20 °C Budapest

Itt a megoldás a hó végi pénzügyi gondokra: rengetegen élnek vele

2019. augusztus 14. 11:29

A folyószámlahitelek viszonylag elterjedtek Magyarországon, gyakran választják a banki ügyfelek ezt a megoldást hó végi gondjaik áthidalására. A folyószámlahitel feltétele az adott banknál vezetett folyószámla. Feltételezhetjük, hogy sokan nem a folyószámlahitel paraméterei szerint választanak bankszámlát, pedig érdemes ezt is számításba venni bankváltáskor, hiszen a feltételek nagyon eltérőek bankonként. Ezeket az eltéréseket mutatjuk be cikkünkben.

A hónap vége rengeteg magyarnak okoz nehézséget, sokan többet költenek, mint amennyit egyébként megtehetnének. A baráti és családi jóindulatnak is megvan a határa, így sok esetben nincs más választása az ügyfélnek, mint valamilyen hitel felvétele. A személyi hitel népszerű manapság, de nem feltétlenül arra szolgál, hogy a hónap végi nehézségeinket megoldja. Nem is erre veszik fel a magyarok, hanem lakásfelújításra (tegnap mutattuk be, hogy ennél erre van olcsóbb megoldás is), autóvásárlásra, külföldi nyaralásra és egyéb, nagyösszegű kiadásokra.

Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

A hó végi nehézségeink kezelésére a legjobb megoldás a folyószámlahitel. Nyúlhatnánk hitelkártyához is, sőt, alkalmazhatjuk a kettőt egyszerre, a kis plasztik helyes használata azonban nem feltétlenül a hitelfelvételre terjed ki - erről itt írtunk bővebben. A folyószámlahitel valójában egy hitelkeret: a bank meghatározza, hogy a jövedelmünkön túl mekkora összegig adósodhatunk el, és a következő jövedelem beérkezésekor automatikusan kiegyenlítődik az. Értelemszerűen a folyószámlahitel feltétele a banknál vezetett számla - hitelkártyánál nincs ilyen megkötés.

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak! Olcsó folyószámláért keresd fel kalkulátorunkat!

Itt jön a kérdés: ha hónap végén veszünk egy drága mobilt, vagy egy tévét, és felhalmozunk 250 ezer forint adósságot a számlánkon, a következőleg beérkező nettó 250 ezres jövedelem mind törlesztésre megy, akkor mégis miből élünk abban a hónapban? Hát ismét folyószámlahitelből. Ezt nevezik ördögi körnek. Fontos tehát tudatosítani, hogy a folyószámlahitel is hitel: ha felvettük, akkor bizony meg kell húzni a nadrágszíjat, mert azt bizony törleszteni kell. Ingyen nincs semmi.

Fontos tudni, hogy a folyószámlahitel-felvétel egyéb hitelünket jelentősen korlátozhatja. Ha beállítunk hitelkeretet, és abból egy forintot sem hívunk le, egyéb hitelfelvételnél akkor is beleszámítják azt a maximális törlesztőnkbe, mégpedig a teljes hitelkeret 5 százalékáig.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben például nettó 200 ezres jövedelmünk van, a JTM szerint lehetne havi 100 ezer forint a törlesztőnk fix hitel esetén, az egymilliós hitelkeret ebből "lefoglal" 50 ezer forintot. Így aztán ne lepődjünk meg, ha beállítjuk a folyószámlahitelt, és ezzel elnukjuk a lehetőségét is, hogy nagy összegű lakáshitelt vagy személyi hitelt vegyünk fel.

A folyószámlahitel kamatai egyébként egészen magasak. A folyószámlahiteleknél a rendeletileg maximált THM 40 százalék lehet, sok banknál a THM-ek nyaldossák is alulról ezt a szintet. Bár azt azért hozzá kell tenni, hogy a hitelkártyák sokszor még ennél is drágábbak, a személyi hitel azért rendre olcsóbb a fenti két terméknél. Mi most azt nézzük meg, hogy mennyi az egyes folyószámlahitelek éves THM-e bankonként, valamit egyáltalán, mekkora a hitelkeret.

OTP

A bank hirdetményében szereplő tájékoztató szerint a THM mértéke 23,5 százaléktól 37,5 százalékig terjedhet, ez nyilván sok tényező függvénye. Azoknál, akiknek lekötött betéte van a banknál, a THM egészen alacsony, 4,1 és 6,7 százalék között mozog. A minimális hitelkeret 50 ezer forint, és akkor igényelhetjük a hitelt, ha legalább 3 hónapja vezetünk számlát a banknál - ekkor a hitelkeret legfeljebb a jövedelmünk egyszerese lehet.

Ha 6 hónapja vezetünk számlát, és arra 3 havonta érkezik jövedelem, akkor a fizetésünk kétszerese lehet a keret, ha 12 hónapja vezetünk számlát, és 6 hónapja érkezik fizetés, akkor már háromszorosa - egyben ez jelenti a maximumot is.

Erste

A bank weboldalán talált információ szerint a THM 26,35 százalék (persze ez is változhat bizonyos esetekben), a hitelkeret a jövedelmünk kétszerese lehet, amennyiben legalább egy, de legfeljebb 5 hónapja vezetünk számlát a banknál. Háromszoros is lehet azonban, amennyiben bizonyítjuk, hogy az előző banknál legalább 3 havi folyószámla-hitelkerettel rendelkeztünk.

Ne fizess feleslegesen sokat a bankodnak! Olcsó folyószámláért keresd fel kalkulátorunkat!

Ha legalább hat hónapja érkezik a jövedelem a számlánkra, akkor annak háromszorosa lehet a hitelkeret, szellemi foglalkozásúknál viszont - számlavezetéstől függetlenül - legfeljebb 200 ezer forint. A 68 év felettieknél a számlára érkező jövedelemnek mindössze egyszereséig terjedhet a hitelkeret. A maximális hitelösszeg egyébként minden esetben 1 millió forint.

CIB

A CIB-nél az irányadó THM 27,9 százalék (itt is, mint mindenhol, ennek mértéke ez változhat, náluk a két határ 25,5 - 39,49 százalék - ezt a további bankoknál már nem emeljük ki külön). Az igényelhető hitelkeret minimum 100, maximum 800 ezer forint, de legfeljebb az utolsó 3 havi nettó jövedelem háromszorosa. A hitelbírálati díj most 0 forint, egyébként 2500-ba kerül. A CIB ECO számlával 26,74 százalék a THM, ECO PLUSZ számlával 35,82. A CIB Classic számlánál a THM 28,43 százalék, nyugdíjas számlánál 27,89.

K&H

A K&H-nál a minimum összeg 50 ezer forint, a maximum 500 ezer, de 3 havi számlavezetés és 6 havi számlavezetésnél is egyaránt változó a hitelkeret. Az irányadó THM mértéke 26,3 százalék.

UniCredit

A banknál a folyószámlahitel irányadó THM-e 22,05 százalék, számolni kell azonban kezelési költséggel is, ami a hitelkeret 1%-a, de minimum 2900 forint. Itt emelnénk ki - bár ez nem UniCredit specifikus dolog, minden bankra érvényes - hogy bizonyos esetekben olyankor is felszámolásra kerülhetnek díjak, ha a hitelkeretből egy forint sem történt lehívásra.

Raiffeisen

Itt is van kezelési költség, ez a hitelkeret 2 százaléka. A minimálisan igényelhető összeg 50 ezer forint, a maximum 2 millió. A THM mértéke 31,1 százalék.

Budapest Bank

A banknál a minimális összeg 100 ezer forint, a maximális hitelkeret 2 millió. A THM 31,87 százalékos, de az igénylés feltétele, hogy minimum 60 ezer forint jövedelemnek érkeznie kell a számlára. A bank jelenleg egyéb költségeket nem számol fel.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 6. 15:49
A TV2 reagált az inflációra, és 10 helyett 20 millió forintot ad a győztesnek.
Holdblog  |  2023. június 6. 12:29
Water Street 25., New York, Manhattan-sziget: a város történetének legnagyobb méretű konverziója, ir...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?