25 °C Budapest
Ennyire vannak eladósodva a magyarok: kezdjünk félni?

Ennyire vannak eladósodva a magyarok: kezdjünk félni?

2019. július 9. 17:30

Irdatlan mennyiségű személyi hitele van a magyaroknak, és a szám fokozatosan nő. A rosszul teljesítő hitelek aránya mindemellett elenyésző, így aztán kockázatokról cseppet sem beszélhetünk. A lekötött betétek aránya májusban tovább csökkent - ez az alacsony kamatok mellett a júniusban érkező új állampapírra való várakozásnak is betudható.

Minden hónapban megírjuk, hogy mennyi volt az új személyi hitelek átlagos kamata az MNB számításai szerint, valamint azt is, hogy mennyi hitelt vettek fel összesen a magyarok. Ez alapján júliusban arról számoltunk be, hogy a májusi adatok alapján a személyi hitelfelvételi kedv történelmi rekordot döntött. Azaz soha korábban még annyi személyi hitelt nem vettek fel a magyarok, mint 2019 májusában.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatát a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ezúttal arról számolunk be, hogy a magyaroknak mennyi személyi hitele van összesen. Ehhez szintén az MNB adatsorát vesszük alapul, a legfrissebb, első negyedéves adatok szerint 2019 márciusáig 666 milliárd volt az állomány - azaz ennyi volt a kint lévő hitelek összessége. Az ábrán pirossal jelöljük az új kihelyezéseket, negyedéves bontásban:

Mint az látható, az állomány egy év alatt majdnem 200 milliárddal nőtt, ez elképesztő, kb. 25 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Az új kihelyezéseknél hullámzást látunk, itt a 2019-es első negyedév némileg elmarad a 2018-as harmadik negyedévtől. Azóta azonban majdnem biztosan állíthatjuk, hogy a 2019-es második negyedév jelentősen túlszárnyalta az elsőt, de erről majd a frissített adatok fényében tudunk nyilatkozni.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak! Találd meg a legolcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Mindez ugyanakkor rendkívüli biztonsággal párosul, a bankrendszerben levő késedelmes személyi hitelek aránya meglehetősen alacsony, ennek nagy része is 30 napon belüli késedelem, az éven túli lekötések között az arány szinte már elenyésző. Ebben szerepet játszik az is, hogy minél hosszabb a késedelem, a bank annál nagyobb valószínűséggel adja el a követelést.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 14:56
Minden a Media1 előzetes hírének megfelelően történt a kormányközeli Mediaworks Zala-megyei újságján...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?