12 °C Budapest

Ezek a legkisebb lakások Pesten: aranyáron mennek az aprócska lyukak

2019. április 8. 11:30

Eléggé felment az ára a minigarzonoknak, főképpen a főváros belső kerületeiben, turisztikailag frekventált részein. Valahol már a 2 millió forintot is megközelíti a négyzetméterár. Ugyanakkor a hirdetők már nem elsősorban a kispénzű fiataloknak, hanem a befektetőknek ajánlják a 15 négyzetméternél kisebb lakásokat.

Őrült árakon kínálnak eladásra extrém kicsi lakásokat a fővárosban. Azt már korábban is, számos cikkben megírtuk, mekkora a megőrülés például a belvárosban, ahol már nem ritka az 1-1,5 milliós négyzetméterár. Ugyanakkor a pénztárcák szűkülésével igencsak csökkennek az első lakásvásárlók lehetőségei, főképpen a fiatalok nem engedhetik már meg maguknak a 2-3-4 szobás, több tízmilliós lakásokat. Nekik maradnak a minigarzonok, amelyeket ugyanakkor jóval a piaci ár fölött kínálnak eladásra, mivel a befektetőket is vonzza az alacsony rezsi, és a gyors megtérülés - ez hatványozottan igaz a főváros belső kerületeire.

Kis keresgélés után már meg is találtuk a főváros legkisebb, jelenleg eladásra kínált ingatlanát: ez egyetlen, 7 négyzetméteres félszoba a Krisztina körútnál, az I. kerületben. A tulajdonos 12,99 millióért kínálja eladásra az első emeleti minigarzont, aminek egy része galériázva van - így összesen 12 négyzetméternyi a hasznos terület. Négyzetméterre leosztva 1,85 millió forint jön ki, ami azért elég meredek. A lakás egyébként összkomfortos, a 7 négyzetméterbe belefért egy zuhanykabinos fürdő, illetőleg egy minikonyha is. Az ingatlanos megjegyzi, hogy azonnal kiadható, befektetésnek ideális.

A Pénzcentrum ezen kívül még 44 olyan hirdetést talált az egyik legnagyobb ingatlanhirdetési oldalon, amelyekben 15 négyzetméternél kisebb minigarzonokat kínálnak eladásra. Négyzetméterár tekintetében abszolút csúcs a VII. kerületi Almássy téren hirdetett, 12 négyzetméteres minigarzon, amiért 22,9 milliót kérnek. Ez majdnem 2 millió forint négyzetméterenként. A hirdetés egyből úgy indul, hogy a kislakás kitűnő hozammal van kiadva Airbnb-re. Ez is be van galériázva, amivel csaknem megduplázták a négyzetmétert.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorával könnyen megtalálhatod az ideális hitelt!

Nem sokkal marad el ettől az a szintén 12 négyzetméteres külső-terézvárosi lakás, amit 21,9 millióért (négyzetméterenként 1,825 millió forintért) kínálnak eladásra. Ebben a hirdetésben is kiemelik, hogy rövidtávú kiadásra - tehát Airbnb-re - alkalmas az ingatlan, amely a Nagymező utcában van. Hozzáteszik, hogy gyorsan megtérül a befektetés. Ahogy a legtöbb, ez a minigarzon is galériázott, így megduplázták a négyzetmétert.

Négyzetméterenként 1,72 millió forintért - összesen 19 millióért - kínálnak eladásra egy 11 négyzetméteres, Király utcai lakást is. Mit ad isten, itt is azzal nyit a hirdetés, hogy Airbnb-re kitűnő a kislakás. Kiemelik, hogy közel a bulinegyed, az Oktogon és az Andrássy út is - ez meglátszik a négyzetméteráron.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Ide csak költözni kell" - indít az a hirdetés, amiben egy 12 négyzetméteres VII. kerületi lakást adnának el 19,99 millió forintért, négyzetméterenként 1,665 millióért. Ez a minigarzon is galériás, két éve újították fel. Milyen meglepő, a lakást befektetőknek ajánlják.

Sok a problémás lakás

Bár a legkisebb lakások méretüket tekintve többnyire megfelelnek a minimum követelményeknek, többségük egy új engedélyezési eljáráson vélhetően nem menne át. Gyakori probléma például, hogy a tisztálkodó helyiség, az illemhely nem önálló szellőzésű, pedig ez előírás. Emellett követelmény, hogy a lakásnak legalább egy ablaka legyen, jusson be napfény a lakószobába.

Emellett a galériázások jó része is jogszabályba ütközhet. Hiszen a hatályos szabályok úgy határozzák meg a galériát, hogy a helyiség légterének részleges - az alapterületének legfeljebb 50%-án és csak vízszintes szerkezettel történő - megosztásával kialakított belső (közbenső) szint, amelyen helyiség és 1,0 méternél magasabb tömör korlát vagy fal nem létesül. Ahogyan a fenti hirdetésekben is olvashattuk: rengeteg ingatlant ennél nagyobb mértékben galériáztak be.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm