2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Ilyen alacsony kamatok még nem voltak, mint most: csökkenhet még tovább?


Visszaesett novemberben a személyi hitelek iránti kereslet az előző hónapokhoz képest, éves szinten azonban még mindig növekedésről beszélünk. A kamatok terén nincs áttörés: bár a legutóbbi adat éves mélypontot jelent, ezzel még mindig az egy éve beállt 13,4 és 12,8 százalékos sáv közé esik a szint. A csökkenés már hónapok óta tart, de a banki ajánlatok között még mindig találunk az átlagnál sokkal alacsonyabb kamatokat.

A téli hónapok hagyományosan visszavetik a keresletet a személyi kölcsönök iránt: mégis ki az, aki lakásfelújításba kezd vagy autóvásárlás mellett dönt a karácsony előtti és az azt követő időszakban? Ezek ugyanis a legjellemzőbb hitelcélok a személyi kölcsönöknél. Ezeket a visszaeséseket az MNB statisztikájában is rendszeresen tetten érjük, egyértelműen kimutatható visszaesés figyelhető meg.

Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ez sok esetben már a szeptemberi-októberi csúcs után novemberben is jelentkezik, amikor már kis mértékben csökken a kereslet az előző hónapokhoz képest. Idén novemberben is így volt ez, az MNB adatai szerint novemberben 43,22 milliárd forintnyi személyi hitelt vettek fel a magyarok az októberi 48,15 és a szeptemberi 50,6 milliárd után.

Ez azonban még mindig növekedést jelent az egy évvel ezelőtti 39 milliárdhoz képest, azaz a személyi hitelek iránti kereslet csökkenéséről egyáltalán nem beszélhetünk. Sőt, 2019 abszolút rekordév lesz, amit 2020-nak nehéz lesz túlszárnyalnia. Az viszont az ábrán is látható, hogy a legnagyobb visszaesést általában a december produkálja, így tűkön ülve várjuk az év utolsó hónapjára vonatkozó adatokat.

A kamatok már egy ideje beálltak a 13 százalékos szint köré, és ebben most sem látunk elmozdulást. Jelenleg 12,83 százalék a legfrissebb adat a személyi hitelek átlagos kamatáról, ami éves mélypontot jelent, nagy kilengést azonban nem láttuk az elmúlt egy évben - a megelőző 12 hónapban 12,8 és 13,4 között ingadozott a kamatszint. Július óta folyamatos szisztematikus csökkenést láthatunk, ez valameddig még kitarthat, de nem a végsőkig.

Azért is nem a végsőkig, mert a banki kamatoknak - amelyek átlaga szerepel a fenti statisztikában - is van egy minimum szintje, amit - minden jel szerint - már elértünk. A referenciakamatok nem csökkentek tovább, a banki versenynek pedig aligha lesz már leszorító hatása, így a közeljövőben inkább a kamatok stagnálására kell készülnünk. Ezt támasztották alá egyébként a Pénzcentrumnak nyilatkozó bankok is válaszukban.

Személyi hitelek egy helyen: keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

De mennyi is ma az annyi? Ha megnézzük a konkrét banki személyi hiteleket, akkor nagyon nagy eltérést látunk a kamatok között. A kalkulátorunkban most 1 millió forintra, 5 év futamidőre néztük meg, hogy mennyibe is kerülnek a személyi hitelek. Ezt találtuk:

Az UniCredit hitele például 7,82 százalékos THM-mel vehető fel, a CIB 8,17 százalékkal kínálja a személyi kölcsönt. A Raiffeisen 8,97 százalékos THM-et ígér, a Budapest Bank hitelének költsége pedig szinte teljes egészében megegyezik egy átlagos személyi kölcsön hitel kamatával - ez 12,8 százalék (bár az MNB statokban kamat szerepel, és nem THM). A K&H bank THM-e 13,76 százalék, a Cetelemé már valamivel átlagon felüli, 15,05 százalék. Az Erste 16,59 százalékkal, az OTP 21,93 százalékkal kínálja a személyi hitelt a fenti feltételek mellett. Könnyen belátható, hogy milyen nagy eltérés van a személyi hitelek kamatai között, így nem mindegy, mit választasz. Az okos döntéshez mi a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó