26 °C Budapest
Maradnál a hitelmoratóriumban? Ezeket a papírokat feltétlenül szerezd be!

Maradnál a hitelmoratóriumban? Ezeket a papírokat feltétlenül szerezd be!

2020. december 15. 11:04

Mi lesz a hitelemmel 2020. januárjától? Érvényes rám is a moratórium? Személyi kölcsönre is érvényes? Vállalkozóként is igénybe vehetem? Kötelező, vagy lehet tovább törleszteni? Milyen dokumentumokra van szükségem, ha élni szeretnék vele? Szakértőnk segítségével összeszedtük a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

Október 20-án az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak. A szabályozás célja, hogy a nyugdíjasoknak, a gyermeket nevelő szülőknek, az álláskeresőknek és a közfoglalkoztatottaknak a jövő év első felében továbbra se kelljen eleget tenniük a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségüknek. A moratórium változatlanul a 2020. március 18. előtt kötött szerződésekre vonatkozik, a meghosszabbításból kimaradókra pedig hitelfelmondási tilalom érvényes a jövő év közepéig.

A fent meghatározott társadalmi csoportokon kívül a megszorult vállalkozások számára is elérhetővé válik, arról a jövőben fog megjelenni rendelet, hogy mely feltételek teljesítésével kérheti egy vállalkozás a moratórium hosszabbítását.

A négy társadalmi csoportra automatikusan érvényes a hosszabbítás, a vállalkozásoknak viszont kérniük kell. Az egyes bankok azonban nem tudják feltétlenül megítélni kinek jár automatikusan a hosszabbítási lehetőség, emiatt sok esetben igazolást fognak bekérni a határidő kitolását kérőktől. (Van olyan pénzintézet, amely kötelezően elvár igazolásokat is, és van olyan, amelyik csak opcionálisan említi, mint lehetséges elvárást). A dokumentumok, melyekkel a jogosultság igazolható (a legtöbb esetben több dokumentummal is igazolható a jogosultság, az ügyfél választhat melyiket tudja legkönnyebben beszerezni) - hívja fel a figyelmet Árgyelán József, a Bankmonitor szakértője.

A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és csokhoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik. A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni, a csokhoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével - közölte korábban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter

A halasztás lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is. Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb lakosság számára fontos tudnivalókat.

Végeredményben mit jelent számomra a hitelmoratórium?

Aki eddig fizette a hitelé, ám most úgy alakult az élete, hogy nem inkább élne a moratóriummal, az megteheti, csak jeleznie kell a bankjánál, hogy szeretné felfüggeszteni a törlesztés. Sőt, fordítva is lehetséges: aki eddig élt a moratóriummal, de januártól ismét szeretné fizetni a hitelét, az minden gond nélkül megteheti. Ez esetben szintén a saját bankjával kell felvennie a kapcsolatot.

További fontos tudnivaló, hogy moratórium hatására nem növekedhet meg majd a törlesztőrészlet, ha vége a hiteltörlesztés felfüggesztésének. Az MNB határozottan kijelentette, hogy a bankoknak olyan megoldásokban kell gondolkodniuk, amelyek nem növelik a moratórium utáni törlesztőrészleteiket az előzőekhez képest. Viszont meghosszabbodik a hitel futamideje a moratórium hatására: az MNB korábban olyan megoldásra szólított fel a bankokat, amelyek nem eredményezik a törlesztőrészletek megnövekedését a moratórium után. Ezt úgy szeretnék elérni, hogy annyival növelik meg a hitelek futamidejét, ami a törlesztőrészleteket a jelenlegi szinten tartják majd.

Hol intézzem a törlesztési moratórium igénylésemet?

Nem szükséges személyesen bemenni a pénzintézetekhez a moratórium meghosszabbítása miatt. A hosszabbításról szóló nyilatkozatot meg lehet adni a legtöbb helyen a honlapon, netbankban, mobilapplikáción keresztül, vagy épp a telefonbank segítségével is.

Kinek érheti meg a moratórium hosszabbítása?

Ennek eldöntéséhez nem árt tisztában lenni a moratórium néhány alapvető tulajdonságával - hívja fel a figyelmet a Bankmonitor szakértője:

 • Nem jelent tartozáselengedést, a szüneteltetés alatt felhalmozott kamatot utólag kamatmentesen meg kell fizetni a törlesztőrészletekkel együtt.
 • Nem emelkedhet a moratóriumot követően a törlesztő (kivéve, ha emelkedik kamat)
 • Meghosszabbodik a futamidő - mivel nem emelkedhet a törlesztőrészlet -, a hosszabbítás mértéke meghaladhatja a moratórium idejének hosszát

1. Akinek fizetési problémája van, vagy attól tart az lehet a jövőben (például olyan ágazatban dolgozik), annak mindenképpen érdemes a moratórium hosszabbítását kihasználnia.

