13 °C Budapest
Close up of female accountant or banker making calculations. Savings, finances and economy concept

Ezt sokan nem tudják a hitelkamatokról: milliós bukó lehet, ha elfelejted

2021. november 23. 20:01

Az MNB várakozása alapján a reálkamat nagysága emelkedni fog az elkövetkező időszakban, ami hatással lesz a pénzpiac valamennyi szereplőjére: hiteligénylők, befektetők, bankok számára tehát egyaránt fontos ez a változás.

A reálkamat gyakorlatilag egy hitel, vagy megtakarítás kamatának és az infláció értékének a különbsége. Azt mutatja meg, hogy az éves áremelkedéshez képest hogyan alakul egy hitel éves költsége, vagy épp egy befektetés nyeresége. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás háttérbeszélgetést tartott a jegybank november 16-ai kamatemelési döntését követően. Ezen a beszélgetés többek között elhangzott az alábbi kijelentés is: "(…) a reálkamatok magasabbak lesznek feltörekvő régióban, mint a válság előtti időszakban voltak (…)" Na, de miért lehet lényeges a reálkamatok emelkedése a magyarok számára? A Bankmonitor szakértői az alábbiakban ennek jártak utána.

Mi is az a reálkamat?

A reálkamat a piaci kamatok, hozamok és az inflációnak a különbözete. (Ez a piaci kamat lehet egy hitel kamata, egy betéti kamat, vagy épp egy állampapír hozama is.) Ebből megtudhatjuk, hogy mekkora – az éves áremelkedést meghaladó – felárat kaphatunk a befektetésünkre, vagy kell fizetnünk épp a kölcsönünk után.

Ez természetesen egy nagyon lényeges mutató, hiszen teljesen más megvilágításba helyezheti például egy befektetés hozamát. Ugyanis még egy magas nominális kamat mellett is előfordulhat az, hogy a reálkamat negatív. Ez pedig azt jelentené, hogy a befektető megtakarítása lejáratát követően nem tudná a kamatokkal növelt összegből még azt az árucsomagot sem megvásárolni, amelyre a befektetett összeg elég lett volna a megtakarítás indulásakor.

A reálkamatok fokozatosan csökkentek az elmúlt években hazánkban. (Ez igaz mind a megtakarításokra, mind a hitelekre.) Ha a 10 éves futamidejű állampapírok referencia hozamából indulunk ki, akkor elmondhatjuk, hogy már 2019-ben negatív lett a reálkamat. Sőt a 2021-es évben a reálkamat értéke -3,61%.

A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátora alapján a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata is az infláció alá süllyedt az idei évben, sőt novemberre a reálkamat mértéke -3,06%-os értéket ért el a lakáskölcsönök esetében is.

A reálkamatok alakulására több tényező is hatott az elmúlt években: 2015 és 2018 között az infláció gyakorlatilag 0 közeli értékről megemelkedett a 3%-os célérték közelébe. Ez természetesen a reálkamatok csökkenésének irányába hatott. Ezzel párhuzamosan a hitelkamatok is elkezdtek csökkenni.

Ekkor érkezett meg a járványhelyzet, amely jelenleg egy komoly emelkedő inflációs környezetet eredményezett, októberben az éves átlagos áremelkedés mértéke elérte a 6,5%-ot,  a hitelköltségek azonban eddig még nem követték le érdemben az inflációs környezet megváltozását.

Milyen értékhez képest emelkedhetnek a reálkamatok?

Egy ilyen átmeneti helyzetben, amikor kifejezetten az infláció csökkentése a cél, jó megoldás az irányadó kamatok – alapkamat, egyhetes betéti kamat –  emelése. Ez természetesen együtt jár azzal is, hogy a reálkamatok emelkednek. A jegybank véleménye alapján azonban a reálkamatok emelkedése nem átmeneti lesz. A járványhelyzet elmúltával magasabb reálkamat-környezetben kell a magyar gazdaságnak tovább működnie. Vagyis valamilyen mértékű átrendeződésre hosszú távon is számítani kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A változás lehetséges forgatókönyvének feltérképezéséhez érdemes alaposabban megvizsgálni a járvány kitörése előtti helyzetet: 2019-ben az infláció mértéke 3,4 százalék volt, a 10 éves állampapírhozamok értéke 2,47%, míg a legolcsóbb, egy évtizeden át fix kamatozású lakáshitelek THM értéke 4,08%.

2020. első negyedévében az infláció valamelyest magasabb, 3,9-4,7 százalék volt. Az állampapírhozam 2,21%, míg a legolcsóbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 3,25-3,5 százalék között alakult. Vagyis már mind hitel, mind állampapír oldalon negatív reálkamatokat lehetett látni a COVID járvány kitörése előtt.

Mi várható hosszú távon?

A jegybank  véleménye alapján a magasabb reálkamatok a járványhelyzet elmúltával, a gazdaság helyreállását követően is velünk maradnak. Ez az állapot a piaci kamatok emelkedésével és az infláció érdemi csökkenésével is elérhető. A járvány előtti állapotokból kiindulva azonban inkább a piaci hozamok, kamatok emelkedésére lehet számítani. 

Az infláció ugyanis 2019-ben 3,4 százalék volt, a jegybank célértéke a 3 százalék. (Ettől egy 0,5-1 százalékpontos eltérés felfelé, vagy lefelé még átmenetileg elfogadható.) Vagyis reálisan az infláció nem lesz jelentősen kisebb a 2019-es értékénél. Mindezekből az következik, hogy a reálkamatok érdemi emelkedése a piaci kamatok emelkedésétől várható. Ez természetesen a megtakarításokra és a hitelekre egyaránt igaz lehet.

Mit jelenthet ez a hétköznapokban?

A reálkamatok érdemi emelkedése azt jelenti, hogy a piaci hozamok az inflációhoz képest emelkedni fognak. Ez a változás várhatóan hosszabb távon is, a járvány teljes lecsengését követően is velünk marad. A reálhozamok emelkedése a járványt megelőző időszakból kiindulva – 2019-re érvényes állapot alapján – nagyobb eséllyel eredményezheti a piaci kamatok, hozamok emelkedését, mint az infláció mérséklődését.

Ez a befektetők számára azt jelentheti, hogy várhatóan hosszabb távon is magasabb lesz a reál és nominális hozam hazánkban. Vagyis a betéteken, befektetéseken elérhető nyereség emelkedni fog. Ugyanakkor a hitelfelvevők számára mindez azt eredményezheti, hogy növekednek a hitelkamatok, ami a havi törlesztőrészletek emelkedését maga után vonná.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 10:51
Rovó Attila, a belföld rovat vezetője és Windisch Judit turnusvezető esetében már biztos a távozás,...
Holdblog  |  2024. április 18. 08:28
Az elektromos autók térnyerésének nagy nyertesei között lehetnek a lítiumot kitermelő bányatársaságo...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm