is gyakran hallani, hogy csak szerette halála kapcsán értesül a házastárs arról, mekkora adósságot kell rendezni, akár a "vétlen" fél vagyonából is.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a házastársak együttesen felelnek az olyan tartozásokért, amelyeket közösen vállaltak. Például a mindkettejük által adóstársként kötött szerződésből származókért.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy az is közös tartozásnak minősülhet, ami a házassági életközösség ideje alatt az egyik fél egyedül vállalt kötelezettségéből keletkezik.

 Például, hiába csak az egyik házastárs vesz fel lakáshitelt, az abból eredő, hitelezővel szembeni tartozásért nem csak ő felel a külön vagyonával, hanem házastársa is, a közös vagyonukkal.

A közjegyző menthet meg

A Polgári Törvénykönyv értelmében ugyan van mód arra, hogy ha az egyik házastárs a másik hozzájárulása nélkül megkötött szerződéssel nagymértékű adósságot halmozott fel, és ez olyan mértékű, hogy a házastársát a vagyonközösség alapján megillető részesedést is veszélyezteti, akkor a bíróság a veszélyeztetett házastárs kérésére a házastársi vagyonközösséget még az együttélés fennállása alatt megszüntetheti. Ám ebben az esetben egy bíróság előtti bizonyítási eljárásra kell felkészülnie a feleknek, amelynek a kimenetele bizonytalan, időtartama pedig általában igen hosszú.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha valaki biztosra akar menni, és szeretné megkímélni párját attól, hogy adóssága a másikat is terhelje, akkor a legjobb, ha egy közjegyzőnél házassági vagyonjogi szerződést kötnek.

Ebben ugyanis rendelkezhetnek arról, hogy az életközösségük alatt szerzett vagyonból mi kerüljön az egyik, illetve a másik házastárs különvagyonába, mi legyen a közös vagyonuk, továbbá rendelkezhetnek a saját felelősségeikről is. Ilyen esetben a különvagyonával a házastárs csak akkor felel a tartozásért, ha a kötelezettséget maga is kifejezetten vállalta, például adóstárs volt a szerződésben. Egyéb esetekben pedig legfeljebb csak a közös vagyonból rá eső részével felel, de a különvagyonával nem.

A házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződést be kell jegyeztetni a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába ahhoz, hogy szükség esetén hivatkozni lehessen rá.

Ellenkező esetben harmadik személlyel - például a hitelezőnkkel - szemben nem lesz érvényes. Ennek érdekében mindenképpen közjegyzőhöz kell fordulnunk, méghozzá ahhoz, akinek az illetékességi területén lakunk közösen, vagy lakik bármelyik házasfél. Magát a házassági vagyonjogi szerződést bármelyik közjegyző elkészítheti, de bejegyezni csak az illetékes közjegyző tudja, így érdemes rögtön hozzá fordulnunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm