11 °C Budapest
Pregnant woman changing light bulb on ceiling while standing on ladder

Ezt tudnia kell annak, aki 2024-ben felvenné a babavárót: ezekbe a bankokba bemenni is kár?

2024. január 3. 14:31

2024-től megújuló feltételekkel igényelhető a babaváró támogatás: egyrészt 11 millió forintra nőtt a felvehető hitel maximuma, másrészt viszont leszűkült a jogosultak köre. Ezzel együtt továbbra sem mindegy, hogy a fiatal házasok hol igénylik a kölcsönt, ugyanis a hitelbírálati gyakorlat bankonként eltérő. A Bankmonitor szakértői szerint a választás során azt is érdemes figyelembe venni, hogy miközben vannak bankok, amelyek 150-180 000 forint jóváírást adnak a náluk igénylőknek, több pénzintézet 2024-ben megszüntette a visszatérítéseit.   

A babaváró igénylése 2024-ben

2024-től a babaváró hitelt kizárólag olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem töltötte be a 30. életévét. (2024-ben még lesz egy átmeneti időszak, amikor a feleség 41 éves koráig igényelhetik a párok, ám csak akkor, ha a nő várandós, a magzat pedig betöltötte a 12. hetes kort.) Ezzel együtt a hitel maximális összege 10 millióról 11 millió forintra nő.

Az állami támogatásnak köszönhetően az első öt évben mindenképpen kamatmentes hitel egyéb feltételei egyébként nem módosulnak: a kölcsön a futamidő végéig kamatmentes marad, ha ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, a további babák érkezésekor pedig elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét.

Bár a babaváró hitel igénylésének személyi feltételeit és a kapcsolódó állami támogatásokat jogszabály rögzíti, a Bankmonitor szakértői szerint mégis nagy jelentősége lehet annak, hogy a pár melyik pénzintézetnél igényli a konstrukciót. Eltérő például a hitelezhetőség alsó korhatára (18-23 év), az elvárt minimális jövedelem összege, de különbözőképpen fogadják el a bankok az egyes jövedelemtípusokat (pl. készpénzes jövedelem), valamint a határozott idejű munkaviszonyt is. Emiatt előfordulhat, hogy míg az egyik bank gond nélkül hitelez egy párt, a másik kikosarazza őket, vagy csak alacsonyabb hitelösszeget ad számukra.

A bank kiválasztásakor az elérhető összegű jóváírásokra is célszerű figyelni, a Bankmonitor gyűjtése szerint ugyanis a pénzintézetek egy része 150-180 000 forint visszatérítéssel csábítja a párokat. A korábbiakhoz képest azonban csökkent a jóváírást adó bankok száma, így jelenleg az OTP Banknál, a CIB Banknál, a MagNet Banknál és a Raiffeisen Banknál nincs ilyen akció.  

Gránit Bank: 180 000 Ft jóváírás

A 2024. február 29-ig benyújtott babaváró igénylésekre egy alkalommal 180 000 forint jóváírást ad a bank, amennyiben a folyósítás 2024. március 31-ig megtörténik. Maga a jóváírás a hitel folyósításának napján történik a kölcsönszerződésben szereplő, Gránit Banknál vezetett bankszámlára.

K&H Bank: 160 000 Ft jóváírás

A K&H Bank 160 000 forint jóváírást ad az ügyfél hiteltörlesztésre szolgáló, K&H Banknál vezetett bankszámlájára a sikeres folyósítást követően akkor, ha a hitelösszeg legalább 11 millió forint, valamint a pár hozzájárul a marketingcélú megkereshetőséghez és nem tiltakozik az alapszintű marketingcélú adatfelhasználás ellen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

UniCredit Bank: 150 000 Ft jóváírás

Az UniCredit Bank a 2024. január 31-ig befogadott babaváró hitelekre 150 000 forint jóváírást fizet azzal a feltétellel, hogy a kölcsön folyósításának 2024. február 29-ig meg kell történnie. Magára a jóváírásra a folyósítást követő hónapban kerül sor. Itt a babaváró igénylésének nem feltétele az UniCredit Banknál vezetett bankszámla.

MBH Bank: 150 000 Ft jóvárás

Az MBH Bank 150 000 forint jóváírást fizet a 2024. március 31-ig hiánytalanul befogadott babaváró hitelekre abban az esetben, ha a hitel összege legalább 10 millió forint. A jóváírás az MBH Banknál vezetett, hitelszerződésben szereplő bankszámlára történik.

Erste Bank: 150 000 Ft jóváírás

Az Erste Bank visszavonásig érvényben lévő akciója keretében 150 000 forint egyszeri jóváírást fizet a folyósítást követően. A kedvezmény összegét a bank a babaváró hitelhez kapcsolódó törlesztési számlán írja jóvá a folyósítással egy időben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem