20 °C Budapest

Ennyi jár vissza egy devizahiteles családnak + videó

Pénzcentrum
2014. augusztus 26. 05:30

A Pénzcentrum számolta ki elsőként, hogy mennyi járhat vissza egy átlagos devizahiteles adósnak. Most egy nehéz helyzetbe jutott családnak visszajáró összeget kalkuláltuk ki. Vajon mennyit kaphatnak vissza Dávodiék, és mekkora összegre számíthat egy átlagos devizaadós?

A TV2 Naplójának vasárnapi adásában a devizahiteleseknek járó visszatérítésről volt szó, ahol a tipikus magyar adóst megtestesítő Dávodi családot mutatta be a televízió. A devizahiteles mentőcsomagnak köszönhetően nekik is jár vissza pénz, az összeg kiszámolásában szerkesztő kollégánk, Ráski Péter volt a család segítségére.

Mennyit kap a család?

A család helyzete elég összetett, mivel két devizaalapú szerződésről is beszélhetünk az esetükben. Az első az eredeti hitel, amit 2010-ben zártak le, így mivel az öt éves elévülési időszakon belül található a szerződés, várhatóan készpénzt kapnak majd vissza. Ennek részleteit várhatóan a devizahiteles mentőcsomag most készülő második törvénye fogja szabályozni. Lényeges, hogy esetükben nem történt egyoldalú kamatemelés, így csupán az árfolyamrés jogcímén kapnak vissza pénzt. 

Ebből a szerződésből a család az átlagos árfolyamrés alapján 82 500 forintot kap vissza, a bank napi árfolyamait alkalmazva viszont ez az összeg csupán 56 ezer forintot tesz ki.

A második szerződést a család kifejezetten az első hitel kiváltására vette fel, egy másik hitelintézettől. Mivel a lakáshitelek esetén a bankok 2011 elejétől kötelesek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) középárfolyamán elszámolni a törlesztőrészleteket, ezért ennél a szerződésnél az árfolyamrés kevesebb, mint egy évig állt fenn. Emiatt a második szerződés esetén csupán 13 ezer forint jár vissza a családnak.

Ez utóbbi esetben viszont nem biztos, hogy készpénzt kapnak vissza, hanem megtörténhet, hogy a tőketartozás csökken. Erről szintén a szeptemberben várható törvény fog dönteni.

A család így hozzávetőlegesen  a két szerződés alapján összesen 96 ezer forintot kaphat vissza az árfolyamrés miatt.


Mire költsük a visszajáró pénzt?

A riport végén kiderül, hogy a család a visszajáró összeget egy új ágy megvételére költené, azonban a Pénzcentrum javaslata az, hogy amennyiben élő szerződésünk van (akár hitelkiváltás miatt), akkor jobban járhatunk, ha a előtörlesztjük a hitelünket. Ennek köszönhetően ugyanis csökken a havi törlesztőrészlet, így enyhítve a terheken.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan számolhatom ki, hogy én mennyit kapok?

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogyan tudjuk kiszámolni az árfolyamrés miatt visszajáró összeget, ennek pontos lépéseit itt olvashatod, részletekért kattints ide!

A számítás lépései:

  • Először keresd meg a folyósítási értesítőd, ezen alapvetően fontos adatok vannak, amelyek nélkül nem tudod kiszámolni a neked járó összeget
  • Erről szükséges adat a folyósítás összege forintban, és a folyósítás árfolyama, az összeget el kell osztani az árfolyammal, így megkapjuk a devizában mért tartozásunkat
  • Ezután keresd ki az előző napi MNB árfolyamot, amit itt találsz meg
  • Az MNB árfolyammal szorozd fel a devizatartozást, így megkapod, hogy mekkora összeget kellett volna megkapnod valójában
  • Vond ki a kapott összegből a ténylegesen folyósított összeget, így megkapod azt, hogy mekkora volt a veszteséged a folyósítási árfolyamrésen

Mennyi lehet a végösszeg egy átlagos szerződésnél?

Ha nem csak az árfolyamrés, hanem az egyoldalú kamatemelést is figyelembe veszzük a visszatérítés kiszámításánál, akkor jóval nagyobb összeg jön ki. A Pénzcentrum elsőként számolta ki, hogy mennyi járhat vissza egy átlagos devizahitelesnek.

A végső összeget nagyban befolyásolja, hogy mikor történt kamatemelés, mivel több, mint kétmillió forint is visszajárhat egy átlagos adósnak az árfolyamrés és a kamatemelés jogcímén összesen.

A számítás módszeréről és arról, hogy mitől függ a visszajáró összeg részletesebben egy korábbi cikkünkből tájékozódhatsz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem