Kegyetlenül lesújtott 2018-ban az MNB: repkedtek a milliós bírságok

Kegyetlenül lesújtott 2018-ban az MNB: repkedtek a milliós bírságok

2018. december 28. 14:30

A Magyar Nemzeti Bank 2018-ban sem volt rest, és kérlelhetetlenül lecsapott azokra a piaci szereplőkre, akik nem megfelelően jártak el működésük során. Noha a 2018-as évben a jegybank kevésbé volt vérmes (vagy a piaci szereplők viselkedtek joban), mint 2017-ben, a tízmilliós bírságok azért így is repkedtek. Mutatjuk a 10 legnagyobbat.

A jegybank egyik feladata a piac felügyelete, és a szabálytalanul, vagy hiányosan eljáró pénzügyi intézmények figyelmeztése, esetleg szankcionálása. Egy ilyen szankció akár több tízmillió forintra is rúghat, de nagyobb kihágás esetén büntetőeljárást is vonhat maga után. 2018-ban számos olyan eset történt, ahol piaci szereplőknek milliós összegeket meghaladó bírságot kellett fizetniük - az MNB közleményeit szemlézve mutatuk ezek közül a 10 legnagyobb összegűt:

1.Allianz Hungária Biztosító Zrt. : 125 millió forint

2018-ban az egyetlen százmillió forintot meghaladó bírságot az Allianz Biztosító kapta október 17-én. Az MNB az Allianz belső kontrollrendszerének működése terén tárt fel kisebb hiányosságokat, az sok esetben funkciójával össze nem egyeztethető tevékenységet látott el. Emiatt sérült a kockázatkezelési és megfelelőségi (compliance) terület jogszabály által előírt függetlensége is.

2. Atlantic GAM S.A: 91 millió forint

Az MNB augusztusban csapott le az Atlanticra, mert a társaság engedély nélkül gyűjtött visszafizetendő pénzeszközöket. A társaság visszafizetési kötelezettség és - hetente 4-6 százalékos - hozam vállalása mellett üzletszerűen kínált befektetési lehetőséget többek között magyar ügyfeleknek. A jegybank emiatt büntetőfeljelentést is tett.

3. Erste bankcsoport: 79 millió forint

Egyes működési hiányosságok miatt büntette az MNB júniusban az Erste Bankot, az Erste Jelzálogbankot, az Erste Lakáslízinget és az Erste Lakástakarékpénztárt. Az MNB közlése szerint mulasztások voltak továbbá a bank szabályzat-felülvizsgálati, (hitelkeret-emeléshez kapcsolódó) hitelképesség vizsgálati, értékvesztés-képzési, ügyfélminősítési, fedezetnyilvántartási- és kezelési, illetőleg problémás ügykezelési gyakorlatában, valamint a vállalati hiteladminisztrációt és egyes fogyasztási hitelek szerződéses dokumentációját érintően.

4. Generali Biztosító Zrt. : 67,5 millió forint

A biztosítót elsősorban nyilvántartási, adatszolgáltatási, ügyféltájékoztatási, illetve a biztosítási szerződési feltételeket érintő - jogsértés miatt bírságolta a jegybank. A biztosító a vizsgált kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékeinél például nem tett maradéktalanul eleget az üzembentartó és a kötvénynyilvántartó szerv felé fennálló értesítési kötelezettségének, s a következő biztosítási időszak várható díjairól sem tájékoztatott megfelelően.

5.CIB Bank: 59,6 millió

Az MNB júniusban összesen 59,6 millió forint bírságot szabott ki a CIB Bankkal szemben adatszolgáltatási, informatikai, hitelkockázat-kezelési, tőkekövetelmény-számítási hiányosságok, valamint az informatikai és vállalatirányítási területet érintő ismételt jogsértések miatt. A jegybank saját bevallása szerint kiemelt súllyal szankcionálta a hitelintézet adatszolgáltatási hibáit, s a jövőben is kiemelt szigorral lép fel az e téren jogsértést elkövető piaci szereplőkkel szemben.

6. SIGNAL IDUNA Biztosító Zrt: 53 millió forint

Erre a bírságra még februárban került sor. Az MNB közleménye szerint a SIGNAL Biztosító egyes élet- és nem életbiztosítási termékeivel, illetve csoportos biztosításaival összefüggő belső szabályozási, nyilvántartási, adatszolgáltatási, adatfeldolgozási és ellenőrzési rendszerei nem feleltek meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak. . Precedens értékű, hogy az MNB a 2017. január 1-ével hatályba lépett új etikus szabályozás megsértését is megállapította a biztosítónál.

Az MNB továbbá kötelezte a biztosítót, hogy az alapkezelés során kapott visszatérítést az ügyfeleknek elvonáscsökkentésként beszámítva juttassa vissza, és az általa felszámított bármely költséget úgy nevezze meg, hogy abból megállapítható legyen azok mögöttes célja és tartalma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

7. MagNet Bank: 47 millió forint

A jegybank vizsgálata során hiányosságokat tárt fel A MagNetnél többek között a hitelkockázat kezelése terén a hitelintézetnél a monitoring folyamatban, a fedezetek meglétével, értékelésével és érvényesíthetőségével kapcsolatos belső szabályozottság, eljárásrendek körében. A követeléseladások kapcsán hiányzott az azokra vonatkozó, kellő részletezettségű belső szabályozás, s nem állt rendelkezésre megfelelő - a kockázatok mértékének meghatározásához elengedhetetlen - ügyfélcsoport-képzési és ügyfélminősítési rendszer sem.

8. FxLoop Investment Kft.+egy magánszemély: 45,5 millió

Visszafizetendő pénzeszközök jogosulatlan gyűjtése miatt járt az MNB büntetése, a jegybank továbbá megtiltotta az engedély nélküli tevékenység folytatását. Az ügy kapcsán az MNB már tavaly figyelmeztette a fogyasztókat és büntetőfeljelentést is tett. Az FxLoop jelentős, 3 hónapos futamidőre akár 8-9 százalékos kamatot ígért ügyfeleinek a társaság számára általuk nyújtott kölcsönökről szóló szerződésekben. Az Sz. Tamás Péter által megkötött hasonló szerződések színlelt módon kamatmentesek voltak, ám ezeknél a visszafizetendő szerződéses összeg vagy már tartalmazta a kamatot is, vagy az ügyfelek szóban kaptak ígéretet a kamatfizetésre. A magánszemély és az FxLoop között az MNB összefonódásokat is feltárt.

9. CIB Bank

A CIB kétszeresen is felfért a dicsőségesnek nem nevezhető top10-es listára. Ebben az esetben a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet, valamint a fizetési számla váltásáról szóló kormányrendelet előírásainak megszegéséért járt a büntetés. Ha a két bírság összegét összeadjuk, akkor a CIB a második helyen szerepelt volna, még így is messze elmaradva az Allianz büntetésének mértékétől.

10. ACCESS Befektetési Alapkezelő: 24,5 millió

A 24,5 milliós büntetéssel az Access a tavalyi top10-es listára fel sem került volna. Ebben az esetben a befektetési döntések meghozatalát, a kezelt befektetési alapok egyes tranzakcióit, valamint a befektetési alapok kezelési szabályzatában foglaltak betartását érintő hiányosságok miatt járt a büntetés.

A fenti listán kívül persze egyéb milliós büntetéseket is kiszabott a jegybank, ezeket a weboldalukon találjuk meg. Az MNB tehát nem tétlenkedett idén sem, vélhetően jövőre sem fog. Precedensteremtő büntetésekre is sor került idén, remélhetőleg a jövőben is fennáll majd a csökkenő tendencia, és kevesebb visszaélés, hiányosság és egyéb szabálytalanságok miatt kell majd milliós büntetetéseket kiszabnia a jegybanknak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?