2020. október 21. szerda Orsolya

Kiszámoltuk: akkor is bombaüzlet a babaváró hitel, ha nem vállalsz gyereket


Megjelentek a babaváró hitel részletei, amelyekből több meglepő dolog is kiderült. Mostani számításaink során például arra jutottunk, hogy még akkor is sokkal jobban megéri ezzel a konstrukcióval élni, ha még véletetlenül sem gondolkodunk gyerekvállaláson. Mutatjuk, hogy ez hogy lehetséges.

Az elmúlt napokban megismerhettük a 10 millió forintos, kamatmentes babaváró hitel részleteit. Eszerint ha 5 éven belül nem érkezik meg a gyerek, akkor a hitelünk teljes addig kamattámogatását egy összegben kell kifizetni, a fennmaradó futamidőben az ötéves állampapírok átlaghozamához viszonyított mértékben kamatozik. Ez a mai szinten kb. 8 százalék, a kamattámogatás mértéke pedig a jelenlegi ÁKK hozamszintből következően 5 százalék körüli. A kamatperiódus 5 év. Ez ugyanakkor kamattámogatás, tehát azt az összeget az állam fogja fizetni a bankoknak. A részletekről itt olvashatsz bővebben.

Olcsó hitelt akarsz, de nem vállalnál gyereket? Van megoldás! Személyi hitelekért kattints kalkulátorunkra!

Jelen cikkünkben azt számoljuk ki, hogy a feltételek ismeretében azoknak is megéri-e felvenni a babaváró hitelt, akik nem gondolkodnak gyermekvállaláson. A részletszabályok szerint a törlesztő mértéke nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. Mi most 5 milliós hitelösszeggel számoltunk, a futamidő 9 év, így jött ki a 46 296 forintos törlesztőrészlet. A tőketörlesztés a jelenlegi kamattámogatás szintjén 2 777 778 forint lenne az ötödik évig, amikor is egyértelművé válik, hogy nem érkezik meg a gyerek.

Ekkor a jogszabály szerint azonnal, egy összegben meg kell téríteni az eddigi kamattámogatást, azaz 677 404 forintot.

A kölcsöne ezután - a jelenlegi kondíciók szerint - 8 százalékkal kamatozik. Ez azt jelenti, hogy a fennmaradó tőketartozásra (2 222 222 forint) a törlesztője a maradék 4 évra 54 251 forint lenne havonta. Így négy év alatt 2 604 045 forintot fizetne vissza az igénylő, amelyből 381 823 forint volt a kamatköltség.

Mindebből az jön ki, hogy a 9 év alatt 1 millió forintot fizetett ki a pár az 5 millió forint tőketartozáson felül, és közben nem érkezett meg a gyerek. Mindehhez még hozzá kell számolni a kezességvállalási díjat, amely jelen ismereteink szerint kb. 216 ezer forint lenne a teljes futamidő alatt, azaz összesen 1,25 millió forintba került a párnak, hogy nem született meg a gyerek - hiszen ennyit kellett kifizetnie kamatköltségekre, amit megspórolhatott volna, ha akár csak 1 gyerek is születik. A különösen kellemetlen az egészben az, hogy az első öt éves kamattámogatást egyösszegben kellett kifizetnie, feszes határidőn (120 nap) belül.

Még így is jobban megéri, mint a személyi hitel?

Gyakran írunk a töretlen népszerűségű személyi kölcsönökről, és folyamatosan azt látjuk, hogy ezek kamata egyelőre csökkenő pályán áll. Hogy össze tudjuk hasonlítani a babaváró hitelt a vele legközelebbi rokonnak számító személyi hitellel, segítségül hívtuk a Pénzcentrum kalkulátorát. 5 millió forintos hiteleket néztünk meg, 84 hónapos futamidővel. Az első különbség itt tűnik ki - a személyi kölcsönök futamideje nem lehet olyan hosszú, mint a babaváró hitel minimális futamideje.

aHitelfelvételkor az egyik legfontosabb teendőnk, hogy összehasonlítsuk az ajánlatokat a döntés előtt. Egy-egy nagyobb összegű kölcsön teljes futamideje alatt akár milliókkal is ráfizethetünk, ha rosszul választunk bankot, de már egy kis összegű hitel esetén és százezres lehet a különbség. A felelős hitelfelvételhez használd kalkulátorunkat, ahol két kattintással személyre szabhatod az ajánlatokat. Kalkulálj, válogass, és dönts felelősen! >>> KATT <<<

Ha 5 millió forintra van szükségünk, és bele akarunk férni az 50 ezres törlesztőkorlátba, akkor legalább 108 hónapos futamidőre tudjuk felvenni a hiteleket. A legtöbb személyi kölcsön maximális futamideje viszont csak 84 hónap, csak némely bank teszi lehetővé a 96 hónapos futamidőt.

Persze a babaváró hitelnél is élhetünk az elő- vagy végtörlesztés lehetőségével, így aztán korábban is letudhatjuk a hitelünket, mint a vállalt futamidő. De térjünk vissza a személyi hitelekre.

Emlékezzünk vissza, hogy amennyiben a babaváró hitelfelvétel után nem jött meg a gyerek, úgy az igénylés 1,25 millió forintba fájna nekünk a tőketartozáson túl. A kalkulátorunkban az egyik legkedvezőbbnek tűnő ajánlat, az UniCredit hitelével is 1,35 millió forint lenne a kamatköltség, 7,29 százalékos THM mellett. A CIB és Cetelem ajánlataival ez már 2 millió forint felett van, az OTP és K&H ajánlatai már a 2,5 milliót közelítik.

Némileg olcsóbban kijövünk, ha a jövedelmünk magas. Az alacsonyabb kockázati besorolás miatt a kamatunk is kedvezőbb ilyenkor, de még így is 1,35 és 2,41 millió forint között van a kamatköltségekre kifizetett összeg.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy a babaváró hitel még akkor is bombajó megoldás, ha egyáltalán nem gondolkodunk gyerekvállaláson.

Természetesen ez számos visszaélésre ad lehetőséget, így aztán várható, hogy a feltételek akár szigorodhatnak is. Ha azonban így marad, nem kérdés, hogy nagy összegű hitelfelvétel esetén érdemes lehet a babavárót választani akkor is, ha egyáltalán nincs képben a gyerek - természetesen az egyéb feltételeknek megfelelve. A személyi kölcsön iránti kereslet tömeges visszaesése ugyanakkor nem valószínű, tekintve, hogy az igénylés messze egyszerűbb, mint a babaváró hitel már most ismert igénylési procedúrája, és jellemzően a személyi hitelt a magyarok ennél kisebb összegben igénylik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó