32 °C Budapest
Sok magyar néz nagyot ingatlanvásárláskor: bizony, ezért is fizetni kell

Sok magyar néz nagyot ingatlanvásárláskor: bizony, ezért is fizetni kell

2021. január 7. 15:06

Január elsején életbe lépett az otthonteremtési akcióterv, megalapozva a tavalyinál pozitívabb lakásvásárlói kedvet. Az intézkedések miatti lendülettel sokan hajlamosak azonban csak a vételárral számolni, esetleg még a kedvezményekkel, amikkel milliók spórolhatók. Ugyanakkor az OTP Ingatlanpont szakértői szerint érdemes legalább ekkora hangsúlyt fektetni a többtízezer forinttól akár milliókig terjedő egyéb költségekre. A teljesség igénye nélkül íme néhány.

A 2021-es év számos kedvező változást hoz az ingatlanvásárlók számára, hiszen január 1-jével életbe léptek a kormányzati otthonteremtési program támogatásai és hitelkedvezményei. Ezzel ugyan az érdeklődők komoly kedvezményekre jogosultak és minden bizonnyal elősegíti a megkötött adásvételi szerződések számának gyarapodását, azonban nem szabad megfeledkezni a vásárlás során felmerülő plusz kiadásokról sem, hiszen ezek akár a milliós nagyságrendet is elérhetik.

Megfelelő költségvetési terv hiányában sokan meglepődhetnek az illeték befizetésekor

Az ingatlanszerzési illetéket, amely főszabályként a vételár négy százaléka, 2021-ben is, ingatlantípustól függetlenül a lakásvásárlók nagy hányadának be kell majd fizetnie. Ez, 2020 első háromnegyedéves országos átlagárát tekintve, egy 50 négyzetméteres lakás vásárlása esetén (20 millió forint) 800 ezer forintra tehető. Az V. kerület átlagárával számolva (941 ezer Ft/m2) viszont egy ekkora ingatlan illetéke már 1,9 millió forint.

Ez az összeg néhány esetben csökkenthető, akár többszáz ezer forinttal is: például a közös ingatlanszerzéskor a résztulajdonosoknak saját részük vagyonszerzési illetékét kell kifizetniük; aki pedig egy korábbi ingatlantól vált meg a vétel előtt három éven belül, csupán az eladott és a vásárolt ingatlan értékkülönbözetének 4 százalékára kell illetéket fizetnie. 35 év alattiak esetén igényelhető 50 százalékos illetékkedvezmény, amennyiben első lakásról van szó és az ingatlan vételára nem haladja meg a 15 millió forintot.

Egyes esetekben a vásárlók élvezhetik a teljes illetékmentesség jogát, hiszen nem kell illetéket fizetni például építési telek vásárlásakor, ha az építési telekre tervezett lakóház négy éven belül felépül. A házastársak vagy egyenes ági rokonok közti adásvétel alkalmakor is él az illetékmentesség. Idéntől pedig plusz egy csoporttal bővült a kör: 2021-től ez alól mentesülnek a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igénylők is.

Annak is ára van, ha öt éven belül drágábban adjuk tovább a megvásárolt ingatlant

A munkavállalók körében a személyi jövedelemadó ismert kifejezés, ám ingatlan megszerzése esetén is adóköteles bevételhez juthat, aki drágábban adja el ingatlanát, mint amennyiért azt a megelőző öt éven belül vette. Az ingatlan értékesítéséből származó bevétel és a korábbi vételár különbözetét 15 százalék jövedelemadó terheli, amelyet az egy éven belüli értékesítéskor 100 százalékban köteles kifizetni az eladó. Ám az adóalap a második évtől folyamatosan csökken, míg az ötödik év után már nem kell jövedelemadót fizetni. Az adóalap más - például felújítási - költségekkel is csökkenthető, amely értéknövelő beruházásnak minősül.

Annak a lakásvásárlónak, aki számol idén felújítással, fontos észben tartania a járulékos költségek mellett a lakásfelújítási kapacitások végességét is. A 2021-től érvényes lakásfelújítási támogatás bejelentésével számíthatunk egy lakásfelújítási rohamra és egy lakásvásárlói hullámra is, így sok múlik az időzítésen

- mondja Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, hozzátéve:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Aki mielőbb szeretne a különböző otthonteremtési kedvezményekkel élni, de elkerülné a buktatókat, annak az egyik legjobb út ehhez egy ellenőrizhető hátterű, transzparensen működő ingatlanközvetítői iroda felkeresése, ahol a tapasztalt munkatársak tisztában vannak az adott ingatlan megvásárlásával járó többletköltségekkel is.

Az ingatlanközvetítői jutalékot rendszerint a lakás eladója fizeti, összege közvetítőtől, illetve az ingatlan típusától, elhelyezkedésétől függően 2,5-5 százalék plusz áfa körül lehet. Az OTP Ingatlanpont online szolgáltatásával a megbízók könnyebbségére ügyfélfiókjukban nyomon követhetik az értékesítési folyamat minden fontos lépését.

A közjegyzői hitelesítés idéntől jóval olcsóbb, de itt sem minden esetben

Mindemellett számos egyéb, apróságnak tűnő, de annál jelentősebb összeget rejthet az adásvételi procedúra. A jellemzően a vevő által fizetett, s általában a vételár 0,5-1,5 százaléka összegben meghatározott ügyvédi díj, illetve leggyakrabban ugyancsak az ügyvédnek fizetendő földhivatali ügyintézés díjai (tulajdoni lap lekérés, tulajdonjog bejegyzési kérelem) közismertek, de ilyen lehet például a lakáshitelek esetén felmerülő egyszeri tétel, mint a közjegyzői és folyósítási díj.

Jó hír azonban, hogy 2021. január elsejével az állami kamattámogatott lakáshitelt igénybe vevőknek maximum 19 500 forint közjegyzői díjjal kell számolniuk, amelyet korábban a hitelösszegnek bizonyos százalékával határoztak meg és így akár a százezres nagyságrendet is elérhette. A jogszabály alapos áttekintése ennél a könnyítésnél is javasolt: ha a hitelfelvevő arra kéri a közjegyzőt, hogy hivatali helyiségén kívül vagy 18 óra és reggel 8 óra között, illetve munkaszüneti vagy pihenőnapon készítse el a közjegyzői okiratokat, akkor jogosult a főszabályban szereplő díj emelésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22