Kitört a kamatháború a magyar bankoknál: brutális akciókkal várnak idén ősszel

2018. szeptember 11. 11:30

Van miből válogatniuk azoknak, akik most szeretnének személyi hitelt felvenni, ugyanis több pénzintézet is igen kedvező feltételekkel indult neki az ősznek. Ez pedig igencsak meglátszik a kölcsönök árazásán, hiszen a legjobb ajánlatok kamatozása már alig magasabb, mint némely jelzáloghitelé. Mutatjuk, melyek ezek.

Az idei év is jól alakult eddig a pénzintézetek számára, hiszen mind a lakáshitelek, mint a személyi kölcsönök piaca szépen bővül. A frissen kihelyezett lakossági hitelek túlnyomó része lakáscélú, de még így is 44 milliárd forinttal emelkedett a fogyasztási hitelek háztartási hitelállománya 2018 második negyedévében - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Hitelezési folyamatok című kiadványának legutóbbi számából.

A növekvő hitelfelvételi kedvet természetesen a pénzintézetek is szeretnék meglovagolni, és arra törekednek, hogy minél több ügyfél válassza az ő termékeiket. Ennek eredménye, hogy szinte mindegyik pénzintézet indít időről időre valamilyen akciót, amikor még a szokásosnál is kedvezőbb feltételekkel nyújtanak kölcsönt az ügyfeleik részére.

Látszik, hogy a pénzintézetek szeretnék meglovagolni az ősz elején tapasztalható megemelkedett hitelfelvételi kedvet, amit az ilyenkor aktuális - jellemzően nagyobb összegű - kiadások idéznek elő"

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

Van miből válogatni

Akciós, mindössze 6,90 százalékos éves kamattal igényelhetünk személyi kölcsönt a Cetelemnél szeptember 11-13. között. Az akciós hitel tehát csak 3 napig elérhető, ugyanakkor a pénzintézet honlapján található tájékoztatás szerint nincsen semmi egyéb, a standardtől eltérő feltétel, melyet teljesíteni kell a kölcsön igényléséhez.

Még ennél is kedvezőbb a Cofidis ajánlata: egy 3 millió forintos, 60 hónapos futamidőre felvett kölcsönt most 6,90 százalékos THM-mel igényelhetünk meg a pénzintézettől. Ez tehát még a Cetelem ajánlatánál is kedvezőbb, hiszen itt már a THM 6,90 százalékos, míg előbbi esetben csak az ügyleti kamat - a Cetelem esetében egy 3 millió forintos, 60 hónapos hitel THM-je 7,57 százalékra jön ki.

A Cofidis esetében azonban két feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy ilyen kedvező feltételekkel kapjunk hitelt: egyrészt legalább 3 millió forintos kölcsönt kell igényelnünk, másrészt a jövedelmünknek is el kell érnie a nettó 200 ezer forintot. Első pillantásra tehát csak akkor éri meg a Cofidisnél hitelt felvenni, ha legalább ekkora kölcsönre van szükségünk, ám létezik egy kiskapu, amely kihasználásával azoknak is megérheti itt hitelt felvenni, akiknek ennél kisebb összegre van szükségük. Erről itt írtunk bővebben.

Tart még a Raiffeisen Bank akciója is, miszerint most jövedelemátutalás és számlahasználati feltételek nélkül is kedvezményes, 9,0 százalékos THM-mel igényelhet személyi kölcsönt az, akinek a jövedelme eléri a nettó 250 ezer forintot, illetve a kölcsönösszeg is 1 millió forint feletti. Akiknek ennél kisebb, ám 100 ezer forint feletti jövedelmük van, azok most szintén akciós, 12,3 százalékos THM-mel igényelhetnek hitelt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ne hamarkodjuk el a döntést

A kedvező akciók ellenére is érdemes megnézni a többi bank ajánlatát a döntéshozatal előtt. Erre buzdít Veres Patrik is:

A rendelkezésre álló három nap miatt ne rohanjon senki a bankba. Mindig érdemes alaposabban szemügyre venni a piac aktuális ajánlatait, hiszen, ahogy fenti példákból is kiderült, akadhat kedvezőbb kölcsön a piacon, ha teljesítjük az igénylési feltételeket."

- mondta el a szakértő.

Ráadásul már igen egyszerűen szemrevételezhetjük a piaci ajánlatokat, hiszen a Pénzcentrum kalkulátorának segítségével pillanatok alatt felmérhetjük, hogy milyen kamatokra, havi törlesztőkre kell számítanunk hiteligényléskor. Az érdekesség kedvéért el is végeztünk egy kalkulációt a fenti, 3 millió forintos, 60 hónapos futamidejű kölcsönnel.

A kalkulátor által megjelenített ajánlatok közül valóban a már említett Cofidis és Cetelem ajánlatai tűnnek ki, ám más banki ajánlatok is igen kedvezőnek tűnnek. A K&H Bank például 8,10 százalékos THM-mel kínálja személyi kölcsönét, amely 60 100 forintos havi törlesztőrészletet jelent. 11,18 százalékos THM-mel kínálja személyi hitelét az MKB Bank (63 700 forintos törlesztő), míg az Erste Bank 12,20 százalékos THM-mel teszi ugyanezt (65 212 forintos törlesztő).

Egy kisebb, 1 millió forintos kölcsönösszegnél (60 hónapos futamidővel) viszont már egészen más a helyzet: a Raiffeisen Bank 12,28 százalékos THM-mel nyújt kölcsönt (21 717 forintos törlesztő), a K&H Bank 13,70 százalékos THM-mel (22 239 forintos törlesztő), míg a Budapest Bank 13,90 százalékos THM-mel (23 033 forintos törlesztő) teszi ugyanezt. Ekkora hitelösszegnél az egyébként piacverő Cofidis igencsak hátrébb szorul: 15,90 százalékos THM-mel és 23 710 forintos törlesztővel kínálja a személyi kölcsönét. Jól látható tehát, hogy a lényeg az akciók során is a részletekben, jelen esetben a kölcsönösszeg nagyságában rejlik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem