17 °C Budapest
Stressed young woman makes calculations on taxes to be paid

Nehéz idők jönnek a magyar hitelesekre: júliustól durván megemelkedhetnek a törlesztők

2022. május 30. 14:04

Júniusban lejár a kamatstop eredetileg meghirdetett határideje, az emelkedő bankközi hozamok miatt ez komoly terhet jelentene az adósoknak. A júniusi BUBOR értéke mellett akár 22 százalékkal is magasabb lehetne a havi törlesztő, mint a kamatstop alatti havi fizetnivaló. Mi várható július 1-tól?

Változó kamatozású lakáshitel az a kölcsön, melynek kamatát a bank akár éven belül is módosíthatja. Ezen kölcsönök kamata jellemzően a BUBOR mutató változásának megfelelően módosulhat. Jelenleg 330 ezer magyar család rendelkezik ilyen hitellel.

Az idei év első felében a változó kamatozású lakáshitelek kamatát a kormány maximalizálta. Az érintett kölcsönök kamata a kamatfordulókor érvényes BUBOR értékéből és egy kamatfelárból állt össze. A kamatot azonban 2022. első félévében a 2021. október 27-én érvényes BUBOR mutató értéke alapján kellett meghatározni.

Mennyit segített a kamatstop az adósoknak?

Ennek megvizsgálásához érdemes megnézni hogyan alakult volna az érintett kölcsönök kamata a kamatstop nélkül. Érdemes a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású hiteleket szemügyre venni, ugyanis a változó kamatozású jelzáloghiteleken belül ebből van a legtöbb.

A kamatstop hatása attól is függ, hogy mikor változik a hitel kamata. Az év első hónapjában átárazódó hiteleknél 2,03 százalékponttal, míg a júniusban módosuló kölcsönöknél 4,83 százalékponttal lesz kisebb a kölcsön kamata. Mennyit nyert a teljes kamatstop ideje alatt az az adós, akinek a kamata 3 havonta változhat? A kamatfelár fixen 3%. 2022. januárjában, majd 2022. áprilisában is módosult a kamat. Nézzük meg ezt három példán keresztül:

  • Ha a fennálló tartozás 5 millió forint, a hátralévő futamidő 8 év, akkor fél év alatt 47 696 forintot spórolt a család. Összességében 11,2 százalékkal kevesebb a megfizetendő összeg.
  • Ha a fennálló tartozás 8 millió forint, a hátralévő futamidő 10 év, akkor hat hónap alatt 79 171 forintot spórolt a család. Összességében 13,5 százalékkal mérséklődött a fizetési kötelezettség.
  • Ha a fennálló tartozás 12 millió forint, a hátralévő futamidő 14 év, akkor fél év alatt 127 041 forintot spórolt a család. Összességében 17,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Fontos tudni, hogy a megspórolt összeget nem kell utólag megfizetni, a kamatkülönbség a bankokat terheli. Sokan keverik a kamatstop és a moratórium szabályait. Ez utóbbinál utólag, a hátralévő futamidő alatt kell rendezni a szüneteltetés alatt elmaradt kamatokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi várható 2022. júliusától?

A kamatstop az érvényben lévő szabályok alapján június végével lejárna. Az emelkedő bankközi hozamok miatt ez komoly terhet jelentene az adósoknak: a júniusi BUBOR értéke mellett akár 22 százalékkal is magasabb lehetne a havi törlesztő, mint a kamatstop alatti havi fizetnivaló - áll a Bankmonitor közleményében.

Ugyanakkor várhatóan a kamatrögzítés valamilyen formában velünk marad az év második felében is. A Kormány előreláthatóan június közepén fog dönteni a kérdésben.vA Magyar Nemzeti Bank azt javasolja,  hogy a kamatstopot a rászorulóknak hosszabbítsák meg. Két csoportot nevezett meg a jegybank: nyugdíjasok és a gyermeket nevelők részére lehetne folytatni a kamatrögzítést.

Jelenleg 330 ezer adósnak csökkenti a törlesztőrészletét a kamatstop, ebből mintegy 180 ezren maradhatnának a kamatstopban a jegybank javaslata alapján. Nagyságrendileg 41 ezer nyugdíjas, 127 ezer gyermeket nevelő és 12 ezer gyermeket nevelő nyugdíjas számára hosszabbodhatna meg a kamatrögzítés az MNB javaslata értelmében. Ezek alapján az érintettek 54,5 százaléka maradhatna a kamatstop védelme alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm