2020. január 18. szombat Piroska

Durva, ami történik: bezuhant a hitelek kamata, tömegével veszik fel a magyarok


Nincs megállás a lakáshiteleknél, a legfrissebb adatok szerint több mint 80 milliárd forintot vettek fel belőle. Ez több, mint tavaly ilyenkor volt, és nagyobb az éves átlagnál is. A kamatoknál pedig elképesztő zuhanást láttunk: régen lehetett ilyen alacsony kamattal hitelt felvenni Magyarországon. Azt pedig, hogy az egyes bankok lakáshitelei között mennyi eltérés van, a Pénzcentrum kalkulátorában láthatjuk.

Tegnap arról számoltunk be, hogy meglepő dolog történt a személyi hiteleknél: az átlagos kamat, amivel a magyarok felvették a személyi hiteleket, nőtt, miközben a kereslet nem változott. Ez azért fura, mert a termékek kamatai egyébként nem változtak. Ez azt jelenti, hogy 2019 októberében a magyarok megint inkább a drágább hiteleket választották az olcsó helyett.

A lakáshitelek kamatainak összehasonlításához a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk!

A lakáshiteleknél pont ellentétes tendenciát látunk. Az elmúlt két hónapban olyan mértékben csökkent a lakáshitelek kamata, hogy arra az előző évben egyáltalán nem volt példa, így ismét egy éves mélypontról számolhatunk be. Átlagosan 4,22 százalékos kamattal vettek fel lakáshitelt a magyarok 2019 októberében.

Ha szétboncoljuk kamatperiódus szerint, akkor azt látjuk, hogy a változó kamatozás már nem olyan olcsó, mint tavaly decemberben, de éves szinten egyáltalán nem változott. bezuhant viszont a fix hitelek átlagos kamata: a legkeresettebb, 1 és 5 év közötti kamatfixálás 4,09 százalékba kerül, de már majdnem ennyi azonban az 5 és 10 év közötti fixálás is (4,28). Ettől még kevésbé marad el a 10 év fölötti fixálás, ami 4,45 százalékkal vihető. Ennek a csökkenési üteme elképesztően nagy volt.

És bár korábban azt írtuk, hogy a babaváró visszavetette a lakáshitelezést, mára az már egyáltalán nem jellemző. Az októberi igénylések mértéke meghaladta 81 milliárdot, ami 2,7 milliárdos emelkedés a tavalyi évhez képest, és magasabb, mint az éves átlag.

A kamatperiódusnál további átrendeződést látunk, az 1 és 5 év közötti fixálás továbbra is népszerű, a legnépszerűbb azonban az 5 és 10 év közötti fixálás: ebből 45 milliárdot vettek fel. Nincs áttörés továbbra sem a 10 év feletti kamatfixálásban: 9,8 milliárdot vettek fel belőle.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS