13 °C Budapest
Telik a naptár a szakiknál: ki végzi majd el a támoatott felújításokat?

Telik a naptár a szakiknál: ki végzi majd el a támoatott felújításokat?

2021. február 15. 17:04

2021 a lakásfelújítások éve lehet, amennyiben a nagyfokú munkaerőhiánnyal sújtott kivitelezői szegmens bírni fogja a megbízók rohamát - erre lehet következtetni az újHÁZ Centrum által végzett nem reprezentatív kutatásából.

2021. január elsejétől életbe léptek az új otthonteremtési támogatások, melyek közül kiemelkedik a CSOK tetőtérbeépítésre történő felhasználása, az 50 százalékos felújítási támogatás és az 5 százalékos újépítésű lakásokra vonatkozó áfacsökkentés. Az újHÁZ Centrum képzett értékesítő munkatársaival várja az érdeklődőket kereskedéseiben és már most biztosak abban, hogy a támogatások mindegyike jelentős mértékben hozzá tud majd járulni ahhoz, hogy az építőipar az idei évben dinamikus növekedésnek induljon.

Nem túlzás azt állítani, hogy a családok körében elképesztő méreteket ölt a felújítási láz, már a múlt év végén megrohamozták a kivitelezőket, hogy 2021-es munkákra lekössék őket

- húzzák alá, utalva a közelmúltban végzett nem reprezentatív kutatásukra. Az újHÁZ Centrum gödi és nagymarosi kereskedése, a Piramis Építőház Kft által szakkivitelezői vásárlóik körében készített kérdőíves felmérés rávilágított arra, hogy a kivitelezők 45 százaléka két hónapra előre be van táblázva, 39 százalékuknak a munkái 2-4 hónap közötti időtartamra vannak lekötve, 16 százalékuk azonban már csak több mint négy hónapos várakozási idő mellett tud projekteket elvállalni.  Éppen ezért meglátásuk szerint érdemes mindkét félnek tudatos tárgyalásokat folytatnia a sikeres kivitelezés érdekében.

Tudatosság a szerződéskötéskor és az építőanyag-választáskor

Az újHÁZ Centrum szakértői a kutatás eredményei alapján fokozódó keresletet prognosztizálnak. Éppen ezért azt javasolják, hogy mind a megbízók, mind pedig a kivitelezők törekedjenek arra, hogy minél hamarabb megkössék a szerződéseket, különösen a beltéri felújítási munkálatok esetében. A vállalat 2020-as márkakutatása ugyanis rávilágított arra, hogy a megbízók körében legnépszerűbbek a belsőtér átalakításához kapcsolódó felújítási tervek, így gipszkartonozáshoz, hangszigeteléshez, dekorkövek felhelyezéséhez kapcsolódnak, de szintén kiemelkedően sokan érdeklődnek majd a hideg- és melegburkolás, valamint a fürdőszoba felújítás iránt. Ezen munkálatok esetében akár a négyhónapos várakozási időnél is hosszabb intervallummal ajánlatos a családoknak terveznie.

Fontos, hogy a kivitelezők meglévő kapacitásaik függvényében vállalják el a feladatokat, így minden munkálatot megbízható módon, a lehető legmagasabb színvonal mellett tudnak majd megvalósítani

- mutatnak rá. Hozzáteszik: építőanyagválasztáskor részesítsék előnyben az egyrészről energiahatékonyságot fokozó, másrészről innovatív, a felhasználás során kevesebb emberi munkaerőt igénylő termékeket, amelyek jelentős mértékben fel tudják gyorsítani és még kiszámíthatóbbá tudják tenni a kivitelezési folyamatot.

A szakértők szerint a kivitelezőknek érdemes integrált megoldások alkalmazására törekedniük, például hőszigetelés esetén rendszerekben gondolkodjanak, és olyan komplex csomagokat vásároljanak, amelyben a hőszigetelő lapok mellett az azok felhelyezéséhez optimális ragasztók, hálók és egyéb kiegészítő anyagok is megtalálhatók.

A közelmúltban végzett kutatásunkból kiderült, hogy az építőipari szakemberek 42 százaléka munkadíjemeléssel számol, melynek mértéke az esetek közel felében 10-14 százalék körül mozog majd várhatóan, így ezzel a többletkiadással a megbízóknak mindenképpen kalkulálniuk szükséges

- hívják fel a figyelmet.  Hozzáteszik, a kivitelezők többsége jelenleg úgy látja, az áremelkedés oka a bérek, az építőanyag árak, illetve a rezsiköltségek emelkedésében keresendő. Ennek ellenére a kivitelezők közel harmada úgy véli, tavalyi bevételeit akár 25 százalékkal is növelni tudja, 48 százalékuk azonban nem számít lényeges változásra. százból hét szakember prognosztizálja azt, hogy forgalma 25-50 százalékkal bővül, 3 százalék pedig ennél is magasabb bevételnövekedést jósol.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 16:50