23 °C Budapest
Ilyen az igazi rezsicsökkentés: ezekre mindenképp igényeld a lakásfelújítási támogatást

Ilyen az igazi rezsicsökkentés: ezekre mindenképp igényeld a lakásfelújítási támogatást

2021. március 16. 05:48

Nem csak a rezsicsekkeken érezhetjük meg, ha korszerűsítjük az ingatlanunkat: a Pénzcentrum által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők elmondták, egy szigetelés, vagy ablakcsere akár 10-30 százalékot is dobhat az ingatlanunk értékén. Az új családtámogatások is nagyot lendíthetnek a korszerűsítéseken: akár több mint 100 ezer házat is korszerűsíthetnek felújítási hitelből, és a vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatásokból.

Nem csak a rezsicsekkeken érződhet meg egy-egy kiadáscsökkentő felújítás: a Pénzcentrumnak nyilatkozó ingatlanpiaci szakemberek többek között arról beszéltek, hogy lakáseladáskor bőven is megtérülhet egy ablakcsere, vagy szigetelés.

Még mindig a fűtéskorszerűsítés áll a költségcsökkentést célzó felújítások sorában az első helyen, másodlagos helyet foglal el a hőszigetelés és a napelem

- számolt be az OTP Ingatlanpont, akik szerint amennyiben nem újépítésű házról, vagy lakásról van szó - amelyek esetében bár többször, legutóbb 2022. június 30-ára kitolták a szigorúbb energetikai megfelelősség határidejét, a gyakorlatban már többnyire megfelelően energiahatékonynak tekinthetők -, lényegében minden lakóingatlan típus kisebb-nagyobb fejlesztési lehetőségekkel bír, vagyis felújítással kedvezőbb energetikai besorolásba kerülhet.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője kifejtette, hogy ezek a beruházások külön-külön is jelentősen tudnak javítani az ingatlanunk minőségén, energiahatékonyságán és így közvetve emelik ingatlanuk árát, de ha műszakilag nézzük akkor mindegyik fejlesztése együttesen lenne optimális technikai szempontból. Hiába van modern fűtésünk, ha a hőszigetelés vagy a nyílászárók minősége nem megfelelő és ez fordítva is igaz. Elárulta, hogy a Duna House adatai szerint lenne hová fejlődni,

a hazai ingatlanállomány 70-75 százaléka szorulna valamilyen felújításra energetikai szempontból.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenképp olyan beruházást érdemes elvégezni, ami az ingatlan fenntartási vagy karbantartási költségeit csökkenti. Ha a rezsiszámla a felújítás után 10 havi ezer forinttal csökken, akkor az 10-15 év alatt 1,2-1,8 millió forinttal többet hagy az új tulajdonos zsebében, ami az ingatlan értékét is legalább ennyivel növeli.

A hazai ingatlanállomány nagy részénél a hőszigetelés ilyen típusú beruházás, de ennek az egyszerűbb, olcsóbb és technikailag könnyebben kivitelezhető "kistestvérével" a nyílászárók cseréjével is észrevehetően csökkenthető a havi fűtésdíj. Az áramszámlán kétféle módon lehet spórolni: mi magunk is megtermeltethetjük az ingatlanunkkal az áramot napelemek felszerelésével, de ez költséges beruházás, és az adminisztrációja sem egyszerű. Az áramfogyasztást megtakarító beruházások esetében "kistestvérként" a háztartási nagyfogyasztók cseréje funkcionálhat: az energiahatékonyabb hűtők, sütők beépítésére ráadásul állami támogatást is lehet igényelni.

Az Ingatlan.com tapasztalatai szerint az elmúlt években kiadott energetikai tanúsítványok alapján az adásvételek tárgyát képező ingatlanállomány 40 százaléka átlagos vagy annál rosszabb besorolású. Szinte nincs olyan otthon, ahol valamilyen felújítási munkának időről-időre ne lenne helye. A rendszeres időközönként elvégzett felújítások jelentősége azért is fontos, mert ezekkel nem csak az otthonunk életminősége javul, hanem az ingatlanunk értékét folyamatosan a top-on tarthatjuk.

Hitelből is mehet a rezsicsökkentés

A magyar ingatlanállomány energetikai fejlettségén jelentősen javíthat a felújítási támogatás, illetve az ahhoz kapcsolódó hitelkonstrukció.

Összességében pozitív hatást várunk az újfajta támogatástól és az ehhez kapcsolódó hitelkonstrukciótól, hiszen így azok is lehetőséget kapnak a fejlesztésre, akik nem feltétlen szeretnének új lakásba, házba költözni. A támogatás azonban nagyon széleskörű, ami természetesen jó a családoknak és bővíti a felhasználás lehetőségét, viszont például energetikai szempontból nem feltétlen jelent előrelépést ha új konyhabútort vesznek a támogatási összegből.

- foglalta össze Benedikt Károly. Ingatlanpiaci tapasztalatok alapján a nagyobb volumenű, jelentősebb költséggel járó felújításokba, korszerűsítésekbe nehezebben vágnak bele a családok, ezen a tendencián is javíthat a jelenlegi támogatás - tette hozzá a Duna House szakértője.

Balogh László szerint az új családtámogatás akár 100 ezer családot is felújításra sarkallhat a következő másfél évben

Egyértelmű lökést adhat az otthonfelújítási munkálatoknak a viszonylag nagylelkű állami támogatás, ami akár 3 millió forint vissza nem térítendő összeget is jelenthet.

Az OTP Ingatlanpontnál is hatalmas az igény a megjelenő támogatásokra, az érvényben lévő jogszabályok alapján a felújítási támogatás szinte minden estben kalkulációik részét képezi az ingatlanvásárlási szándékkal rendelkező érdeklődőknek, mivel a konstrukció előre kiszámítható alapot ad egy korszerűsítő beruházás megtérüléséhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rengeteget bukhatunk is, ha korszerűtlen a ház

Az egyértelmű, hogy minél korszerűbb az ingatlanunk, annál többet ér, viszont a pontos számokat látva kijelenthető, hogy aki halogatja a felújítást, vagy nem tudja korszerűsíteni ingatlanát, az nem csak a magas rezsi miatt égeti a saját pénzét.

Érezhető különbség van a felújítandó és felújított ingatlanok értékében. Természetesen csak az azonos városban található ingatlanokat lehet egymással összehasonlítani, de a fővárosi példa igen beszédes: ingatlantípusonként 9-35 százalékos árkülönbség is lehet a felújítottak javára

- vázolta Balogh László. Kérdésünkre Benedikt Károly is megerősítette, hogy 10-15 százalékos különbség is lehet két minden másban azonos ingatlan között, ahol az egyik korszerűsítve van, a másik pedig nincsen.

Igaz nagyon sok összetevős a dolog, de azért kijelenthetjük hogy beleszámít az ingatlan árába a korábbi korszerűsítés és biztosan gyorsabban és magasabb áron értékesíthető az ingatlan. Igaz szintén ingatlanos tapasztalat, hogy akik felújítanak- korszerűsítenek, főleg családi házaknál, azok hosszabb távon gondolkoznak abban az ingatlanban, így kisebb arányban értékesítik később azokat.

Az OTP Ingatlanpontnál úgy látják, a vevői igények spektruma széles, egy ingatlan értékét nem csupán az állapota határozza meg, az ingatlant keresőknél, tapasztalataink szerint, fontosabb szempont az elhelyezkedés.

A vevők árérzékenyek, ezért inkább vásárolnak felújítandó ingatlant, amelyet saját elképzeléseik, ízlésük alapján alakítanak át. Ebben az esetben számítanak segítségünkre, az OTP Csoport stabil banki és tanácsadói hátterére, hogy minden finanszírozási lehetőséget ki tudjanak használni. De sokszor egy komolyabb átalakításra nincs ideje a vevőnek, figyelembe véve a szakemberhiányt is. Azt tapasztaljuk, hogy eladáskor nem mindig érvényesíthető az árban a felújításra fordított befektetés. A részben, vagy teljes körűen felújított ingatlanok gyakran túlárazottként jelennek meg a piacon, így lassabban értékesíthetők

- fejtették ki a szakértők. Mint írták, az említett árérzékenység miatt nagyobb a kereslet az olcsóbb ingatlanokra, amikre nyitottabbá válhatnak az ingatlankeresők az elérhető támogatásoknak köszönhetően is.

Ennek kapcsán Benedikt Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a piacon lévő ingatlanok jelentős része korszerűtlen, így ezt a tényt már elfogadták a vevők és inkább belekalkulálják az árba a számukra szükséges felújítás költéségét. Ezzel például saját alkupozíciójukon javíthatnak, a szükségszerű korszerűsítésre szinte minden alkalommal hivatkoznak a vevők egy-egy ártárgyalás során.

Balogh László pedig elmondta, hogy az Ingatlan.com tapasztalatai szerint a vevők többsége olyan ingatlant keres, amivel már nem kell sokat bajlódni. 2020-ban és 2021-ben az ingatlan.com-on meghirdetett eladó lakóingatlanokra érkező érdeklődések több mint fele felújított, újszerű és jó állapotú ingatlanokra érkezett.

Elvileg kevés embert érhet meglepetésként, hogy a felújításra szoruló ingatlanokat nem lehet ugyanannyiért értékesíteni, mint a felújítottakat. Néhány tulajdonos azért mégis megpróbálja, hiszen egy ingatlant elég csak egyszer eladni. Ebből adódóan arányaiban lehet, hogy többet kell engedniük a kínálati árakból.

- mondta az Ingatlan.com szakértője. A felújítási támogatások bevezetése azonban piacképesebbé teheti ezeket a felújítandó ingatlanokat, mivel februárban például 16-17 százalékkal több - az adásvételi szerződések kötelező mellékletéül szolgáló - energiatanúsítvány készült a két legrosszabb kategóriába (II és JJ) eső ingatlanokra mint egy évvel ezelőtt. Ebből kirajzolódik egy olyan vevői stratégia is, hogy inkább az olcsóbban megszerezhető felújítandó ingatlanokat célozzák meg következő otthonként, és ezeket újítják fel testreszabva a család igényei szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?