16 °C Budapest
The Hungarian Forint (HUF) is the national currency of Hungary. Hungary is a member of the European Union. cimlapi

Fontos változás jön a magyar bankokban: a babaváró kölcsönt, a jelzáloghiteleket is érinti

2021. november 17. 16:35

Az MNB a hitelezési folyamatok hatékonyságának támogatását és a digitalizáció széleskörű alkalmazásának elősegítése érdekében az MNB az adósságfék szabályok bevezetése óta rendszeresen megvalósuló felülvizsgálata során 2021 nyarán az előírások finomhangolásáról döntött. A 2022. január 1-jétől életbe lépő módosítások szándékuk szerint támogatják a piaci jó gyakorlatok térnyerését, a digitalizációs törekvések érvényesülését, valamint a felelős hitelezés fenntartását.

A hitelezési folyamatok gördülékenyebbé tételének általános igénye mellett az elmúlt időszakban számos olyan kihívás és változás érte a hazai hitelpiacot, mely szükségessé tette a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet (továbbiakban: Rendelet) felülvizsgálatát. A piaci tapasztalatok felmérése alapján az MNB számos, a banki hitelezés gördülékenyebbé tételére, valamint a hitelbírálati folyamatok egyszerűsítésére és gyorsítására vonatkozó javaslatot fogalmazott meg.

A prudenciális szempontok mérlegelését követően a Pénzügyi Stabilitási Tanács által elfogadott módosítások jelentős részben a Rendelet alkalmazása alóli kivételeket egészítik, bővítik ki. Így a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató számítását nem kell elvégezni a hitelnyújtónak a hiteltartozás előtörlesztésével egyidejűleg a futamidő csökkentését célzó hitelszerződés-módosítás esetén, ha az ügyfél törlesztőrészlete nem növekszik.

A digitalizációs törekvésekkel összhangban a hitelnyújtók számára elérhetővé válik a követelések tényleges értékének igazolása elektronikus úton is, továbbá egyszerűsödnek a rulírozó hitelek automatikus hitelkeret felülvizsgálati folyamatára vonatkozó rendelkezések, így a pénzügyi szolgáltatási tevékenység hatékonyabbá válhat.

  • A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató számítását nem kell elvégezni a hitelnyújtónak a hiteltartozás előtörlesztésével egyidejűleg a futamidő csökkentését célzó hitelszerződés-módosítás esetén, ha az ügyfél törlesztőrészlete nem növekszik.
  • A digitalizációs törekvésekkel összhangban a hitelnyújtók számára elérhetővé válik a követelések tényleges értékének igazolása elektronikus úton is, továbbá egyszerűsödnek a rulírozó hitelek automatikus hitelkeret felülvizsgálati folyamatára vonatkozó rendelkezések, így a pénzügyi szolgáltatási tevékenység hatékonyabbá válhat.
  • A módosítás a piaci gyakorlatra és kockázatokra reagálva hatályon kívül helyezi a babaváró kölcsönökre vonatkozó speciális szabályozást, mely alapján ezek igénybevételét követő 90 napon belül igényelt jelzáloghitel esetén a babaváró kölcsön legfeljebb 75 százalékát lehet jelenleg figyelembe venni önerőként, 25 százalékával pedig a jelzáloghitel összegét kellett növelni a hitelfedezeti mutató számításakor.

A babaváró hitelek önerőként való beszámítására vonatkozó elvárásokat az MNB a tárgyban korábban kiadott, és a Rendelet módosításával egyidejűleg módosított vezetői körlevélben kommunikálja az intézmények felé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Rendelet módosítása 2022. január 1-jén lép hatályba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm