1 °C Budapest
Business woman signing the contract to conclude a deal in modern office.

Ez súlyos: akár 17 százalékkal is megemelkedhet ezeknek a lakáshiteleknek a törlesztőrészlete

2021. november 28. 11:05

Az irányadó kamatok emelkedése miatt folyamatosan emelkedik a BUBOR mutató értéke is. Ez a mutató pedig közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitel kamatát, törlesztőrészletét. A szakértők számítása szerint egy ilyen lakáskölcsön törlesztőrészlete decemberben akár 17,24 százalékkal is magasabb lehet, mint novemberben volt.

A magas infláció miatt – októberben az éves áremelkedés mértéke 6,5 százalék volt – a jegybank megemelte több lépésben az irányadó kamatokat:

  • A nyár eleji 0,6 százalékos alapkamat november 17-étől elérte a 2,1 százalékos szintet.
  • Az MNB egyhetes betétjének kamatát pedig az alapkamat fölé emelte, november 25-én a konstrukció meghirdetett kamata 2,90 százalék volt.

Ezen a változások pedig igen hamar beépültek a pénzpiaci hozamokba, melyek értéke döntően befolyásolja a kölcsönök kamatát is.

A BUBOR mutató értékének hatása a lakáshitelek kamatára

Az egyik ilyen pénzpiaci mutató a BUBOR. (A BUBOR azt mutatja meg, hogy az egyes bankok milyen kamaton adnának kölcsönt egymásnak rövid, éven belüli futamidőre.)

A mutató értékének alakulása közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitelek kamatát. (Azokat a hiteleket nevezik igy, melyeknek kamatát a bankok akár éven belül is megváltoztathatják.) Ezen kölcsönök kamata ugyanis kamatfordulókor a BUBOR módosulásával megegyező mértékben változhat meg.

A decemberben átárazódó hitelek kamatát a ma, november 26-án érvényes BUBOR értéke alapján változtatják meg. A mutató értéke pedig jelentősen 1,71-3,16 százalékponttal emelkedett meg az elmúlt időszakban.

De milyen hatása lehet ez a törlesztőrészletekre? A Bankmonitor szakértői ezt egy korábban igényelt, 8 millió forint fennálló tartozású, 12 év hátralévő futamidejű kölcsön példáján keresztül mutatják be. A kölcsön kamata a BUBOR értékét fixen 2,5 százalékkal haladja meg.

A törlesztőrészlet nagysága a novemberben 67,3-70,4 ezer forint között lehetett, a pontos nagysága attól függ, hogy ténylegesen milyen gyakran változhat a hitel kamata. A BUBOR értékének hatására a törlesztőrészlet megemelkedne decemberre 77-79 ezer forintra. Ami 9,54-17,24 százalékos emelkedést jelentene.

Az adott példába szereplő hitelnél a törlesztők emelkedése miatt összességében 940 ezer forint és 1,5 millió forint közötti összeggel növekedne meg a teljes visszafizetendő összeg.

Érdemes lehet az ilyen hitelekkel rendelkezőknek elgondolkodni kölcsönük kiváltásán. Ez azt jelentené, hogy egy új hitelből kifizetnék a még fennálló tartozást. Jelenleg ugyanis a piacon a fentieknél kedvezőbb feltételekkel lehet felvenni hosszú kamatperiódusú hitelt. Vagyis olcsóbb és biztonságosabb kölcsönre lehetne lecserélni a meglévő tartozást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Holdblog  |  2023. január 27. 06:06
Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és ker...
MEDIA1  |  2023. január 26. 15:43
Sztárokkal telik meg a ring az RTL Sztárbox című, idén ősszel képernyőre kerülő műsorában. A műsor s...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07