12 °C Budapest

Kamatháború dúl a magyar bankoknál: durva akciókkal várnak ősszel

2018. október 18. 05:35

A személyi kölcsönök egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a lakossági hitelek között. A könnyű hozzáférhetőség miatt nem meglepő, hogy sokan választják ezt az opciót rendkívüli kiadásaik fedezésére. Megvizsgáltuk a Magyarországon elérhető legjobb személyi kölcsön ajánlatokat törlesztőrészlet szerint, és arra jutottunk, hogy az ügyfeleknek nem feltétlenül a nagy bankok felé kell fordulniuk, ha gyorsan hitelre van szükségük. Azokat az ajánlatokat vizsgáltuk, ahol nem szükséges korábbi ügyfélnek lennünk, azaz nincs szükségünk bankváltásra. Mindenképp érdemes előre informálódni, az egyes termékek között ugyanis jelentős eltérések lehetnek. A Pénzcentrum kalkulátorával te is könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb ajánlatot.


A reálbérek növekedésének köszönhetően a lakosság egyre bátrabban vesz fel hitelt, az új kihelyezések között pedig a személyi kölcsön aránya nő a legdinamikusabban. A konstrukció nem véletlenül ennyire népszerű, a legtöbb esetben ugyanis az összeg szabadon felhasználható, a futamidő rugalmas, emellett pedig sem kezes, sem fedezet nem szükséges a felvételhez. Amennyiben valamilyen előre nem látott esemény miatt azonnali, kisebb összegű  kiadásunk keletkezik, kézenfekvőnek tűnik a könnyen és gyorsan igénybevehető hiteltermék.

>>> Találj személyre szabott ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátoraival!

Ha esetleg elromlik az autó vagy a kazán, az akár egy óra alatt folyósításra kerülő személyi hitel könnyen meg tudja oldani a várakozást nem tűrő problémát. További előnye ráadásul, hogy az ügyintézéshez sok esetben nem szükséges befáradnunk a bankfiókba, hiszen online is elvégezhetjük azt, ez pedig szintén könnyíti az elérhetőséget. De melyik bankhoz forduljunk, amennyiben előre nem várt esemény miatt hirtelen kiadásra van szükségünk? A Pénzcentrum kalkulátora alapján összegyűjtöttük a legjobb ajánlatokat, amelyek felvételéhez nem szükséges az adott bank ügyfelének lennünk.

Először a kis összegű és rövid futamidejű kölcsönöket vizsgáltuk meg, magas jövedelem mellett - ebben az esetben kalkulátorunk szerint a Cofidis hitelterméke a legolcsóbb 13,9 százlékos THM-mel és 23 791 forint törlesztőrészlettel, a teljes visszafizetendő összeg pedig 570 984 forint. Nem sokkal marad le tőle a Cetelem ajánlata, amellyel 14,84 százalékos THM és 23 747 forint törlesztőrészlet mellett két év alatt 574 928 forintot kell visszafizetnünk. A K&H és az MKB ajánlata ettől már némileg elmarad, míg az ötödik legjobb ajánlat esetén már jelentős különbségeket tapasztalhatunk kalkulátorunk szerint.

Kis összeg (500 ezer forint) és rövid futamidő  (2 év) mellett a jövedelemszint nem befolyásolja az ajánlatokat - ezek mindegyike egyaránt elérhető 250 ezer forint alatti és feletti jövedelem mellett is. Míg a négy legkedvezőbb ajánlat közt a törlesztőrészlet tekintetében csupán alig száz forintos eltérés volt, a CIB Bank ötödik legjobbnak bizonyuló ajánlata már majdnem havi ötszáz forinttal drágább a legjobb ajánlatnál, míg a teljes visszafizetendő összeg 36 ezer forinttal több.

Nem ez a helyzet nagy hitelösszeg (2 millió forint) és hosszú futamidő (5 év) esetén, ahol az alacsony jövedelemmel elérhető személyi hitelek közül a Cetelem ajánlata a legjobb, míg a kizárólag magas jövedelemmel elérhető hiteltermékek esetén a K&H ajánlata a legkedvezőbb. Magas futamidő mellett a törlesztőrészletek közt pár ezer forintos eltérés tapasztalható, a teljes visszafizetendő összegek közti különbség pedig akár kétszázhúszezer forint is lehet. Na de nézzük sorrendben az ajánlatokat.

A 250 ezer forintot meghaladó jövedelemmel igényelhető hitelek közül a legalacsonyabb THM, 10,44% a K&H ajánlatával érhető el. Ennek a konstrukciónak a törelsztője is alacsonyabb a versenytársakéval szemben, 41 994 forint. A második legjobb ajánlatot adó Erste esetén ez az összeg havi kb. 1500 forinttal több, míg a THM 1,83%-kal magasabb. A két legjobb ajánlat közti különbség 92 720 forint, ami a teljes visszafizetendő összeget illeti.

Láthatóan magasabbak a kamatok a 250 ezer forintot meg nem haladó jövedelemmel elérhető hiteltermékek ajánlatai esetén, a legalacsonyabb THM itt 13,07 százalék, és a Cetelem termékével érhető el. Ebben a kategóriában is találkozhatunk a K&H ajánlatával - a maga 14,31 százalékos kamatával a bank terméke a második legkedvezőbb, megelőzve a 14,65 százalékkal hitelező MKB-t. Míg a Cetelemé ebben a kategóriában minden mérőszám szerint a legkedvezőbb ajánlat, addig a K&H és az MKB termékei között válogathatunk aszerint, hogy az alacsonyabb teljes visszafizetendő összegért vállaljuk-e a magasabb havi törlesztőrészletet. Míg a K&H esetén a havi törlesztőrészlet 45 496 forint, az MKB ajánlata esetén ez havi 29 forinttal több csupán, a teljes visszafizetendő összeg viszont több mint tízezer forinttal alacsonyabb.

Ahogy az látható, a rövid távra szóló, alacsony hitelösszegű kölcsönök kamatai jelentősen magasabbak, mint a hosszú távú, nagyobb összegű hiteleké. Az is világosan látható, hogy sokkal nagyobb a szórás az alacsony hitelösszegek közt, ahol több mint 6 százalékos eltérés is lehetséges a THM-ek tekintetében. Legyen szó akár kisebb, akár nagyobb összegről, a fenti különbségek megmutatják, hogy mindenképp érdemes előzetesen informálódnunk az egyes konstrukciókról.

>>> Találj személyre szabott ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátoraival!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 27. 16:03
Már elérhető az RTL+ előfizetői számára a Miért a kutya a legjobb barátunk? című, az RTL saját gyárt...
Bankmonitor  |  2024. február 27. 11:55
A tavalyi év kifejezetten rosszul sikerült ingatlanpiaci és lakáshitelezési szempontból, köszönhetőe...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem