15 °C Budapest
Brutális láz tombol a lakosság körében: nem látszik, mi lesz a vége

Brutális láz tombol a lakosság körében: nem látszik, mi lesz a vége

2019. május 7. 13:47

Tombol a hitelláz, és ezen a bankok is nagyon sokat nyernek. 2019 első negyedévében dübörgött az Erste, ami az eredményen is mutatkozott. A működési eredmények 9,2 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi első negyedévnél, a működési eredmény 11,2 százalékkal emelkedett. Az adózási eredmény 12,7 százalékkal volt nagyobb a tavalyi évnél - ebben benne van a teljes bankadó is. Ami az egyszeri visszaírásokat illeti, az 1 milliárddal volt kevesebb, mint tavaly - mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a bank sajtótájékoztatóján.

A költség-bevételi arányok is javultak tavalyról az idei évbe. Ebből is ki kell vonni a bankadót. Az ügyfél-hiteleknél 16,3 százalékos növekedés volt, és javult a hitel/betéti arány is. 70,3 százalék ez az arány most - a befektetők ezt a számot jobban szeretik az elnök szerint. A nem teljesítő hitelek aránya tovább javult: 3,4 százalékkal minden bizonnyal a legjobbak közé tartozik a bank az elnök elmondása szerint.

Biztonságos hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

15 százalékkal nőtt az új hitelkihelyezés és 9 százalék a volumen - mondta el Harmati László, a bank lakossági hitelekért felelős vezérigazgató-helyettese. A személyi hiteleknél majdnem 50 százalékos volt a növekedés a tavalyi évhez képest. Nőtt az eladott hitelkártya darabszám is - ez nagy áttörés a vezérigazgató-helyettes szerint. A fogyasztási hitelek tehát nagyon szép eredményt értek el a banknál. Tavaly egy piac felett növekedést értek el a mikrohitelek tekintetében is - itt is negyven százalékos volt a növekedés.

A bank 1700 milliárd feletti lakossági vagyont kezel a betétekkel együtt. A befektetett eszközök értékében is látható a növekedés. Az összes kezelt vagyon 60 százaléka befektetés és csak 40 százaléka betét - ez főleg látra szóló betéteket jelent.

A bank elérte az 50 százalékot a digitálisan tranzaktáló ügyfeleknél - ezek aktívan használják a netbankot Harmati állítása szerint. Legnagyobb növekedés a mobilbankolók között volt, ez egy negyedév alatt nőtt 20 százalékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Drága a folyószámla? Keress olcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

A vállalatoknál is folytatódik az a növekedés, amit korábban tapasztaltak. A nem teljesítő hitelek aránya nagyon alacsony ezen belül. Az üzletág érintően 26 százalékos volt a növekedés, a piaci részesedés ezzel 2,3 százalékos az üzletágon belül - mondta el Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője. Jelenleg 6300 vállalati ügyféllel dolgoznak, ez korábban 6100 volt Szabados elmondása szerint. Az újak főleg KKV oldalon érkeztek. A piaci részesedés 5,8 százalék a betétek tekintetében. Továbbra is a KKV az elsődleges vállalati szegmens, és a piacon is az húzóágazat. A bank próbálja a 8-10 százalékos piaci részesedés-ambíciót elérni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?