11 °C Budapest

Kiderült, meddig lehet még csatlakozni a hiteltörlesztési moratóriumhoz

MTI
2020. június 30. 10:34

Még fél évig él a hiteltörlesztési moratórium, és a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet feloldásától függetlenül is ki-, illetve be lehet lépni a rendszerbe - írta keddi számában a Magyar Nemzet, hozzátéve, nem biztos, hogy az adósoknak most is ugyanúgy érdemes mérlegelniük a helyzetet, mint két-három hónappal ezelőtt.

Az európai szinten egyedülálló hiteltörlesztési moratóriumot a veszélyhelyzet kihirdetése után egy héttel, március 18-án megjelent rendelet tette lehetővé. A törlesztési szünet december 31-éig tart, de időtartamát a kormány bármikor meghosszabbíthatja. A veszélyhelyzet feloldása nem változtat a moratórium feltételein.

Pénzre van szükséged hirtelen? Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb személyi kölcsönt a Pénzcentrum Kalkulátorának segtségével! KATT!

A lakossági és vállalati hitelekre vonatkozó törlesztési moratórium azoknak segít, akik átmenetileg elestek a bevételeiktől, és nagy terhet jelentene számukra a törlesztőrészlet fizetése. A moratórium alatt a részleteket nem kell kifizetni, az így felgyűlt kamattartozást a bankok nem tőkésíthetik, ráadásul az ügyfél nem kerül a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistájára, ami évekre elvágná a hitelfelvétel lehetőségétől.

A Magyar Nemzet idézte Veres Patrikot, a Bank360.hu szakértőjét, aki szerint érdemes visszatérnie a rendszeres hiteltörlesztéshez annak, akinek stabilizálódott az anyagi helyzete. Az elmaradó összegeket ugyanis 2021 januárjától el kell kezdeni visszafizetni azzal a feltétellel, hogy az eredetileg vállalt törlesztőrészletnél nem lesz magasabb a havi befizetési kötelezettség. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a visszafizetés kitolódik, és akár hónapokkal, sőt több mint egy évvel is meghosszabbodhat a futamidő, ami ráadásul akár a hitel drágulásához is vezethet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm