Ülésezik ma az MNB: változhat az alapkamat?

Ülésezik ma az MNB: változhat az alapkamat?

2020. március 24. 07:30

Kamatdöntő ülést tart ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

Előző ülésén a testület nem változtatott sem az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón, de hangsúlyozta a márciusi Inflációs jelentés keretében fogja átfogóan értékelni a makrogazdasági folyamatokat, és arra alapozva határozza meg, milyen mértékű lépés szükséges az inflációs cél elérése érdekében. A monetáris tanács tehát jóváhagyja a jegybank friss inflációs jelentését, amelyből ma csak a növekedési és az inflációs prognózis sarokszámai jelennek meg, a teljes elemzés pedig majd csütörtökön lát napvilágot. Nagy várakozás előzi meg, vajon milyen növekedési és inflációs pályát vázol fel a jegybank a koronavírus-járvány nyomán.

Rendszerint ilyenkor döntenek a következő negyedévben a kiszorítandó likviditás mennyiségéről, vagyis a devizaswapok megcélzott mennyiségéről. A forint intenzív gyengülése és az inflációs nyomás kamatemelést indokolna, a koronavírus-járvány reálgazdasági hatása viszont épp a laza monetáris kondíciók fenntartása, vagy akár további lazítás mellett szól.

A portfolio.hu-nak nyilatkozó elemzők egyike sem számít arra, hogy az MNB változtat a 0,9 százalékos irányadó kamaton vagy a mínusz 0,05 százalékos egynapos betéti rátán. Úgy látják inkább, hogy a jegybank feladata most még nem a lazítás, hanem a piacok megnyugtatása és a turbulenciák kezelése a likviditás biztosításán keresztül. A lazításra a vírus elmúlása után lehet majd szükség. Várakozásaik inkább akörül forognak, hogy a növekedési kötvényprogram keretösszegét 450 milliárdról 600 milliárd forintra emelheti a jegybank, illetve bejelenthetnek további eszközvásárlásokat is, akár állampapírok másodpiaci vásárlását is 2-3 ezer milliárd forint keretösszeggel.

Az MNB éppen az előző nap nyitotta meg partnerei előtt a lehetőséget, hogy kezdeményezhetik nagyvállalati hiteleik fedezetként való befogadását jegybanki műveleteik során. Ezzel a lépéssel a bankok jelenleg rendelkezésre álló, fedezetként szabadon elfogadható eszközeinek 7000 milliárd forintos állománya további 2500 milliárd forinttal emelkedik, ami érdemben növeli a bankok által potenciálisan elérhető likviditás nagyságát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Döntésében a tanácsnak tekintettel kell lenni a múlt csütörtök óta az év végéig érvényes törlesztési moratóriumra és arra, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek teljes hiteldíj mutatója legfeljebb öt százalékponttal haladhatja meg a jegybanki alapkamat mértékét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. augusztus 10. 20:59
Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy...
MEDIA1  |  2022. augusztus 10. 17:17
Az ATV és az M1 Híradó nevében elkészült fiktív riportokban népszersítenek szélhámosok egy szerencse...
Holdblog  |  2022. augusztus 10. 14:34
Milyen a kínaiak élete? Esznek és dolgoznak. Ezt már oly sokan kérdezték tlem, és én mindig ezt vála...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 9. 23:20
Most nem céget elemzek, hanem elmondom, engem hogyan érint az, hogy az Erste benyeli a Random Capita...
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?