12 °C Budapest
new built house in construction

Friss részletek az új családi ingyenhitelről: ők jogosultak rá, erre lehet felhasználni

2021. szeptember 26. 10:02

Október 4-én elindul az MNB 2,5 százalékos kamatozású Zöld Otthon Programja az energiahatékony új ingatlanba költözők számára. A friss Magyar Közlönyben megjelentek szerint ehhez a legfeljebb 70 milliós hitelösszeghez nyújthat kamattámogatást a kormány úgy, hogy 10 millió forint erejéig a kétgyerekesek, 15 millió forint erejéig a háromgyerekesek 0%-os kamattal vehetik fel a hitelt, amennyiben a CSOK-ot is igénybe veszik a költözéshez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az újépítésű lakások támogatásáról, többek között az új lakások CSOK-járól szóló 16/2016. számú kormányrendeletet módosította a kormány a frissen megjelent, 541/2021. számú rendeletével, ennek alapján az MNB refinanszírozásával október 4-én elinduló, legfeljebb 2,5%-os kamatozású Zöld Otthon Programon belül nyújthat a kormány kamattámogatást a CSOK-ot igénybe vevők számára, így vezetve be a 0 százalékos „CSOK-hitelt”.

Ezt ugyan konkrétan nem mondja ki így a rendelet, de a Portfolio szerint így fogalmaz:

a magyar állam vagy a magyar állam kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság által biztosított
hitelkeretből a hitelintézet által új lakás vásárlása vagy építése céljára közvetlenül vagy közvetetten továbbhitelezett kölcsön esetén.

Ebbe a megfogalmazásba az MNB új Zöld Otthon Programja is beleillik, hiszen azt (számukra 0 százalékos forrásköltségű) jegybanki refinanszírozásból kínálják a hitelintézetek. Ebből is következik, hogy a hitel igénybevételének a feltétele többek között az, hogy legalább BB energetikai besorolású újépítésű ingatlanba költözzenek a hitelfelvevők, és az épület primer energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év legyen.

A rendelet egyéb szabályai alapján az új, kamatmentes hitelt

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • két meglévő (vagy házaspárok esetében vállalt) gyermek esetén 10, három meglévő (vagy házaspárok esetében vállalt) gyermek esetén 15 millió forint erejéig lehet felvenni (további 60, illetve 55 millió forint vehető fel a Zöld Otthon Programon belül, hiszen a kettő együtt maximum 70 millió forint lehet),
  • két gyermek esetén legalább 180 napos, három gyermek esetében legalább 2 éves tb-jogviszonyra van szükség,
  • büntetlen előélet és köztartozás-mentesség kell hozzá,
  • az ingatlannak meg kell felelnie a CSOK-ra vonatkozó négyzetméter-előírásoknak is,
  • lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet benyújtani az igénylést.

A fentiekből az is következik, hogy ha valaki a Zöld Otthon Program feltételei közül valamelyiket utólag nem teljesíti, akkor 3 százalékos CSOK-hitellé, ha a CSOK-hitel feltételeit, akkor 2,5 százalékos zöld hitellé válik, ha pedig egyiket sem, akkor kamattámogatás nélküli lakáshitelként kamatozik tovább (és visszamenőlegesen is) a hitel.

A legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású Zöld Otthon Program és a keretében megvalósuló kamatmentes „zöld CSOk-hitel” várhatóan meghatározó lesz az új ingatlanok piacán, hiszen 2022. június 30. után már nem kaphatnak használatbavételi engedélyt a BB-nél alacsonyabb energiabesorolású lakóingatlanok, ugyanakkor ehhez képest némi szigorítást is jelent már az a kitétel, hogy az épület primer energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év kell, hogy legyen.

A lakáshitelpiacon is jelentős változást hozhat az új termék: a KSH adatai szerint tavaly mindössze 21 százalék volt az új lakásokra felvett hitelek aránya.  Építési célra 79, újlakás-vásárlási célra 111 milliárd forintnyi lakáshitelt vettünk fel 2020-ban, a használt lakások vásárlására felvett 636 milliárd forinttal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03