20 °C Budapest
Megőrültek a magyarok?! Megint a veszélyes lakáshitel kell nekik

Megőrültek a magyarok?! Megint a veszélyes lakáshitel kell nekik

2019. október 2. 15:01

Egészen érdekes változásokat láthatunk a legfrissebb adatok szerint a lakáshiteleknél. A lakáshitelek kereslete jelentősen visszaesett az előző hónapokhoz képest, a babaváró már éreztette a hatását. A hosszabb kamatperiódusú hitelek aránya azonban csökkent, azaz a magyaroknak mer nem is olyan fontos a biztonság, mint agogy az előző hónapokban látható volt. Az átlagos kamatok nem változtak, azaz még mindig rendkívül olcsón jutnak a magyarok lakáshitelhez - főleg ha ezeket az adatokat a tíz évvel ezelőttiekhez hasonlítjuk. A konkrét ajánlatok felkereséséhez a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk!

Bár az előző hónapban még csak részben, 2019. augusztusában már egyértelműen érezteti kiszorító hatását a babaváró támogatás a lakáshitelekre nézve. Ebben a hónapban 68,2 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel összesen a magyarok, ami 9 milliárd forinttal kevesebb mint az előző hónapban. Júniusban ez még 82,1 milliárd forint volt, májusban pedig 87,2. Azóta tehát folyamatos - és jelentős ütemű a csökkenés.

A lakáspiacon történő visszaesés tehát érezhető a lakáshiteleknél is, bár a 68,2 milliárdos összeg még messze van az 56,9 milliárdtól, ami az éves mélypontot jelentette 2018. decemberben, és a téli hónapoknál még az augusztus is erősebb volt. Az őszi hónapokban azonban hagyományosan keresettebbek a lakáshitelek, így meglátjuk, mit hoz az augusztus.

Biztonságos lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ami viszont sokkal meglepőbb, hogy a lakáshiteleken belül nőtt a rövidebb kamatfixálású hitelek aránya a hosszabb kamatperiódusúakhoz képest. Az eddigi kedvenc, az 5 éves kamatperiódus az előző hónaphoz képest kb. 15 százalékot esett vissza, míg az egy éves kamatperiódus iránti kereslet abszolút értékben is nőtt 18 milliárdról 19,8 milliárdra.

Ha az egy évvel ezelőtti adatokhoz hasonlítunk, akkor egyértelműen látszik, hogy mennyire megváltozott a magyarok felfogása a kamatfixálásról. Akkor még abszolút értékben is keresettebb volt az egyéves kamatperiódusú hitel az ötéveshez képest. Az akkor is alig keresett, 1 év alatti kamatperiódusú lakáshitel szinte teljesen eltűnt, a 10 éven túli kamatfixálás pedig tartotta a szintet.

Hogy pontosan minek köszönhető, hogy arányaiban ilyen mértékben nőtt júliusról augusztusra az egyéves kamatperiódusú hitelek aránya, nem tudhatjuk. Elméletben lehetséges, hogy mivel az egy évvel ezelőtt még várva várt monetáris szigorítás lekerült a napirendről, a magyarok továbbra is alacsony kamatszinteket várnak, nem feltétlenül biztos azonban, hogy a hitelfelvevők többsége ennyire tudatos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

És mennyivel drágábbak most a lakáshitelek, mint 10 éve?

Ha egy tízéves adatokat mutató ábrát nézünk, akkor azt látjuk, hogy ma még mindig roppant olcsón lehet lakáshitelhez jutni. 2019. augusztusában az átlagos lakáshitel kamata 4,64 százalék volt. Bár másfél éve volt a mélypont, 2017. decemberében az átlagos kamat 3,93 százalék volt, ez ne tévesszen meg minket: akkor még sokkal többen vettek fel változó kamatozású hiteleket, amelyek olcsóbbak, ezért lehúzták az átlagkamatot.

Ahogy nőtt az igény a fix hitelek iránt, úgy nőtt meg az átlagos kamatszint is. A legnagyobb keresletváltozás az elmúlt másfél évben történt, amikor is az 5 éves kamatperiódusú hitel folyamatosan átvette a vezetést az egy éves kamatperiódusú hitel felett. De nézzük meg, hogy változott 10 év alatt a különböző kamatperiódusú lakáshitelek átlagos kamata.

Amint az szemléletes, a különféle kamatperiódusú lakáshitelek közötti különbség jelentős volt 2008. augusztusában, és manapság alig van különbség. Ma egy változó kamatoázús, éven belüli kamatperiódusú lakáshitelt 3,29 százalékos átlagkamattal vesznek fel a magyarok, a 10 éven túli kamatfixálás viszont már átlagosan 4,88 százalékba kerül.

Olcsó lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 6. 14:56
A Lakmusz szerint a szóban forgó állítások hitelességével több probléma is van.
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Bankmonitor  |  2022. október 6. 07:07
Elképeszt számok jelennek meg arról, hogy mennyivel emelkedhetnek a havi rezsiszámlák idén sztl. A c...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?