2. Ha az számít hogy összegszerűen mennyit fizetsz vissza, akkor ne használd ki a moratóriumot. A futamidő kitolása miatt ugyanis a teljes visszafizetendő összeg valamelyest emelkedni fog (nagyobb mértékben tolják ki a futamidőt, mint a moratórium időszaka volt)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

3. Egyáltalán nem mindegy mikor kell megfizetned a részleteket (egy ma megfizetett pénzösszeg nagyobb terhet jelent, mint ha ezt 5 év múlva kellene megfizetni). Ezt is figyelembe véve a nagyobb teljes visszafizetés már nem is olyan jelentős "probléma". Az óvatosaknak éppen ezért érdemes lehet belépni a moratóriumba, a megspórolt törlesztőrészleteket félretéve képezhetnek egy biztonsági tartalékot maguknak. Ha pedig nem történik semmi, akkor az összegből akár részben elő is törleszthetik a hitelüket. Ezzel pénzügyileg közel hasonló helyzetbe kerülnének, mint a moratórium nélkül. Viszont bármilyen vészhelyzetre lenne átmenetileg egy kis félretett tartalék.

4. A Babaváró hitellel rendelkezőknek megéri moratórium. Kamat nem halmozódik fel, a kezességvállalási díjat is elengedik. Kvázi a moratórium lejáratát követően onnan folytatnák a hitelüket, ahol kérték a moratóriumot (ugyanakkora törlesztő, ugyanannyi hátralévő futamidő)

+1 Ha bizonytalan vagy, akkor sincsen gond. A moratórium hosszabbításába ugyanis a jogosultak bármikor beléphetnek június végéig. Sőt a bent maradók is kiléphetnek bármikor, ha átmeneti fizetési problémájuk rendeződne.

Nem vagyok jogosult a moratórium hosszabbítására. Mit tegyek?


Fontos kérdés, hogy mi történik azokkal, akik a moratórium hosszabbítására nem lesznek jogosultak, de az eredeti moratórium érvényes volt rájuk. Az ő hiteleikre felmondási tilalom lép életbe, vagyis a bank nem mondhatja fel a kölcsönt. Illetve a pénzintézeteknek ezen ügyfeleknek fizetéskönnyítési lehetőséget szükséges kidolgozniuk. Vagyis ezen csoport számára is lesz megoldás. Ebben a helyzetben fontos minél előbb felvenni a kapcsolatot a bankkal annak érdekében, hogy minél hamarabb - még a felmondási tilalom ideje alatt - elkészüljön egy a bank és az adós számára is megfelelő megoldás 

 - mondta el a Pénzcentrumnak Árgyelán József.

Dokumentumok, melyekkel a bank felé jogosultság igazolható
Gyermek igazolása:
 • Gyermek születési anyakönyvi kivonata, vagy
 • gyermek személyi igazolványa és lakcímkártyája (együttesen), vagy
 • kormányhivatal által kiadott igazolás a családi pótlék folyósításáról, vagy
 • kormányhivatal által kiadott igazolás, a gyermeknevelési támogatás folyósításáról, vagy
 • önkormányzat jegyzője által kiadott igazolás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülésről, vagy
 • járási hivatal által kiadott igazolás gyermekfelügyeleti támogatásra jogosultságról.
Örökbefogadott gyermek:

Az örökbefogadás tényét a gyámhatóság engedélyező határozatával kell igazolni.


Már legalább 12 hetes magzat:
 • A várandósgondozási kiskönyv 1. és 7. oldalának bemutatásával. Időbeli korlátozás: a szülés várható időpontját követő 30 napig, vagy
 • orvosi igazolással kell a várandósság betöltött 12. hetét igazolni. Időbeli korlátozás: a szülés várható időpontját követő 30 napig. (Az elhalt magzat, halva születés esete miatt szükséges).
25 év feletti megváltozott munkaképességű gyermek esetén:
 • Orvosszakértői szerv igazolásával, vagy
 • a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak (rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás) folyósítását igazoló határozattal kell igazolni.
Nyugdíjas igazolása (saját jogú öregségi vagy hozzátartozói nyugdíjas):
 • A nyugellátás megállapításáról szóló határozat, vagy
 • nyugdíjas igazolvány, vagy
 • Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított igazolás (pl. az előző évben folyósított ellátás teljes összegéről küldött személyre szóló igazolás (nyugdíjértesítő)), vagy
 • NYUFIG tárgyévi éves értesítő, vagy
 • ha a tárgyévben lett nyugdíjas, akkor az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság által kiadott, ellátást megállapító határozat az elszámolással együttesen.
Munkanélküli igazolása:
 • 2020. október 1-et követően meghozott, álláskeresési járadékot megállapító határozat, vagy
 • 2020. október 1-et követően kiállított, a kormányhivatal területileg illetékes munkaügyi kirendeltségének igazolása, hogy állami foglalkoztatási szerv álláskeresőként nyilvántartásba vette.
Közfoglalkoztatott igazolása:
 • 2020. január 1-ét követően megkötött közfoglalkoztatási szerződés, vagy
 • 2020. január 1-ét követően, a közfoglalkoztató által kiállított igazolás a közfoglalkoztatói jogviszony fennállásáról.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Holdblog  |  2022. augusztus 17. 13:03
Három év kihagyás után idén újra az euróbevezetés kapujában álló Horvátországban nyaraltam. Mutatom,...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?